Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-02 11:43:04 +0200 Εγκυμοσύνη: ενοχλήσεις στο 3ο τρίμηνο

Εγκυμοσύνη: ενοχλήσεις στο 3ο τρίμηνο

Εγκυμοσύνη: ενοχλήσεις στο 3ο τρίμηνο 470 900
Συνηθισμένες ενοχλήσεις και συμπτώματα που εντείνονται στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης αρκετές ενοχλήσεις εντείνονται καθώς το βάρος μας αυξάνεται και το μωρό μεγαλώνει πιέζοντας και προκαλώντας πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος. Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις στο τρίτο τρίμηνο, ποιές είναι οι αιτίες που τις προκαλούν και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Πόνος στην πλάτη  
Μπορεί να νιώθουμε πόνο σε όλη την περιοχή της πλάτης, ενώ δεν αποκλείεται η ενόχληση να ξεκινάει από τους γλουτούς. Πρόκειται για τους συνηθέστερους πόνους της εγκυμοσύνης που οφείλονται στην προγεστερόνη που μαλακώνει τους συνδέσμους –κυρίως- των αρθρώσεων με αποτέλσμα οι σύνδεσμοι της σπονδυλικής στήλης να χαλαρώνουν και όλο το βάρος να πέφτει στις αρθρώσεις  του κάτω μέρους προκαλώντας του πόνους στην πλάτη. 


Τι μπορούμε να κάνουμε:
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές στον τρόπο που καθόμαστε.
Ξεχνάμε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια γιατί επιδεινώνουν σημαντικά την κατάσταση. 
Βάζουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα ήπιες ασκήσεις για ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης, ιδανικά από τη γιόγκα.
Αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη.

Αιμορραγία στα ούλα  
Τα ούλα της εγκύου ματώνουν μετά το βούρτσισμα γιατί συγκεκριμένες ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιδρούν στα ούλα κάνοντάς τα  παχύτερα και  μαλακότερα. Έτσι, τα ούλα πρήζονται με αποτέλεσμα να μαζεύονται οι τροφές και  να πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια. 
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο στις αρχές της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη.
Ο οδοντίατρος μπορεί να κάνει έναν ήπιο καθαρισμό για να βελτιώσει την κατάσταση των ούλων μας.
Το παν βέβαια είναι η καθαριότητα των δοντιών μας. Δεν παραλείπουμε λιοπόν το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα.  

Δυσκοιλιότητα  
Η δυσκολία στη κένωση του εντέρου που συνοδεύεται από πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς οφείλεται και πάλι στις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, η ορμόνη προγεστερόνη επιβραδύνει τους ρυθμούς της πέψης και χαλαρώνει τους μυς του  εντέρου, μειώνοντας τη συσταλτικότητά του.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Θα πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά, κατά προτίμηση νερό.
Δεν υπάρχει λόγος να πιέζουμε τον εαυτό μας για να γίνει κένωση του εντέρου.  

Λιγούρες 
Μόλις τελειώνουμε το φαγητό, έχουμε μια έντονη επιθυμία για παγωτό. Νομίζουμε ότι αν δεν φάμε μια καρμπονάρα εδώ και τώρα, θα λιποθυμήσουμε! Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας, είναι πολλές οι φορές που θέλουμε έντονα μια συγκεκριμένη τροφή. Τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης ευθύνονται για το ιδιόρρυθμο μενού της αρεσκείας μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Μπορούμε να φάμε ό,τι θέλουμε, αρκεί να μην το παρακάνουμε με μεγάλες ποσότητες και τροφές που θα μας προσθέσουν περιττό βάρος. 

Λιποθυμικές τάσεις 
Κάθε φορά που αισθανόμαστε ζάλη, σκοτοδίνη και έντονο λιποθυμικό αίσθημα συμβαίνει το εξής: Τα αιμοφόρα αγγεία, ειδικά των ποδιών, διαστέλλονται και το αίμα λιμνάζει στα πόδια με αποτέλεσμα η καρδιά να υποχρεώνεται να δουλέψει πιο σκληρά για να στείλει αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Το έντονο φως, η πολυκοσμία και ο θόρυβος είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ευνοούν την λιποθυμική τάση της εγκύου.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Καλό θα είναι όταν αισθανόμαστε ζαλάδα ή αστάθεια να μην στεκόμαστε ακίνητες για μεγάλο διάστημα. Αν πάλι βρισκόμαστε σε καθιστή θέση για πολλή ώρα δεν πρέπει να σηκωνόμαστε απότομα. Σε περίπτωση που μας έρθει ζαλάδα μπορούμε να ξαπλώσουμε ανασηκώνοντας λίγο τα πόδια μας. 

Τυμπανισμός 
Στομάχι που γουργουρίζει επίμονα και φούσκωμα που επιμένει; Η αιτία είναι ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έντερο γίνεται πιο νωθρό με αποτέλεσμα τα αέρια να δυσκολεύονται να βρουν διέξοδο. Επίσης, συγκεκριμένες τροφές όπως τα όσπρια και τα τηγανητά είναι παράγοντες τυμπανισμού.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Τροφές που πριν την εκγυμοσύνη δεν ήταν και τόσο φιλικές με το στομάχι μας πρέπει να αποφεύγονται.
Αντίθετα, τα ζεστά ροφήματα θα αποδειχτούν σωτήρια σε αυτή την ενόχληση.

Αϋπνία  
Η ώρα έχει πάει 3 και ακόμα δεν έχουμε κλείσει μάτι. Οι αϋπνίες οφείλονται στη γενική αύξηση του μεταβολισμού. Ο μεταβολισμός του μωρού δεν «κοιμάται» γι αυτό μπορεί μην κοιμόμαστε ούτε κι εμείς.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Ένα καλό βιβλίο συντροφιά με μια κούπα ζεστό γάλα πριν πέσουμε για ύπνο μπορεί να μας βοηθήσει.
Επίσης καλό είναι να μην φοράμε πολλά ρούχα γιατί η ζέστη ευνοεί την αϋπνία.  

Συχνοουρία  
Θέλουμε να...τρέχουμε στην τουαλέτα κάθε λίγο και λιγάκι. Η συχνοουρία είναι φυσιολογικό φαινόμενο της εγκυμοσύνης καθώς η διόγκωση της μήτρας πιέζει την ουρήθρα.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα για να αποφύγουμε την περίπτωση της αφυδάτωσης.
Σε περίπτωση που δούμε αίμα ή αισθανθούμε πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης πρέπει να πάμε στο γιατρό.


Ενοχλήσεις στη μύτη 
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σύνηθες το φαινόμενο να ξυπνάμε με βουλωμένη μύτη ή με καταροή. Οι ενοχλήσεις στη μύτη οφείλονται στην αύξηση του αίματος που πηγαίνει στα τοιχώματα της μύτης εξαιτίας των ορμονών της εγκυμοσύνης.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Αποφεύγουμε τη σκονισμένη ατμόσφαιρα
Δεν χρησιμοποιούμε σπρέι για τη μύτη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Γεύση 
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά οι γεύσεις αλλάζουν και μεταβάλλονται γευστικά λόγω των ορμονών που εκκρίνονται στο σώμα την περίοδο αυτή. Φαγητά που άλλοτε θεωρούσαμε εύγεστα, τώρα μας φαίνονται πικρά. Υπάρχει η  περίπτωση δε να αυξηθεί η διάθεσή μας για γλυκό και ζάχαρη.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Ό,τι προστάζει ο ουρανίσκος: Στη συνήθη αυτή μεταβολή της γεύσης μας δεν υπάρχει κάποια  προτεινόμενη θεραπεία. 

Μυκητίαση
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνουν την εμφάνιση τους και οι μολύνσεις από μύκητες. Ως επί το πλείστον ο μύκητας candida albicans είναι αυτός που μπορεί να  μολύνει τον κόλπο μας συχνότερα στην εγκυμοσύνη. Εάν έχουμε προσβληθεί από τον μύκητα, μπορεί να νιώθουμε  ήπιο πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης. Η έντονη φαγούρα σε συνδυασμό με ένα πυκνό και λευκό έκκριμα είναι τα βασικά συμπτώματα της μυκητίασης.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας που το πιθανότερο είναι να μας χορηγήσει μια αντιμυκητική κρέμα. Η μόλυνση συνήθως εξαφανίζεται δυο τρεις μέρες μετά από την έναρξη της θεραπείας. 

Κόπωση
Πόδια που πονάνε, δεν αντέχουν άλλο το βάρος του σώματος, κόπωση. Τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται πολλές φορές στην κακή διατροφή ή και στην έλλειψη ύπνου. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε πια μόνες. Μπαίνοντας στο δεύτερο τρίμηνο θα νιώσουμε την ενέργειά μας να επιστρέφει.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Βάζουμε ξανά στο πρόγραμμα τον μεσημεριανό ή απογευματινό ύπνο. Κοιμόμαστε νωρίς το βράδυ και γενικά προσπαθούμε να χαλαρώνουμε όποτε μπορούμε.
Αποφεύγουμε τα μεγάλα ταξίδια, το ξενύχτι, την ορθοστασία κάθε είδους ταλαιπωρία.
Τα μικρά και συχνά γεύματα θα διατηρήσουν τις δυνάμεις μας.
Καλό θα ήταν να μην το παρακάνουμε με τις δουλειές του σπιτιού και γενικά να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας. 

Κυστίτιδα  
Κατά την ούρηση αισθανόμαστε ένα «τσούξιμο», η επιθυμία για τουαλέτα είναι συνεχής και τα ούρα περιέχουν κηλίδες αίματος. Αν εμφανίζουμε τα παραπάνω συμπτώματα, το πιθανότερο είναι να έχουμε κυστίτιδα. Η κυστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας της χαλάρωσης του μυϊκού τοιχώματος που προδιαθέτει τη μόλυνση της κύστης. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται σταδιακά και επί αρκετές εβδομάδες.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθάει στην αντιμετώπιση  της κυστίτιδας αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας που το πιθανότερο είναι να μας ζητήσει να κάνουμε μια εξέταση ούρων.
Στην κυστίτιδα συνήθως ο γιατρός χορηγεί κάποιο αντιφλεγμονώδες για να καταπολεμηθεί η μόλυνση.

Κολπικό έκκριμα  
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό να αυξηθεί η η έκκριση του κολπικού υγρού. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην μεγάλη  παροχή αίματος προς τον κόλπο και τον τράχηλο, με αποτέλεσμα την διόγκωση των βλεννογόνων της μήτρας.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούμε αποσμητικά ή σαπούνι στην περιοχή.
Στο γιατρό μας θα απευθυνθούμε στην περίπτωση που δούμε κηλίδες αίματος.
Για να μην νιώθουμε άβολα, φοράμε πάντα σερβιετάκι.

Κιρσοί 
Οι κιρσοί δημιουργούνται από την ορθοστασία και το κάθισμα σε θέση «σταυροπόδι» που εμποδίζει την ροή του αίματος, ενώ είναι πιθανό οι λόγοι για την εμφάνισή τους να είναι κληρονομικοί. Στην αρχή μπορεί να έχουμε ερεθισμό ή φαγούρα στο δέρμα και στη συνέχεια εμφανίζονται κάποιες βυσσινί γραμμές δίπλα στις φλέβες.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Αποφεύγουμε την ορθοστασία.
Στο βραδινό μας  ύπνο θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και ένα μαξιλάρι στο οποίο θα ακουμπάμε τα πόδια μας όλη τη νύχτα.
Καλό κάνουν και οι ειδικές ασκήσεις που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος αλλά γι αυτές θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό  μας. 

Διαταραχές της όρασης 
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί μυωπία ή πρεσβυωπία. Στην περίπτωση που είμαστε ήδη μύωπες και φοράμε φακούς επαφής, μπορεί να αισθανόμαστε ενόχληση από τη χρήση τους. Οι διαταραχές της όρασης οφείλονται στην κατακράτηση υγρών.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Για οποιαδήποτε διαταραχή της όρασης παρατηρήσουμε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον οφθαλμίατρο.

Μελάγχρωση 
Η επιδερμίδα γύρω από τη θηλή σκουραίνει και μπορεί να δημιουργηθεί μια σκούρα γραμμή στο μέσο της κοιλιάς. Η μελάγχρωση οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή της μελανινογόνου ορμόνης. Σημάδια που έχουμε εκ γενετής ή και φακίδες μπορεί να σκουρύνουν λόγω της μελάγχρωσης.  
Τι μπορούμε να κάνουμε: Θα πρέπει να φοράμε αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο και να αποφεύγουμε τον δυνατό ήλιο διότι η κατάσταση επιδεινώνεται με την έκθεσή μας σε αυτόν. Η μελάγχρωση συνήθως υποχωρεί λίγους μήνες μετά τον τοκετό. 

Αιμορροΐδες  
Οι αιμορροΐδες συνοδεύονται από ελαφρικά αιμοραγία και πόνο κάθε φορά που η έγκυος πηγαίνει στην τουαλέτα. Οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες φλέβες γύρω από τον πρωκτό οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα, πόνο ή ερεθισμό. Στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η πίεση του κεφαλιού του μωρού μπορεί να φράξει τα αιμοφόρα αγγεία του ορθού εντέρου προκαλώντας έτσι το φούσκωμα των φλεβών.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Θα πρέπει να τρώμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Η άσκηση και τα πολλά υγρά είναι τα μέσα αποφυγής της δυσκοιλιότητας.

Ραγάδες
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρουσιαστούν σημάδια στο δέρμα των μηρών, του στήθους και της κοιλιάς, γνωστές σε όλους μας ραγάδες. Η εμφάνιση των ραγάδων εξαρτάται από τον τύπο δέρματος και την ελαστικότητά του. Οι ραγάδες δημιουργούνται από το τέντωμα του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη διάταση προκαλεί ρήξεις στο δέρμα οι οποίες συνοδεύονται από ρήξεις των μικρών αγγείων στην περιοχή. Έτσι δημιουργούνται μικρά αιματώματα, που με τη σειρά τους δημιουργούν μακρόστενες κηλίδες. Η υπερβολική αύξηση του βάρους μπορεί να προκαλέσει ραγάδες οι οποίες δυστυχώς είναι μόνιμες.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Το καλύτερο μέτρο για τις ραγάδες είναι η πρόληψη. Η αντιμετώπισή τους εφόσον εμφανιστούν, δεν είναι εφικτή.
Η διατροφή, ο καλός ύπνος και η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλουν στη μη εμφάνιση ραγάδων.

Εφίδρωση 
Ξυπνάμε μέσα στο βράδυ λουσμένες στον ιδρώτα και ιδρώνουμε με το παραμικρό; Η αυξημένη παροχή αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάνει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα να διαστέλλονται.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση που προκαλεί η έντονη εφίδρωση, θα πρέπει να πίνουμε περισσότερα υγρά από όσα καταναλώνουμε και παράλληλα να φοράμε ελαφρά βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα.  

Κοιλιακοί Πόνοι 
Καθώς πάμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας αισθανόμαστε μια σουβλιά σαν κράμπα. Παρά το ξάφνιασμα από την έντονη συνήθως ενόχληση, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Οι κοιλιακοί αυτοί πόνοι  οφείλονται στους τεντωμένους συνδέσμους που υποβαστάζουν την μήτρα.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Αρκεί να βάλουμε μια θερμοφόρα για να χαλαρώσουν οι μύες της περιοχής.

Κράμπες 
Ξαφνικά  μια κράμπα στο μηρό, στο πόδι ή στη γάμπα; Οι κράμπες πιθανόν οφείλονται  στη έλλειψη ασβεστίου στο αίμα αλλά και στη κακή κυκλοφορία του αίματος.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Σε περίπτωση κράμπας πρέπει να κάνουμε δυνατό μασάζ για αρκετά λεπτά.

Δυσφορία στο κρεβάτι  
Ήρθε η ώρα του ύπνου και κάτι η δύσπνοια, κάτι ο πόνος στα πλευρά μας κάνουν να δυσφορούμε σε τέτοιο βαθμό, που είναι αδύνατο να αποκοιμηθούμε. Πράγματι, όταν βρισκόμαστε ξαπλωμένες, η διογκούμενη μήτρα πιέζει το διάφραγμα, το στομάχι και τα πλευρά προκαλώντας την ανυπόφορη συχνά δυσφορία.
Τι μπορούμε να κάνουμε: 
Να δοκιμάσουμε διάφορες στάσεις στο κρεβάτι,  επιλέγοντας την πιο άνετη και να προσπαθήσουμε να βρούμε την ιδανική θέση χρησιμοποιώντας μαξιλάρια.
Μια στάση που μπορεί να βολεύει είναι στο πλάι με το μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια μας.

Καούρα  
Έχουμε μια αίσθηση ξινίλας και καυστικού πόνου στον οισοφάγο. Η  ορμόνη προγεστερόνη προκαλεί χαλάρωση στη βαλβίδα του στομάχου με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του. Αργότερα, οι καούρες προκαλούνται από την πίεση που ασκεί η διογκωμένη μήτρα στο στομάχι.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Καλό θα είναι να μην τρώμε πριν πέσουμε για ύπνο, ενώ ένα ποτήρι ζεστό γάλα ενδείκνυται σε αυτή την περίπτωση.

Ακράτεια ούρων  
Ακράτεια ούρων, ειδικά όταν φταρνιζόμαστε, γελάμε ή τρέχουμε; Πρόκειται για ένα πολύ κοινό σύμπτωμα που εμφανίζεται ιδιαίτερα από το μέσο της εγκυμοσύνης και μετά αφού η ουροδόχος κύστη πιέζεται από το βάρος της μήτρας.
Τι μπορούμε να κάνουμε:

Για την αποφυγή της ακράτειας ούρων, δεν θα πρέπει να σηκώνουμε βάρη και να μην αναβάλουμε την τουαλέτα, όταν νιώθουμε την ανάγκη.
Η μαία θα μας καθοδηγήσει με τις ασκήσεις Kegel που βοηθούν στην σύσφιξη των μυών του κόλπου έτσι ώστε να μην παρουσιάσουμε ακράτεια και μετά τον τοκετό.

Οίδημα  
Τα δαχτυλίδια δεν χωράνε πια στα δάχτυλά μας και τα παπούτσια μας είναι τώρα ένα νούμερο μεγαλύτερα. Το οίδημα είναι πρήξιμο που προκαλείται από την κατακράτηση υγρών στους ιστούς και είναι πιο έντονο στα πόδια και στους αστραγάλους. Είναι μάλιστα πιθανό να αισθανθούμε δυσκαμψία στα δάχτυλα.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Θα πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο την ποσότητα του αλατιού που χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας.
Ιδανικά θα πρέπει να κόψουμε εντελώς το αλάτι.
Όταν κάνει ζέστη, θα πρέπει να αποφεύγουμε την ορθοστασία. 


Εξανθήματα 
Η υπερβολική αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πτυχώσεις στο δέρμα. Στις περιοχές που  ερεθίζονται από τον ιδρώτα μπορεί να παρατηρήσουμε κάποιο εξάνθημα ή σύγκαμα.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Θα πρέπει να διατηρούμε καθαρές τις περιοχές αυτές και να ελέγχουμε τακτικά το βάρος μας.

Πόνος στα πλευρά  
Καθώς το μωρό μεγαλώνει, οι κλωτσιές του γίνονται πιο δυνατές. Οι δυνατές κλωτσιές σε συνδυασμό με τη θέση του κεφαλιού του μωρού και το ανέβασμα της μήτρας έχουν ως αποτέλεσμα έντονους πόνους στα πλευρά και κυρίως στη δεξιά πλευρά.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Οι πόνοι αυτοί συνήθως εξαφανίζονται πριν την γέννα. Μέχρι τότε θα πρέπει να μην πιέζουμε τα πλευρά μας και να μένουμε ξαπλωμένες.

Δύσπνοια  
Μπορεί να αισθανθούμε κάποια αναπνευστική δυσφορία ακόμα και στην προσπάθειά μας να μιλήσουμε. Η δύσπνοια μπορεί να οφείλεται στην πίεση που δέχεται το διάφραγμα από την μήτρα και το μωρό.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Περισσότερη ξεκούραση και λιγότερη ομιλία είναι δύο συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε στην περίπτωση της δύσπνοιας.
Εάν κατά τη διάρκεια της δύσπνοιας αισθανθούμε πόνο στο στήθος ή πρήξιμο θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας