Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-07-18 10:07:37 +0300 Πόσο καλό είναι για τη σχέση μητέρας και νεογέννητου να μένουν στο ίδιο δωμάτιο στο μαιευτήριο; Rooming in και Μητρικός Θηλασμός

Rooming in και Μητρικός Θηλασμός

Rooming in και Μητρικός Θηλασμός 470 900
Το rooming in βοηθά τη μητέρα και το νεογέννητο να μάθουν να συνεργάζονται ήδη από το μαιευτήριο, πριν πάνε στο σπίτι.

Πόσο καλό είναι για τη σχέση μητέρας και νεογέννητου να μένουν στο ίδιο δωμάτιο στο μαιευτήριο; Πρόκειται για το γνωστό Rooming In, το οποίο βοηθά ιδιαίτερα να αναπτυχθεί μια ξεχωριστή και ασφαλής σχέση επικοινωνίας ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος, ενώ παράλληλα έχει και πρακτικά οφέλη.

Οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι τα έμβρυα είναι όντα που επηρεάζονται και επικοινωνούν. Η ανάπτυξη των αισθήσεών τους, αμέσως μετά τη γέννηση, συνδέεται άμεσα με το μητρικό θηλασμό. Εφόσον το δέρμα αποτελεί βασικό αισθητήριο, η επαφή με τη μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού εξομοιώνει τη βιολογική σημασία της τροφής με τη συναισθηματική και βιολογική ασφάλεια και ενισχύει το δέσιμο μητέρας και βρέφους.

Για την προώθηση του μητρικού θηλασμού στα μαιευτήρια, έχει καθιερωθεί το δικαίωμα της μητέρας να έχει το μωρό δίπλα της όλο το 24ωρο. Η συν-διαμονή μητέρας και νεογνού στο ίδιο δωμάτιο έχει σκοπό την ευκολότερη προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα, καθώς καλούνται πλέον να μάθουν ο ένας τον άλλον και να συνεργαστούν.

Με το rooming in, το μωρό μπορεί να χαλαρώσει στην αγκαλιά της μαμάς, να τη μυρίσει, να συνδεθεί μαζί της σωματικά και συναισθηματικά, και να νιώσει ασφάλεια και ηρεμία. Μπορεί επίσης να θηλάζει ακριβώς την ώρα που πεινάει, ρυθμίζοντας παράλληλα το στήθος της μητέρας να παράγει όσο γάλα χρειάζεται.

Η μητέρα, από τη μεριά της, μαθαίνει να τοποθετεί σωστά το μωρό στο στήθος της και να αναγνωρίζει τα μηνύματα που στέλνει, όπως για παράδειγμα τα σημάδια πείνας.

Για την επιτυχημένη εφαρμογή του rooming in, πολύ σημαντική είναι βέβαια η διακριτική παρουσία του επισκεπτηρίου και της οικογένειας.

Για τη συγγραφή του άρθρου, ευχαριστούμε την Μαιευτική Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας