Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-06-06 11:40:59 +0300 Η επιστροφή της περιόδου και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε. Περίοδος μετά την εγκυμοσύνη

Περίοδος μετά την εγκυμοσύνη

Περίοδος μετά την εγκυμοσύνη 470 900
Η επιστροφή της περιόδου και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Ένα από τα «θετικά» μιας εγκυμοσύνης είναι πως οι επισκέπτες του μήνα, κάνουν να έρθουν περίπου 9 μήνες. Πολλές μητέρες αναφέρουν πως αυτούς τους 9 μήνες είχαν ξενοιάσει από την περίοδο τους. Μόλις όμως το μωρό γεννηθεί είναι θέμα χρόνου να  επιστρέψει η περίοδος μας στις αρχικές τις επισκέψεις. Καταρχήν αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως η πρώτη περίοδος έχει συνήθως μεγάλη ποσότητα αίματος και διαρκεί περισσότερο από τις προηγούμενες.

Για τις  μητέρες που δε  θηλάζουν η περίοδος θα κάνει την εμφάνισή της περίπου στις 6-8 εβδομάδες, ίσως και νωρίτερα. Στην περίπτωση που η μητέρα θηλάζει τότε η περίοδος θα καθυστερήσει να έρθει. Υπάρχουν περιπτώσεις που η περίοδος σε μια γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη της έρχεται μετά τον απογαλακτισμό του μωρού. Αυτό στην  περίπτωση  που η μητέρα θηλάζει αποκλειστικά και μόνο. Αν το μωρό τρέφεται και με ξένο γάλα τότε θα έρθει ανάλογα με το πόσο και πότε θηλάζουμε.

Πολλές είναι  οι μητέρες που ρωτούν αν θα μείνουν έγκυες επειδή θηλάζουν. Αν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά οι πιθανότητες είναι μηδαμινές εξαιτίας της ανάπτυξης ορμονών που εμποδίζουν την ωορρηξία. Αν όμως μια μητέρα θηλάζει και παράλληλα δίνει στο μωρό και ξένο γάλα, τότε θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική. Προσεκτικές πρέπει να είναι και οι υπόλοιπες μητέρες καθώς την περίοδο της λοχείας και μέχρι να έρθει η πρώτη περίοδος, προηγείται η ωορρηξία και αυτό σημαίνει πως είναι πιο εύκολο να συλλάβει. Για το λόγο αυτό μέχρι την πρώτη εμφάνιση της περιόδου μετά τον τοκετό η στιγμή είναι κρίσιμη για μια γυναίκα να ξαναμείνει έγκυος και  χρειάζεται προσοχή, ειδικά στην  περίπτωση που δεν θέλει  να αποκτήσει  άμεσα παιδί. 

Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε με τον γυναικολόγο μας, καθώς αυτός γνωρίζει το ιστορικό της εγκυμοσύνης μας, αλλά και την πορεία του τοκετού.

Τι είναι η περίοδος της λοχείας;
H περίοδος της λοχείας για κάθε γυναίκα ξεκινά μετά την λήξη του τρίτου σταδίου του τοκετού και τελειώνει όταν τα όργανα αναπαραγωγής επανέλθουν στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση. Κατά μέσο όρο η λοχεία  διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες, όπως αναφέραμε παραπάνω και εξαρτάται από  το αν η μητέρα είναι θηλάζουσα ή όχι. Τα λόχεια είναι τα υγρά που θα δει μια μητέρα μετά τον τοκετό. Πρόκειται για αιμοφόρα αγγεία που κλείνουν μόνα τους με το πέρας του καιρού. Τα αγγεία αυτά «τραυματίζονται»,  όταν ο πλακούντας ξεκολλάει από τη μήτρα. Στην αρχή πρόκειται για κόκκινο αίμα που σιγά σιγά αρχίζει να αλλάζει σύσταση και χρώμα. Γύρω στην 2η εβδομάδα αρχίζει και να μειώνεται. Αν διαπιστώσουμε πως το αίμα συνεχίζει θα πρέπει να μιλήσουμε με τον γυναικολόγο μας.

Αρκετές μητέρες παραπονιούνται πως αισθάνονται πόνους σαν της  περιόδου  κατά τη διάρκεια της λοχείας. Αυτοί οι πόνοι ονομάζονται υστερόπονοι και κρατούν περίπου για τρεις με τέσσερις ημέρες. Οι πόνοι αυτοί προέρχονται από τη μήτρα. Η μήτρα στην προσπάθειά της να αποβάλλει τα υγρά κάνει συστολές και διαστολές. Αυτή η κίνηση είναι που προκαλεί τους πόνους στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας