Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-03-29 14:52:33 +0200 Κουράζομαι και τρέχω από πίσω του όλη μέρα και εκείνο δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι προτιμά τον μπαμπά του! Προτιμά τον μπαμπά πιο πολύ από τη μαμά. Είναι ΟΚ αυτό;

Προτιμά τον μπαμπά πιο πολύ από τη μαμά. Είναι ΟΚ αυτό;

Προτιμά τον μπαμπά πιο πολύ από τη μαμά. Είναι ΟΚ αυτό; 470 900
Κουράζομαι και τρέχω από πίσω του όλη μέρα και εκείνο δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι προτιμά τον μπαμπά του!

Πολλοί γονείς και κυρίως μητέρες ξαφνιάζονται αν τα παιδιά τους δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για να περάσουν χρόνο με τον μπαμπά τους, αντί για εκείνες τις ίδιες. 

 

  • “Να ανησυχήσω που θέλει συνέχεια τον μπαμπά του;” 
  • “Μήπως κάνω κάτι λάθος και δεν έχουμε συνδεθεί αρκετά;” 
  • “Λυπάμαι και νιώθω απόρριψη όταν όλα τα παιδιά φωνάζουν μαμά και το δικό μου φωνάζει μπαμπά!”

 

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά τείνουν να ξεχωρίζουν το “αγαπημένο” τους γονέα. Επίσης συνήθως ο γονέας που ξεχωρίζουν είναι αυτός που περνούν περισσότερο χρόνο μαζί και που είναι ο κύριος φροντιστής τους. Ειδικά μετά τους πρώτους 6 μήνες ζωής, που ξεκινά το άγχος του αποχωρισμού για τα βρέφη. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το παιδί να συνδεθεί με τον άλλο γονέα, αν για κάποια περίοδο το κυρίαρχος φροντιστής είναι λιγότερο διαθέσιμος, για παράδειγμα σε μια εγκυμοσύνη

 

Άλλες φορές μπορεί το παιδί να δείχνει περισσότερη προτίμηση στον γονέα του ίδιου φύλου. Όταν για παράδειγμα πραγματοποιείται η εκπαίδευση στην τουαλέτα περίπου στην ηλικία των 3 ετών, τα παιδιά ίσως επιλέγουν τον γονέα με τον οποία μοιράζονται κοινά ανατομικά χαρακτηριστικά. 

 

Την ίδια στιγμή, κάποια παιδιά αναζητούν περισσότερο τον γονέα που βλέπουν λιγότερο. Έχοντας φτιάξει έναν ασφαλή δεσμό με τον πρώτο φροντιστή, που συνήθως είναι η μητέρα, ένα παιδί μπορεί να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον, για να περάσει χρόνο με τον μπαμπά. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως προτιμά τον άλλο γονέα. Συχνά τα παιδιά αναφέρονται περισσότερο στον γονέα που βλέπουν λιγότερο. Όταν όμως τρομάξουν ή χτυπήσουν, μπορεί πάλι να απευθυνθούν ή να αναζητήσουν τον γονέα με τον οποίο έχουν συνηθίσει να περνούν περισσότερο χρόνο. 

 

Όποια και να είναι η περίπτωση για εσάς είναι σημαντικό να μην αντιδράσετε έντονα στην προτίμηση του παιδιού και να το “πάρετε προσωπικά”. Μπορείτε να δείξετε πως αυτό είναι εντάξει και να δηλώσετε την διαθεσιμότητά σας για παράδειγμα στο παιχνίδι με το παιδί, όταν εκείνο/η το θελήσει. 


 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας