Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-08-29 14:29:37 +0300 Απαντήσεις και Κανόνες σε ένα Ερώτημα που Απασχολεί Πολλούς Γονείς. Να αφήσω τα παιδιά μου να ανοίξουν λογαριασμό στα social media;

Να αφήσω τα παιδιά μου να ανοίξουν λογαριασμό στα social media;

Να αφήσω τα παιδιά μου να ανοίξουν λογαριασμό στα social media; 470 900
Παιδί και Social Media: Υπάρχουν Κανόνες και Ποιοι Είναι Αυτοί;

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους γονείς. Κάθε χρόνο τα παιδιά γίνονται όλο και πιο εξοικειωμένα με την νέα τεχνολογία και τα social media, και ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στους γονείς για να ανοίξουν δικό τους λογαριασμό στο Facebook, το Instagram και το Tik Tok ή ακόμα και δικό τους κανάλι στο YouTube.

Πότε Είναι τα Παιδιά Ηλικιακά Έτοιμα για Λογαριασμό στα Social Media;

Από νομικής άποψης, είναι παράνομο ιστοσελίδες ή εφαρμογές να δίνουν πρόσβαση σε χρήστες μικρότερους των 13 ετών χωρίς σαφή γονική συναίνεση. Είναι επίσης παράνομο στις εταιρείες να συλλέγουν προσωπικά στοιχεία (όπως πχ email) χρηστών κάτω των 13 ετών και να τα χρησιμοποιήσουν για λόγους marketing. Βέβαια, πολλά παιδιά είναι αρκετά εξοικειωμένα με την τεχνολογία και ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το email των γονιών τους, χωρίς τη συναίνεσή τους, για να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό online ή να καταχωρήσουν ψεύτικα στοιχεία.

Εκτός βέβαια από τα νομικά κωλύματα, υπάρχουν και ψυχολογικά θέματα καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι τα παιδιά από την ηλικία των 7-13 δεν μπορούν να σκεφτούν περίπλοκα, να υπολογίσουν και να αντιμετωπίσουν όλες τις πιθανές αρνητικές συνέπειες από τη χρήση των social media, όπως για παράδειγμα ένα αρνητικό σχόλιο ή μια προσπάθεια επικοινωνίας από άγνωστο. Πολλές φορές, ακόμη και παιδιά ηλικίας 13 ετών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, επομένως θα πρέπει οι γονείς να αναρωτηθούν αν το παιδί τους είναι ικανό να χρησιμοποιήσει τα social media με έναν υγιή τρόπο και με σεβασμό στον εαυτό του και τους άλλους.

Ορίστε τους Κανόνες

Αν ένας ανήλικος επιμένει να ανοίξει λογαριασμό στα social media, θα πρέπει εσείς ως γονιός να ορίσετε τους κανόνες. Εξηγείστε του αυτούς τους κανόνες και αν επιμένει να ανοίξει λογαριασμό, θα πρέπει να τους ακολουθήσει.

- Πριν ανοίξει λογαριασμό το παιδί, θα πρέπει ο γονιός θα ανοίξει κι αυτός λογαριασμό στο συγκεκριμένο μέσο, να τσεκάρει πώς λειτουργεί και να ελέγξει τα ζητήματα ασφαλείας.

- Ο γονιός θα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση στο λογαριασμό του παιδιού (να γνωρίζει το username και το password)

- Θα πρέπει να κάνει follow το παιδί του, τόσο οι γονείς όσο και φίλοι/συγγενείς των γονιών ώστε να έχουν το νου τους για πιθανούς κινδύνους

- Θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα (πχ κάθε δύο εβδομάδες) ο γονιός να τσεκάρει τους followers του παιδιού αλλά και να μπαίνει στα μηνύματά του για να βλέπει αν υπάρχει κάποια ύποπτη προσπάθεια επικοινωνίας

- Και βέβαια θα πρέπει να γίνεται τακτικά η συζήτηση για την ασφάλεια στο Internet και τους κινδύνους που προκύπτουν.

Likes και Αυτοεκτίμηση

Ένα πολύ σημαντικό σημείο που τονίζουν οι ειδικοί είναι η σύνδεση των social media και της αυτοεκτίμησης. Πολλά παιδιά, κυρίως κορίτσια, χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους στα social media ως βαρόμετρο για να εξετάσουν πόσο όμορφα, έξυπνα ή καλοντυμένα είναι. Όσο πιο πολλά likes αποκτήσει η φωτογραφία τους, τόσο πιο όμορφη είναι. Αν η φωτογραφία μιας φίλης τους έχει περισσότερα likes σημαίνει ότι η φίλη τους είναι πιο όμορφη ή πιο δημοφιλής.

Πόσο σωστό είναι αυτό το σκεπτικό και πόσο καλό κάνει στην ευαίσθητη ψυχολογία ενός εφήβου; Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συζήτηση του γονιού με το παιδί του, που πρέπει να γίνει με θάρρος και ειλικρίνεια.

Πηγή: www.parents.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας