Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-10-21 15:26:20 +0300 Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης βδομάδα-βδομάδα Δεύτερο τρίμηνο

Δεύτερο τρίμηνο

Δεύτερο τρίμηνο 470 900
Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης  εβδομάδα-εβδομάδα.

Οι περισσότερες μαμάδες συμφωνούν ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι η ωραιότερη περίοδος της εγκυμοσύνης, περίοδος υψηλών συγκινήσεων αλλά και πλούσιων συναισθημάτων.

Εβδομάδες 13η-28η
Τώρα πια έχεις ήδη πιστέψει πως είσαι έγκυος και καθώς το άγχος του πρώτου τριμήνου καταλαγιάζει επανέρχεσαι σε μια κατάσταση ευτυχισμένης προσμονής. Νιώθεις ήδη καλύτερα, οι  ναυτίες σταματούν, η όρεξη επανέρχεται, η επιδερμίδα λάμπει χάρη στις ορμόνες, η κούραση και η υπνηλία φεύγουν και ξαναβρίσκεις τη χαμένη σου ενέργεια. Η ζωή σου αρχίζει να αλλάζει: είσαι έγκυος και όλοι το βλέπουν! Έχεις ήδη μια ωραία στρογγυλή κοιλιά - άρα χρειάζεσαι οπωσδήποτε ένα shopping safari για ρούχα εγκυμοσύνης. Θα νιώσεις για πρώτη φορά το  μωρό σου να κινείται, στην αρχή σχεδόν ανεπαίσθητα και αργότερα με περισσότερη ένταση. Θα δεις τους ευγενικούς ανθρώπους να σου παραχωρούν προτεραιότητα στη σειρά ή τη θέση τους για να καθίσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάποιοι θα αγγίξουν την κοιλιά σου αυθόρμητα και ίσως σε κάνουν να νιώσεις αμηχανία ή ενόχληση. Μην το παίρνεις προσωπικά, ο κόσμος καμαρώνει για τις έγκυες γυναίκες όπως και για τα μωρά. Φρόντισε τον εαυτό σου και το μωρό σου κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού σου. Αν είσαι πάνω από 35 ετών ίσως χρειαστεί να υποβληθείς σε κάποιες ειδικές εξετάσεις όπως η αμνιοκέντηση. Όταν ξεμπερδέψεις με τα ιατρικά ίσως είναι καλή ιδέα να κάνεις ένα ταξίδι μαζί με τον σύντροφό σου.

Τι συμβαίνει στο σώμα μου
Μεγάλες αλλαγές και μια νέα ορμονική ισορροπία
Η περιοχή γύρω από τις θηλές, η «θηλαία άλως» σκουραίνει ακόμα περισσότερο. Από τη 16η εβδομάδα οι θηλές ίσως αρχίσουν να εκκρίνουν το πρωτόγαλα (πύαρ), ένα αραιό κιτρινωπό υγρό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα –αν και πολλές γυναίκες εκκρίνουν το πρωτόγαλα αργότερα, μετά τον τοκετό. Το πρωτόγαλα δημιουργείται από τη δράση της προλακτίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει το ίδιο το έμβρυο για να εξασφαλίσει την τροφή του. Αυτό το ευεργετικό ρόφημα θα θρέψει το έμβρυο τις τρεις πρώτες ημέρες της ζωής του, μέχρι να κατέβει το γάλα. Επειδή ρέει ανεξέλεγκτα είναι χρήσιμα τα επιθέματα στήθους για να μην λερώνει τα ρούχα και σε κάνει να νιώθεις άσχημα. Είναι πια απαραίτητο να αγοράσεις δυο καλά, βαμβακερά σουτιέν εγκυμοσύνης ή θηλασμο.
Στο δεύτερο τρίμηνο η μήτρα έχει ανέβει από τη λεκάνη και γεμίζει την κοιλιακή κοιλότητα, ως το ύψος του αφαλού. Καθώς παύει να πιέζει την ουροδόχο κύστη, η συχνουρία υποχωρεί. Όσο μεγαλώνει, η μήτρα τεντώνει τους συνδέσμους που τη συγκρατούν προκαλώντας τραβήγματα στα πλάγια της κοιλιάς σας, από τη μια ή και από τις δυο πλευρές.
Οι μύες, οι σύνδεσμοι και άλλοι ιστοί της λεκάνης χαλαρώνουν από την ορμονική δράση για να βοηθήσουν τη μήτρα να αναπτυχθεί και για να στηρίζουν το βάρος της. Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης, οι μύες της λεκάνης γίνονται μαλακοί και ελαστικοί, ώστε να μπορούν να τεντωθούν και να διευκολύνουν την έξοδο του εμβρύου από τον γεννητικό σωλήνα. Αν η χαλάρωση των ιστών είναι υπερβολική, θα νιώθετε πόνο στη μέση και στην πλάτη σας.
Λόγω της προγεστερόνης ο μυϊκός τόνος του στομάχου και των εντέρων χαλαρώνει και η δραστηριότητά τους επιβραδύνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν πιο αργή πέψη, αφετέρου δε παρατεταμένη στάση της τροφής στο έντερο. Αν και αυτό είναι ευεργετικό για το έμβρυο, καθώς έχει περισσότερο χρόνο για να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ο αντίκτυπος είναι η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, που συχνά ταλαιπωρούν πολλές έγκυες. Επίσης, από τη δράση της προγεστερόνης χαλαρώνει η βαλβίδα του στομάχου με αποτέλεσμα οι τροφές να ανεβαίνουν στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρες.
Η καρδιά δουλεύει πυρετωδώς στέλνοντας 6 λίτρα αίμα ανά λεπτό στον πλακούντα και στη μήτρα, η οποία χρειάζεται τώρα πενταπλάσια ποσότητα αίματος απ' ό,τι πριν από την εγκυμοσύνη. Η αρτηριακή πίεση, δηλαδή η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων, πέφτει ελαφρά αλλά επανέρχεται πάλι στα φυσιολογικά επίπεδα στο τρίτο τρίμηνο.

Εβδομάδες 13-28

13η εβδομάδα
Το έμβρυο έχει μήκος 7-8 εκατοστά και ζυγίζει 23 γραμμάρια, όσο μισή μπανάνα. Έχει δακτυλικά αποτυπώματα και αν είναι κορίτσι 2 εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες της. Τα ωάρια θα μειωθούν στο μισό όταν γεννηθεί ενώ θα είναι γύρω στις 200000 όταν θα κλείνει τα 17. τώρα το ποσοστό της αποβολής έχει πέσει κατακόρυφα ενώ τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης αρχίζουν να υποχωρούν για τις πιο πολλές γυναίκες. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι επειδή έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τη ναυτία συνώνυμη με την εγκυμοσύνη όταν υποχωρήσει αρχίζουμε να αγχωνόμαστε μήπως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Σε λίγο καιρό όταν θα νιώσεις το μωρό σου να κινείται, δεν θα χρειάζεται να περιμένεις τον επόμενο  υπέρηχο για να το δεις. Θα είστε οι δυο σας συνεχώς σε «απευθείας σύνδεση» και θα σε ενημερώνει αυτοπροσώπως! Καθώς η πρωινή ναυτία φεύγει και η ενέργεια αποκαθίσταται μπορεί να νιώσεις την ερωτική σου διάθεση να ξυπνάει. Μπορείς να κάνεις ελεύθερα σεξ στο δεύτερο τρίμηνο εκτός αν ο γιατρός σου έχει συστήσει το αντίθετο.

14η  εβδομάδα
Το έμβρυο έχει μήκος 9 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 43 γραμμάρια. Τώρα το σώμα του αναπτύσσεται ταχύτερα από το κεφάλι. Το λεπτό δέρμα του καλύπτεται από χνούδι, τα φρύσια αρχίζουν νε σχηματίζονται όπως και τα μαλλιά. Η υφή και το χρώμα τους θα αλλάξουν μετά τη γέννηση. Κάνει ήδη αρκετές κινήσεις και γκριμάτσες και μπορεί να το δεις στον υπέρηχο να πιπιλάει το δάχτυλό του.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα της αυχενικής διαφάνειας και αν είσαι πάνω από 35 ο γιατρός ίσως συστήσει να κάνεις αμνιοκέντηση κάπου ανάμεσα στην 15η και τη 18η εβδομάδα.
Θα νιώθεις ήδη καλύτερα και θα πρέπει να έχεις ανακουφιστεί από τα πρώτα συμπτώματα –αν όχι θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου. Είναι καλή εποχή για να απολαύσεις κάποιες ήπιες δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, το κολύμπι και η γιόγκα. Επίσης φρόντισε κάποια πρακτικά ζητήματα όπως η άδεια μητρότητας αν σκοπεύεις να επιστρέψεις στη δουλειά σου μετά τον τοκετό και το θέμα της φροντίδας του μωρού. Δες την ενότητα εργαζόμενη μητέρα.

15η εβδομάδα
Το έμβρυο έχει μήκος 11 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 70 γραμμάρια. Τα πόδια του μακραίνουν και όλοι οι σύνδεσμοι κινούνται. Το φύλο του διακρίνεται στο υπερχογράφημα και έτσι σύντομα θα μάθεις αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Το έμβρυο παθαίνει συχνά λόξυγγα γιατί καταπίνει υγρό. Αν δεν το έχεις νιώσει να κινείται ακόμα μην ανησυχείς. Οι μαμάδες την πρώτη φορά συνήθως αργούν να καταλάβουν τις απαλές κινήσεις που κάνει το έμβρυο μέσα στη μήτρα. Κάποιες το περιγράφουν ως φτερούγισμα άλλες σαν κάποιο χέρι ή πόδι που σπρώχνει στιγμιαία την κοιλιά σου από μέσα. Θα πρέπει να προσέχεις περισσότερο τον εαυτό σου καθώς το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι πεσμένο και μπορεί να αρρωσταίνεις και να κρυολογείς πιο εύκολα. Αυτές οι αδιαθεσίες μπορεί να είναι ενοχλητικές για σένα αλλά δεν βλάπτουν το μωρό. Μέχρι τώρα θα έχεις πάρει περίπου 5 κιλά αλλά αυτό το τρίμηνο μπορεί να πάρεις βάρος άρα θα πρέπει να προσέξεις περισσότερο τη διατροφή σου.

16η εβδομάδα
Αν και μικροσκοπικό, μόλις 12 εκατοστά, το έμβρυο είναι πια τέλεια σχηματισμένο. Στο υπερηχογράφημα ξεχωρίζουν κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου του, όπως η μύτη και το στόμα. Τα μάτια παραμένουν ερμητικά κλειστά, αλλά ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αντιδρά στο φως που διαπερνά το τοίχωμα της κοιλιάς. Στα αφτιά του φτάνουν αμυδρά κάποιοι ήχοι. Το έμβρυο σε αυτή τη φάση δεν έχει καθόλου υποδόριο λίπος. Είναι τόσο αδύνατο, που πάνω στο λεπτό και διαφανές δέρμα του διακρίνονται οι διακλαδώσεις των αιμοφόρων αγγείων. Οι πνεύμονές του αναπτύσσονται, αλλά ακόμα είναι ανώριμοι και όλο το απαραίτητο οξυγόνο το προμηθεύεται από το αίμα του πλακούντα, που περνάει απευθείας στο κυκλοφοριακό του σύστημα.

17η εβδομάδα
Τις επόμενες τρεις εβδομάδες το έμβρυο θα μεγαλώσει θεαματικά. Το βάρος του θα διπλασιαστεί και θα ψηλώσει πολύ. Καθώς μεγαλώνει αρχίζει τα παιχνίδια! Αν νιώσεις ένα τράβηγμα στον αφαλό σου, είναι το μωρό που τραβάει τον ομφάλιο λώρο αρπάζοντάς τον με τα χεράκια του. Επίσης καθώς η μήτρα μεγαλώνει μπορεί να νιώσεις τραβήγματα αριστερά ή δεξιά στην κοιλιά σου. Είναι η κατάλληλη στιγμή να προσέξεις την πλάτη και τη μέση σου. Καθώς η κοιλιά μεγαλώνει αρκετά το κέντρο βάρους μετατοπίζεται και μπορεί να νιώσεις ότι χάνεις την ισορροπία σου. Είναι πιο ασφαλές να φοράς χαμηλά παπούτσια. Αν έχεις προγραμματίσει αμνιοκέντηση την επόμενη εβδομάδα μείνε ψύχραιμη γιατί η εξέταση δεν πονάει και θα σου δώσει την ευκαιρία να δεις το μωρό σου για αρκετή ώρα. Μήπως πριν την εξέταση χρειάζεσαι μια μίνι απόδραση μαζί με τον σύντροφό σου; Ένα ταξιδάκι θα σας αναζωογονήσει και υπάρχουν πολύ ωραία spa όπου θα σας περιποιηθούν και τους δυο. (Θέρμαι Σύλλα, mare nostrum, Cape Sounio)

18η εβδομάδα
Το έμβρυο έχει ήδη 15 εκατοστά μήκος και ζυγίζει 190 γραμμάρια! Προς το παρόν μπορεί να ακούσει μόνο τους χτύπους της καρδιάς σου και τη φωνή σου αλλά σύντομα θα απολαμβάνετε μαζί τη μουσική που σου αρέσει. Είτε κάνεις αμνιοκέντηση είτε όχι, ο γιατρός θα ελέγξει στο επόμενο υπερηχογράφημα τον ομφάλιο λώρο και την κατάσταση του πλακούντα. Ο σύντροφός σου μπορεί να είναι παρών στην εξέταση. Εκείνος θα σου προσφέρει την πολύτιμη συμπαράστασή του και ένα στιβαρό χέρι για να κρατάς σφιχτά κι εσύ θα του χαρίσεις μια υπέροχη στιγμή που θα τη θυμάται με συγκίνηση. Τα πρώτα αποτελέσματα της αμνιοκέντησης βγαίνουν σε 2 μέρες και οι περιπτώσεις που δείχνουν κάποια ανωμαλία είναι σπάνιες.
Καθώς η εγκυμοσύνη σου προχωράει ίσως διαπιστώσεις με έκπληξη πως σε πιέζουν τα παπούτσια σου! Μην ανησυχείς είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν γεννήσεις θα επανέλθεις στο κανονικό μέγεθος. Χάρισε στον εαυτό σου ένα αναπαυτικό ζευγάρι χαμηλοτάκουνα παπούτσια ένα νούμερο μεγαλύτερα από αυτό που φοράς για να μπορείς να κυκλοφορείς με άνεση και ασφάλεια.

19η εβδομάδα
Το έμβρυο έχει μήκος 15 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 240 γραμμάρια. Οι αισθήσεις του αναπτύσσονται αυτή την εβδομάδα, έχει αρχίσει να καταπίνει αμνιακό υγρό μια προπόνηση για την αναπνοή και τα νεφρά του παράγουν ούρα. Από τώρα και ως το τέλος της εγκυμοσύνης θα νιώθεις συνεχώς το μωρό σου να κινείται μερικές φορές τόσο έντονα που δεν θα σε αφήνει να κοιμηθείς ή να παρακολουθήσεις μια ταινία. Η μήτρα τώρα έχει μεγαλώσει ως το ύψος του αφαλού και θα συνεχίσει να μεγαλώνει περίπου 1 εκατοστό την εβδομάδα. Οι μύες και οι σύνδεσμοι που στηρίζουν χαμηλά την κοιλιά μπορεί να σε αιφνιδιάσουν με τσιμπήματα και απότομα πιασίματα αλλά δεν είναι τίποτα ανησυχητικό. Αν ο σύντροφός σου παραπονεθεί ότι ...ροχαλίζεις μην πέσεις από τα σύννεφα. Η μπουκωμένη μύτη συχνά προκαλεί ροχαλητό, άλλη μια χαριτωμένη συνήθεια της εγκυμοσύνης! Οι καούρες και η δυσπεψία είναι δυο ακόμα συμπτώματα αυτής της περιόδου. Αν σε ταλαιπωρούν δεν θα έχεις πολλή όρεξη για φαγητό –αν όχι μπορεί να συλληφθείς ακόμα και σε νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο. Προσπάθησε να τρως υγιεινά για να μην πάρεις περισσότερο βάρος από όσο επιτρέπεται: δεν είναι θέμα σιλουέτας αλλά θέμα υγείας!

20η εβδομάδα
Ο καιρός περνάει γρήγορα: μόλις έφτασες στα μισά της εγκυμοσύνης!  Το έμβρυο είναι στο μέσο της εξέλιξής του και ο ρυθμός ανάπτυξής του επιβραδύνεται για να ωριμάσει με διαφορετικό τρόπο. Το βάρος πέφτει πια στην ανάπτυξη των πνευμόνων, του πεπτικού και του ανοσοποιητικού του συστήματος. Τα μάτια του, κλειστά ακόμα, κινούνται τώρα αργά από τη μια πλευρά στην άλλη. Οι γευστικοί κάλυκες είναι ώριμοι και μέσα στα ούλα έχουν σχηματιστεί τα πρώτα του δόντια. Ακούει επίσης τους οξείς και δυνατούς ήχους, που το κάνουν να αναπηδάει. Καθώς το μυϊκό και το νευρικό του σύστημα είναι πιο ανεπτυγμένα, οι κινήσεις του είναι πιο ζωηρές και πιο συντονισμένες. Το εμβρυϊκό σμήγμα, μια κολλώδης ουσία που εκκρίνουν οι σμηγματογόνοι αδένες  λειτουργεί σαν προστατευτικό κάλυμα, ώστε να μη "μουλιάσει" το υπερευαίσθητο δέρμα του εμβρύου στο αμνιακό υγρό και διευκολύνει τον τοκετό. Επίσης, κάτω από το δέρμα αρχίζει να παράγεται το λίπος. Στρώσεις καστανού λίπους, το φαιό λίπος, εμφανίζονται στο λαιμό, στο στήθος και στα νεφρά, ενώ σε όλο το υπόλοιπο σώμα του αναπτύσσεται λευκό λίπος, με αποτέλεσμα να δείχνει λίγο πιο παχύ. Επίσης, αναπτύσσονται οι θηλές και οι αδένες των μαστών και στα δυο φύλα.
Είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Θα μάθεις τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής που θα σε βοηθήσουν πολύ να απολαύσεις την μεγάλη στιγμή.

 21η εβδομάδα
Το μωρό μας μεγάλωσε πολύ περισσότερο γιατί από τώρα και στο εξής αρχίζουμε να το μετράμε από το κεφάλι ως τη φτέρνα! Είναι λοιπόν 27 ολόκληρα εκατοστά και ζυγίζει 360 γραμμάρια. Από αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει να προσέχετε πως μιλάτε μπροστά στο παιδί γιατί ακούει! Μπορείς να του βάλεις μουσική, να του τραγουδήσεις, να του διαβάσεις ένα βιβλίο ή να του μιλήσεις. Όταν γεννηθεί θα αναγνωρίζει τη φωνή σου και θα ηρεμεί όταν νιώθει πως είσαι κοντά του. Διασκέδασε όσο μπορείς αυτή την περίοδο γιατί το τρίτο τρίμηνο θα σε βρει πιο βαριά και πιο δυσκίνητη. Αν νιώθεις κάπως αδέξια αυτό συμβαίνει επειδή η εγκυμοσύνη έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους σου ενώ οι ορμόνες προκαλούν χαλάρωση στους συνδέσμους. Θα πρέπει να προσέχεις περισσότερο τις κινήσεις σου και είναι καλύτερα να μη φοράς τακούνια (αν φορούσες ακόμα) γιατί δυσκολεύουν την ισορροπία και επιβαρύνουν τη μέση.

22η εβδομάδα
το έμβρυο έχει πλέον τις αναλογίες του νεογέννητου αλλά είναι βέβαια πολύ πιο αδύνατο καθώς δεν έχει σχηματιστεί ακόμα το λίπος. Γι αυτό παρ΄όλο που το βάρος του αυξάνεται μέρα με την ημέρα η επιδερμίδα του μοιάζει ακόμα ρυτιδωμένη. Από την αρχή της εγκυμοσύνης θα πρέπει να έχεις πάρει 5-7 κιλά μέχρι αυτό το σημείο. Από τώρα και στο εξής το βάρος σου θα αυξάνεται σταθερά γύρω στα 220 γραμμάρια την εβδομάδα. Είναι καλύτερα να αποφύγεις τις τροφές που παχαίνουν και τα γλυκά για να μην επιβαρυνθείς με περισσότερα κιλά τις εβδομάδες που ακολουθούν. Βρες υγιεινά υποκατάστατα με χαμηλές θερμίδες για να καταπολεμήσεις τις κρίσεις πείνας. Αυτήν την περίοδο οι κολπικές εκκρίσεις εμφανίζονται συχνά αυξημένες ενώ οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα σε κάνουν πιο ευάλωτη σε ουρολοιμώξεις. Επικοινώνησε αμέσως με τον γιατρό σου αν δεις πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Μάθε να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου σε ό,τι αφορά την υγεία τη δική σου αλλά και του παιδιού που σε λίγο θα φέρεις στον κόσμο.

23η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει γύρω στα 500 γραμμάρια και είναι 29 εκατοστά. Οι πνεύμονες προετοιμάζονται για τη διαδικασία της αναπνοής. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα αυτή την εβδομάδα έχουν ποσοστό επιβίωσης 16% με εντατική φροντίδα. Όμως κάθε μέρα μετράει. Την επόμενη εβδομάδα το ποσοστό ανεβαίνει στο 44%. Μην ανησυχήσεις αν παρατηρήσεις αιμορραγία των ούλων καθώς βουρτσίζεις τα δόντια σου ή αν ανοίγει η μύτη σου συχνά: είναι συμπτώματα που προκαλούνται από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης και θα υποχωρήσουν αμέσως μόλις γεννήσεις. Φρόντισε την υγιεινή των δοντιών σου σχολαστικά και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Το παλιό κλισέ «ένα δόντι χαμένο για κάθε παιδί» δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά. Οι περιβόητες ραγάδες της εγκυμοσύνης, τα σημάδια στην κοιλιά στο στήθος και στους μηρούς, εμφανίζονται στο 90% των γυναικών αυτή την περίοδο. Θα βοηθήσει να ενυδατώνεις την επιδερμίδα σου με κάποια καλλυντική κρέμα και να φοράς συνέχεια το ειδικό σουτιέν εγκυμοσύνης. Οι ραγάδες θα ξεθωριάσουν από μόνες τους αρκετά μετά την γέννα αλλά δύσκολα θα εξαλειφθούν εντελώς.

24η εβδομάδα
Ανάμεσα στην 22η και την 24η εβδομάδα τα βλέφαρα χωρίζουν και τα μάτια ανοίγουν για πρώτη φορά. Το έμβρυο μπορεί να διακρίνει κάποιες σκιές και το φως που περνάει από την επιδερμίδα της κοιλιάς και παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση. Το οπτικό του πεδίο είναι 20-24 εκατοστά όσο και το πεδίο ορατότητας που έχει μέσα στη μήτρα. Τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του έχουν σχηματιστεί. Οι κινήσεις του ζωηρεύουν, κλοτσάει, κάνει το χέρι του γροθιά και δίνει την εντύπωση ότι κρατιέται από τον ομφάλιο λώρο. Τα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν τη συνειδητή σκέψη ωριμάζουν και οι αισθήσεις του οξύνονται. Επιπλέον, έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα δραστηριότητας, στο οποίο παρεμβάλλονται μεγάλα διαλείμματα ύπνου, 16-20 ωρών! Όλα του τα όργανα έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν πλέον κανονικά, με εξαίρεση τους πνεύμονες, που είναι ακόμα γεμάτοι με αμνιακό υγρό και θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ακόμα για να ωριμάσουν. Αυτός είναι ο λόγος που, αν το μωρό γεννηθεί πρόωρα, θα επιβιώσει με δυσκολία και μόνο με τεχνική υποστήριξη. Η ανάπτυξη των πνευμόνων του θα πάρει χρόνο και ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί 8 χρόνια μετά τη γέννησή του.

25η εβδομάδα
Το μωρό ζυγίζει πλέον 660 γραμμάρια έχει ύψος περίπου 35 εκατοστά και αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα όπως το φως και ο θόρυβος. Αν εκθέσεις τη γυμνή κοιλιά σου στον ήλιο ή σε μια δέσμη δυνατού φωτός, το μωρό θα στρέψει το κεφάλι του προς την πηγή του φωτός. Αυτή λένε οι ειδικοί είναι η απόδειξη πως το οπτικό του  νεύρο δουλεύει. Σε κάθε επίσκεψη ο γιατρός θα παίρνει την πίεσή σου και θα ζητήσει εξέταση ούρων: ο έλεγχος για την προεκλαμψία και τον διαβήτη της εγκυμοσύνης. Στον ύπνο θα αρχίσεις σιγά σιγά να δυσκολεύεσαι λόγω της κοιλιάς που μεγαλώνει. Είναι καλύτερα να κοιμάσαι στο πλάι και όχι ανάσκελα χρησιμοποιώντας πολλά μαξιλάρια για να στηρίζεις τη μέση σου. 

26η εβδομάδα
Το μωρό μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και αρχίζει ήδη να δείχνει τα πρώτα σημάδια αντίληψης. Αυτή την εβδομάδα σχηματίζονται στο νου του οι πρώτες αναμνήσεις. Έχει δημιουργήσει πια το δικό του ωράριο ύπνου και μπορεί να σε ανησυχήσει παραμένοντας ήσυχο και ακίνητο για πολλές ώρες: το μωρό κοιμάται! Τώρα πια μπορείς να ελέγχεις την κατάστασή του αφού έχεις συνηθίσει να αφουγκράζεσαι και τις δικές του κινήσεις. Αν παρ΄όλα αυτά έχεις την αίσθηση πως οι κινήσεις του είναι ξαφνικά πιο περιορισμένες από ότι συνήθως τηλεφώνησε στον γιατρό σου. Θα σου προτείνει φυσικά υπερηχογραφικό έλεγχο αλλά είναι καλύτερα να κατευνάζεις τις ανησυχίες σου παρά να τις αφήνεις να γιγαντώνονται. Καθώς η μήτρα μεγαλώνει πιέζει τον θώρακα ωθώντας προς τα έξω τα πλευρά. Πολλές γυναίκες νιώθουν έντονους πόνους στα πλευρά οι οποίοι παραμένουν για αρκετό καιρό μετά τον τοκετό μέχρι το σώμα να επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση. Είναι πιθανό να νιώσεις εκτός από τις συνηθισμένες κινήσεις του μωρού και τον ρυθμικό-άρρυθμο χτύπο του λόξυγγα!

27η εβδομάδα
Η μήτρα αρχίζει να συσπάται και να προπονείται για τον τοκετό. Η κοιλιά σου μπορεί να σκληραίνει για μερικά δευτερόλεπτα. Θα πάρεις πόντους στη μέση και στην περιφέρεια για΄τι ΄γινεται  μεγάλη κατακράτηση υγρών. Καθώς το μωρό κινείται μπορεί να διακρίνεις τοο χεράκι ή το ποδαράκι του ανάγλυφο στην κοιλιά σου. Ίσως νιώθεις έξαψη και λαχάνιασμα, η αναπννοή σου κονταίνει.  Τι σημαίνουν όλα αυτά; Καλά νέα: το δεύτερο τρίμηνο φτάνει στο τέλος του και μπαίνεις στο τρίτο τρίμηνο. Αφιέρωσε τις επόμενες 12 εβδομάδες στην προετοιμασία του εαυτού σου, της σχέσης σου και του σπιτιού σου για τον ερχομό του μωρού. Πολύ σύντομα θα το κρατάς στην αγκαλιά σου και τότε η εγκυμοσύνη θα μοιάζει μακρινή σαν όνειρο.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας