Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-11-13 11:44:14 +0200 Η μαμά που φοβάται, βλάπτει σοβαρά το παιδί της. Βάζουμε φρένο στις φοβίες μας για το καλό του παιδιού Μαμά, μη φοβάσαι!

Μαμά, μη φοβάσαι!

Μαμά, μη φοβάσαι! 470 900
Η μαμά που φοβάται, βλάπτει σοβαρά το παιδί της.

Με την πανδημία σε έξαρση και τον χειμώνα να φτάνει σιγά σιγά, είναι ανεμενόμενο η ανησυχία για τους ανθρώπους που αγαπάμε να μεγαλώσει.

Υπάρχουν μαμάδες που δεν βγάζουν έξω τα παιδιά τους τον χειμώνα επειδή φοβούνται μην κρυώσουν. Μαμάδες που τηλεφωνούν στον παιδίατρο μέρα παρά μέρα. Μαμάδες που τρέμουν μήπως τα παιδιά τους πέσουν και χτυπήσουν. Αν είσαι κι εσύ μια από αυτές, μάθε πως θα βάλεις φρένο στις φοβίες σου, για το καλό του παιδιού.

Οι κίνδυνοι από τους μητρικούς φόβους
· Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον «αποστειρωμένο», όπου η μητέρα κάνει υπερπροσπάθεια να θωρακίσει το παιδί της από μη πραγματικούς κινδύνους, μεγαλώνοντας εκδηλώνει φόβους και φοβίες για ανύπαρκτες απειλές, διακρίνεται από μια γενικότερη συστολή, παρουσιάζει μειωμένη αυτοπεποίθηση, αλλά και αδυναμία να διακρίνει τους πραγματικούς κινδύνους και να προστατεύσει αποτελεσματικά τον εαυτό του όταν πραγματικά χρειαστεί. 
· Εγκλωβισμένο σε ένα περιβάλλον όπου οι απαγορεύσεις είναι μέρος της καθημερινότητας, διστάζει μεγαλώνοντας να πάρει πρωτοβουλίες ή ρίσκα και δυσκολεύεται να αναπτύξει επαρκώς τις δυνατότητές του γεγονός που το επηρεάζει αρνητικά στην περαιτέρω προσωπική του ολοκλήρωση, στην κοινωνική του καταξίωση ακόμη και στην επαγγελματική του ευημερία.
· Οι απαγορεύσεις δημιουργούν ένα ανήσυχο, φοβισμένο, θλιμμένο, καταθλιπτικό και συχνά αντιδραστικό παιδί το οποίο θα εναντιωθεί στη μητέρα του ακόμη και για πράγματα για τα οποία εκείνη ενδεχομένως να έχει δίκιο.

Πώς θα ελέγξουμε τις φοβίες μας
Εντοπίζουμε από που πηγάζουν. Είναι από συγκεκριμένες εμπειρίες της ζωής; Έχουν βάση στην πραγματικότητα; Αν όχι, τότε θα πρέπει να ελέγξουμε τον εαυτό μας και ίσως να ζητήσουμε τις συμβουλές κάποιου ψυχολόγου. Θα πρέπει να διακρίνουμε τα όρια του φανταστικού από το πραγματικό και αντίστοιχα να θέσουμε όρια στις απαγορεύσεις μας. Οι άλλες μαμάδες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με συνομήλικα παιδιά μπορούν να μας βοηθήσουν- με την προϋπόθεση να είναι πιο ψύχραιμες από εμάς βέβαια. 
· Πίσω από τις υπερβολικές αντιδράσεις της μητέρας σε σχέση με το παιδί της συχνά κρύβονται οι τύψεις για το ότι η δουλειά δεν της επιτρέπει να του αφιερώσει αρκετό χρόνο από την ημέρα της. 
· Η μητέρα που δεν εργάζεται πάλι πρέπει να δημιουργεί χρόνο για τον εαυτό της (για ξεκούραση, αλλά και διασκέδαση με ενήλικες) έτσι ώστε ολόκληρη η ζωή της να μην περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά, αφού κάτι τέτοιο οδηγεί σε υπερβολικές και παράλογες φοβίες και κατά συνέπεια απαγορεύσεις. 
· Σε κάθε περίπτωση για να αποφύγουμε την πρόκληση αρνητικών και ανεπιθύμητων συμπεριφορών από το παιδί πρέπει κάθε απαγόρευση που του επιβάλουμε να συνοδεύεται από μία απλή και λογική εξήγηση. Μόνο έτσι δεν θα την εκλαμβάνει ως άδικη ή υπερβολική τιμωρία.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι καμιά φορά οι φόβοι μας που φαίνεται να αφορούν τους άλλους έχουν σαν αφετηρία εμάς τους ίδιους. Είναι λογικό και ανθρώπινο να φοβόμαστε κι εμείς για εμάς και να ψάχνουμε ένα τρόπο για να ''νοιαστούμε'' για τον εαυτό μας. 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας