Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-28 16:55:51 +0300 Τα οφέλη του οικογενειακού γεύματος Eίναι καλό να τρώμε μαζί;

Eίναι καλό να τρώμε μαζί;

Eίναι καλό να τρώμε μαζί; 470 900
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να κάνουμε το οικογενειακό γεύμα μια ευχάριστη και χρήσιμη συνήθεια.

Έρευνες δείχνουν ότι η παράδοση του οικογενειακού γεύματος στην οικογένεια βελτιώνει τη συμπεριφορά των εφήβων, αυξάνει το λεξιλόγιο των νηπίων και μαθαίνει στα παιδιά να τρώνε πιο υγιεινά.

Εδώ και 20 χρόνια, έρευνες έχουν δείξει αυτό που οι γονείς υποψιαζόμαστε ενστικτωδώς: το οικογενειακό γεύμα κάνει καλό στο πνεύμα, το μυαλό και το σώμα. Συγκεκριμένα, το οικογενειακό γεύμα προλαμβάνει πολλές προβληματικές συμπεριφορές εφήβων, όπως για παράδειγμα διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ροπή σε καταχρήσεις (πχ ναρκωτικά, αλκοόλ). Για τα μικρά παιδιά, η συζήτηση στο τραπέζι αποτελεί καλύτερη άσκηση λεξιλογίου από την ανάγνωση παραμυθιού. Επιπλέον, τα παιδιά που συμμετέχουν τακτικά σε οικογενειακά γεύματα παρουσιάζουν μικρότερα επίπεδα παχυσαρκίας ως ενήλικες και τρώνε πιο υγιεινά.

Αν και όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να ορίζουμε τέτοιες συνήθειες μέσα στην πολύ φορτωμένη καθημερινότητά μας, θα πρέπει να ξέρετε πως τα γεύματα αυτά κάνουν καλό και στους γονείς, όχι μόνο στα παιδιά. Τέτοια τελετουργικά βοηθούν τους γονείς να προγραμματίσουν τις δουλειές τους και να έχουν την αίσθηση πως διατηρούν τον έλεγχο, γνωρίζοντας πως ένα κομμάτι της ημέρας θα παραμείνει όπως το έχουν προγραμματίσει.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να κάνουμε το οικογενειακό γεύμα μια ευχάριστη και χρήσιμη συνήθεια.

1. Δεν χρειάζεται το οικογενειακό γεύμα να είναι καθημερινό

Αν το πρόγραμμά σας είναι ιδιαίτερα φορτωμένο, δεν χρειάζεται το οικογενειακό γεύμα να είναι οικογενειακό. Μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας για να τρώτε όλοι  μαζί, για παράδειγμα δύο βράδια μέσα στην εβδομάδα και τα Σαββατοκύριακα το μεσημέρι. Είναι όμως σημαντικό να είμαστε πιστοί σε αυτό το οικογενειακό ραντεβού και να το αντιμετωπίζουμε ως μια δέσμευση απέναντι στην οικογένειά μας.

2. Ευκαιρία για παιχνίδι

Το οικογενειακό δείπνο είναι μια καλή ευκαιρία για παιχνίδι. Με όλα αυτά τα παιχνίδια που παίζονται πλέον online, τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι δεν έχουν ευκαιρίες να παίξουν με αληθινά αντικείμενα που μπορούν να αγγίξουν, να μυρίσουν και να μεταμορφώσουν. Επομένως, μην χάνετε ευκαιρίες για παιχνίδι. Το οικογενειακό δείπνο μπορεί να ξεκινήσει από το μαγείρεμα. Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία του δείπνου και να δοκιμάσετε μαζί διαφορετικές γεύσεις. Ένα άλλο παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε είναι, όσοι δεν συμμετείχαν στην προετοιμασία του γεύματος, να δοκιμάσουν να βρουν τα υλικά του κυρίως πιάτου.

3. Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες

Το οικογενειακό γεύμα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμάσετε νέες συμπεριφορές. Σκεφτείτε το σαν μια πρόβα για θεατρικό έργο. Η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι και μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει νέους και διαφορετικούς ρόλους. Για παράδειγμα, όλη η οικογένεια μπορεί να συμφωνήσει να μην κάνει κανένα αρνητικό σχόλιο,  ή να αναλάβει ο έφηβος γιος/ κόρη την προετοιμασία των πιάτων ή τη μουσική υπόκρουση.

4. Πείτε ιστορίες

Το οικογενειακό τραπέζι είναι το καλύτερο μέρος για να πείτε ιστορίες. Τα παιδιά που γνωρίζουν την ιστορία της οικογένειάς τους είναι πιο ευέλικτα ως άτομα και αισθάνονται περισσότερη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό τους. Μπορείτε να διηγηθείτε δικές σας εμπειρίες από την παιδική σας ηλικία, να τους πείτε ιστορίες για τον παππού και τη γιαγιά, να θυμηθείτε την πρώτη σας δουλειά, ένα κατοικίδιο που είχατε μικροί, την αγαπημένοι σας συνταγή ή εκείνη τη φορά που χάλασε το αυτοκίνητο στη μέση του πουθενά. Όλες αυτές οι ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο και να συνδεθούν με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους.

5. Μιλήστε για την καθημερινότητά σας

Η συζήτηση στο τραπέζι είναι μια από τις πιο πλούσιες γλωσσικές εμπειρίες που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας. Πότε άλλοτε κάθεστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι, σχολιάζετε και δίνετε εξηγήσεις γύρω από ένα θέμα; Δοκιμάστε ερωτήσεις πιο συγκεκριμένες από το «Πώς πέρασες τη μέρα σου;». Για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε: «Ποιο ήταν τα καλύτερο/ χειρότερο κομμάτι της ημέρας σου;» ή «Τι θα ήθελες να κάνεις αύριο;».



Πηγή: www.parenting.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας