Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-13 16:01:13 +0300 Εκτός από τη ζωή και το συναισθηματικό κόσμο, η μητρότητα αλλάζει και τη λειτουργία του εγκεφάλου της γυναίκας Το ξέρατε; Η μητρότητα αλλάζει για πάντα και τον εγκέφαλο της γυναίκας

Το ξέρατε; Η μητρότητα αλλάζει για πάντα και τον εγκέφαλο της γυναίκας

Το ξέρατε; Η μητρότητα αλλάζει για πάντα και τον εγκέφαλο της γυναίκας 470 900
Έρευνες έδειξαν πως οι μεγάλες ποσότητες οιστρογόνων στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τη σύνθεση και λειτουργία του εγκεφάλου της γυναίκας.

Η μητρότητα αλλάζει πολλά στην ζωή και το συναισθηματικό κόσμο της γυναίκας. Εκτός των άλλων όμως, επιστήμονες ανακάλυψαν πως επηρεάζει πολύ σημαντικά και τον εγκέφαλο της γυναίκας.

Τα καλά νέα: Τα οιστρογόνα συμβάλλουν στην παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά, η μητρότητα μπορεί να επηρεάσει για πάντα ορισμένες σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου της γυναίκας και να αλλάξει οριστικά τη σύνθεση και τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, η αύξηση των ορμονών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να αναπτύξει νέα νευρικά κύτταρα που δεν υπήρχαν πριν, αλλάζοντας έτσι τη συνολική σύνθεση του εγκεφάλου.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έγιναν μητέρες είχαν διαφορετική και πιο αποτελεσματική ανταπόκριση σε ορμονικές θεραπείες που έγιναν σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους, για παράδειγμα στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Συγκεκριμένα, η μεγάλη ποσότητα οιστρογόνων φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή νέων κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, βελτιώνοντας έτσι τη μάθηση και τη μνήμη.

Τα κακά νέα: Οι πολλές γέννες δημιουργούν κίνδυνο για εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών

Ωστόσο, οι ίδιες έρευνες έδειξαν και κάτι πολύ περίεργο, σύμφωνα με τους επιστήμονες: με τις πολλές γέννες, σταδιακά η καλή μνήμη αρχίζει να φθίνει. Μάλιστα όσο περισσότερες φορές έχει γεννήσει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να αναπτύξει εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο που ανοίγει ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας για τους μελετητές και ενδέχεται να συμβάλλει στον εντοπισμό παραγόντων που δημιουργούν εκφυλιστικές ασθένειες και ασθένειες άνοιας.

Πηγή: The Independent

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας