Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-04-23 13:20:26 +0300 Όλα όσα πρέπει να χειριστείς με προσοχή αλλά και εκείνα που πρέπει να αποφύγεις στην εγκυμοσύνη. 39 ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη

39 ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη

39 ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη 470 900
Όλα όσα πρέπει να χειριστείς με προσοχή αλλά και εκείνα που πρέπει να αποφύγεις στην εγκυμοσύνη.

Η εγκυμοσύνη είναι μια ευαίσθητη περίοδος κατά την οποία η γυναίκα πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως, χωρίς άγχος, πίεση και υπερβολές. Κάποιες συνήθειες του παρελθόντος πρέπει να αλλάξουν ριζικά, ενώ σε κάποιες άλλες πρέπει να γίνουν μικρές τροποποιήσεις. Ο κανόνας πάντως είναι ότι και στην εγκυμοσύνη (σχεδόν) τα πάντα επιτρέπονται, αλλά με προϋποθέσεις. 

1. Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου; (ανταύγειες, φυτική βαφή, χέννα, μόνιμη βαφή, περμανάντ κ.α.)
Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες το βάψιμο των μαλλιών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζει παρενέργειες τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο, εν τούτοις καλό θα είναι να αποφύγουμε το βάψιμο των μαλλιών μας. Το σίγουρο είναι ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης μας το δέρμα γίνεται αρκετά πιο ευαίσθητο με αποτέλεσμα η εμφάνιση αλλεργιών στο τριχωτό του κεφαλιού να είναι πιο συχνές. Στην περίπτωση που δεν αντέχουμε με τίποτα την εικόνα των άβαφτων μαλλιών μας και δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή, μια λύση είναι οι ανταύγειες. Με την μέθοδο της ανταύγειας η βαφή δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα του κεφάλιού μας και έτσι δεν υπάρχει ενδεχόμενος φόβος από τα χημικά της βαφής. Προσοχή σε καμία περίπτωση η βαφή δεν θα πρέπει να μείνει παραπάνω από 1 ώρα πάνω στο κεφάλι μας.

2. Μπορώ να συνεχίσω κανονικά το μανικιούρ και το πεντικιούρ μου;
Αυτό που μπορεί να μας ενοχλήσει κατά την διαδικασία του μανικιούρ και πεντικιούρ μας δεν είναι αυτή καθέ αυτή η διαδικασία αλλά οι έντονες μυρωδιές του ασετόν και του μανό, οι οποίες μπορούν πολύ εύκολα να μας προκαλέσουν ναυτία ή ζαλάδα. Παρ όλα αυτά η διαδικασία του μανικιούρ - πεντικιούρ δεν μπορεί να παραλληλιστεί άμεσα με κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη μας. Βέβαια θα πρέπει για την περιποίηση των άκρων μας να πάμε σε ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης, που γνωρίζουμε καλά και το οποίο ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής αποστειρώνοντας τα εργαλεία του. Μια ωραία ιδέα είναι να αγοράσουμε δικά μας εργαλεία μανικιούρ και πεντικιούρ και κάθε φορά που πηγαίνουμε στο ραντεβού μας,  να παίρνουμε τα δικά μας.

3. Μπορώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου να πάω σε πρόγραμμα spa; (σάουνα, χαμάμ, θερμαινόμενες πισίνες, περιποιήσεις με φύκια με λάσπη με ζεστές πέτρες)
Spa: Μην σας ακούγεται περίεργο υπάρχουν ειδικά προγράμματα σπα για εγκύους. Το ειδικό πρόγραμμα spa για εγκύους περιλαμβάνει ειδική περιποίηση προσώπου και σώματος.
Σάουνα – Χαμάμ: Αν και δεν έχει εξακριβωθεί κάτι για την ενοχή της σάουνας στην εγκυμοσύνη είναι καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση της. Η σάουνα αποτελεί κέντρο αναπαραγωγής και ανάπτυξης μυκήτων ενώ η εναλλαγή των υψηλών θερμοκρασιών,  με το κρύο  νερό του  ντους έχει σαν αποτέλεσμα να αναστατωθεί το μωρό.

4. Συνηθίζω να πηγαίνω για μασάζ  μια φορά το μήνα. Μπορώ να συνεχίσω το καθιερωμένο πρόγραμμα μασάζ και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου; Το μασάζ στις ειδικές καρέκλες με δόνηση ελλοχεύει κινδύνους; 
Μασάζ με ένα λάδι ήπιας μορφής χωρίς πολλά αρώματα δεν φαίνεται να απαγορεύεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας. Εν τούτοις θα πρέπει να είμαστε προσεκτικές στον τρόπο που θα ξαπλώνουμε. Σε μια προχωρημένη εγκυμοσύνη δεν θα είναι εύκολο να ξαπλώσουμε μπρούμυτα προκειμένου να μας κάνουν μασάζ στην πλάτη. Παράλληλα καλό θα είναι να αποφεύγουμε το μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς. Πάντως όπως και αν γίνει ένα καθημερινό μασάζ θα μας ανακουφίσει από τα πρησμένα μας πόδια μας. Τέλος με το μασάζ το δέρμα μας θα κρατήσει την ελαστικότητα του. 
Καρέκλα με δόνηση: η καρέκλα  με δόνηση δεν φαίνεται να επηρεάζει το έμβρυο. Η καρέκλα με δόνηση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος μασάζ. Στην  περίπτωση που δεν μπορούμε να αποχωριστούμε την αγαπημένη μας καρέκλα με δόνηση, μπορούμε να  κάνουμε το εξής. Ελαττώνουμε την πίεση που ασκείται στη μέση και στην πλάτη, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε το σημείο αυτό και να δώσουμε μεγαλύτερη  βαρύτητα στα χέρια και τα πόδια.  

5. Ποια μέθοδο αποτρίχωσης μπορώ να ακολουθήσω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας εκτός από την κοιλιά μας που όλο μεγαλώνει θα αυξηθεί και η τριχοφυΐα μας. Ο τρόπος αποτρίχωσης που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε εδώ και τόσο καιρό φαίνεται ότι θα μας συντροφεύει αυτούς τους 9 μήνες. Φυσικό είναι όσο μεγαλώνει η κοιλιά μας τόσο πιο δύσκολο είναι να κάνουμε αποτρίχωση σε μέρη που δεν βλέπουμε Οπότε ίσως η καλύτερη λύση είναι η επίσκεψη σε ένα ινστιτούτο ομορφιάς.
· Καλό θα είναι να αποφύγουμε την αποτρίχωση με κερί στην περιοχή της κοιλιάς
· Αποτριχωτικές κρέμες με την έντονη μυρωδιά τους μπορεί να μας προκαλέσουν ναυτία και ζαλάδα. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερα να αποφευχθεί η χρήση τους.
· Η αποτρίχωση με το ξυραφάκι θα πρέπει να γίνεται με προσοχή μιας και όσο μεγαλώνει η κοιλιά μας δεν θα μπορούμε να βλέπουμε όλα τα σημεία του ποδιού μας αλλά ούτε και να τα φτάσουμε και υπάρχει ο κίνδυνος απρόσμενου κοψίματος.
· Laser. Στην περίπτωση που μέχρι τώρα κάναμε χρήση laser για την προσωπική μας αποτρίχωση είναι προτιμότερο να την διακόψουμε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας. Το laser,  μπορεί να βλάψει την υγεία του παιδιού για αυτό καλό θα είναι να διακοπεί η χρήση του και να χρησιμοποιούμε πιο πατροπαράδοτους τρόπους, πχ κερί, ξυραφάκι.

6. Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω σφράγισμα σε ένα δόντι που χρειάζεται;
Ο οδοντίατρος θα πρέπει να γνωρίζει την ιδιαιτερότητα της κατάστασής μας. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας και κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο μπορεί να γίνουν κάποια σφραγίσματα μιας η δόση της τοπικής αναισθησίας είναι μικρή.
Όταν μάθουμε ότι είμαστε έγκυοι μετά την ανακοίνωση στους συγγενείς το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε ραντεβού στον οδοντίατρο μας για καθαρισμό.
Επειδή η διάρκεια της εγκυμοσύνης μας είναι ιδιαιτέρως επιρρεπής για την στοματική μας υγιεινή θα πρέπει να ακολουθούμε και τη σωστή οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι, με καθημερινό και επιμελές βούρτσισμα. 

7. Μπορώ να συνεχίσω κανονικά το πρόγραμμα γυμναστικής μου;
Από τη στιγμή που η γυμναστική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακόψουμε αυτή μας την συνήθεια εξαιτίας της εγκυμοσύνης μας. Η γυμναστική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας,  βοηθάει τόσο εμάς όσο και το έμβρυο μας. Κάθε φορά που αισθανόμαστε δυσφορία θα πρέπει να σταματάμε ενώ τα διαλείμματα θα πρέπει να είναι συχνά.  Στην περίπτωση που δεν είμαστε τόσο fun του αθλητισμού και fitness  επιβάλλεται να προσθέσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα το περπάτημα. Μια βόλτα στα μαγαζιά είναι μια καλή αρχή. Στην περίπτωση που η γυμναστική δεν ήταν ποτέ μέρος του καθημερινού μας προγράμματος δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε τώρα με βαριές ασκήσεις και εξαντλητικά προγράμματα. Ιδανική γυμναστική για την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι το περπάτημα και το κολύμπι. 

8. Το πρόγραμμα της γυμναστικής που ακολουθώ έχει και βάρη, μπορώ να το συνεχίσω τώρα που είμαι έγκυος. Ή είναι επικίνδυνο για το μωρό;
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσουμε την καθημερινή μας γυμναστική. Εν τούτοις αυτή θα πρέπει να την προσαρμόσουμε τόσο στις καθημερινές μας ανάγκες και .όσο και στις απαιτήσεις του σώματος μας. Στην περίπτωσή όμως που η καθημερινή μας γυμναστική περιελάμβανε βάρη,  θα πρέπει να τα ξεχάσουμε για λίγο. Τα βάρη επιβαρύνουν την μέση μας και δεν διευκολύνουν ούτε και προσφέρουν τίποτα στην κατάστασή μας.

9. Έχω ακούσει ότι το η χρήση του κινητού επηρεάζει το έμβρυο. Πρέπει να την ελαττώσω; Και τι γίνεται με τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές;
· Κινητό: Καλό θα είναι να ελαττώσουμε τη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας. Έρευνες έδειξαν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την συμπεριφορά του βρέφους. 
· Φούρνος μικροκυμάτων: Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τη συνήθειά μας,  να ζεσταίνουμε το φαΐ στο φούρνο μικροκυμάτων. Το θέμα είναι να γίνεται η σωστή χρήση του. Πχ δεν τρώμε κατευθείαν το φαΐ από το φούρνο μικροκυμάτων, το αφήνουμε λίγο στην άκρη προκειμένου να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου. Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων μας όταν αυτός είναι παλιός.

10. Πρέπει να αποχωριστώ το αυτοκινητάκι μου τώρα που έμαθα ότι είμαι έγκυος;
Στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη μας παρουσιάζει επιπλοκές όπως ζαλάδες και ναυτία θα πρέπει να αποφεύγουμε την οδήγηση και να αρκεστούμε στη θέση του συνοδηγού. Στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης δεν απαγορεύεται η οδήγηση πάντα όμως προσέχοντας τη στάση του σώματός μας και τη σωστή τοποθέτηση της ζώνης. (Το κάτω μέρος της ζώνης πρέπει να τοποθετείται κάτω από την κοιλιά μας και σε καμία περίπτωση πάνω σε αυτή καθώς ενδέχεται να πιεστεί το έμβρυο). Όσο όμως οι μήνες περνάνε,  είναι προτιμότερο να μην οδηγούμε τόσο για την δική μας ασφάλεια όσο και του εμβρύου.

11. Είμαι 4 μηνών έγκυος μπορώ να συνεχίσω κανονικά το μπάνιο στη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία. Στην περίπτωση που ο ήλιος κάνει κακό στο δέρμα μου να κάνω solarium;
Κολυμπάμε άφοβα. Το κολύμπι είναι η καλύτερη γυμναστική για την περίοδο της εγκυμοσύνης μας. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η θάλασσα να είναι καθαρή και να μην αφήνουμε το μαγιό να στεγνώνει πάνω μας. Για αυτό έχουμε πάντα στην τσάντα της θαλάσσης ένα δεύτερο μαγιό για αλλαγή.
Ηλιοθεραπεία. Η ηλιοθεραπεία καλό θα είναι να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας,  μιας και το δέρμα μας είναι αισθητά πιο ευαίσθητο και πιο επιρρεπές σε ηλιακές βλάβες. Πανάδες, ελιές και σημάδια εμφανίζονται πολύ συχνά την περίοδο της εγκυμοσύνης για αυτό συμβάλλουμε στην ανάπτυξή τους.
Solarium: Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το solarium, προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, καλό θα είναι να αποφευχθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας. Η άμεση επαφή της ακτινοβολίας πάνω στο δέρμα της εγκύου και την κοιλίάς μας δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

12. Υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει να αποφεύγω τώρα που είμαι έγκυος. Πχ σούσι, ψάρι, συκώτι, ωμές σαλάτες, μη παστεριωμένο γάλα, αβγά)
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μας αποφεύγουμε να τρώμε μισοψημένα φαγητά. Το κρέας και το κοτόπουλο πρέπει  να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.
Στις μισομαγειρεμένες τροφές υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν μικρόβια όπως σαλμονέλα και τοξόπλασμα.
Εκτός από το κρέας πρέπει να αποφεύγεται το ωμό ψάρι και το σούσι.
Μαγιονέζα, αβγολέμονο κτλ θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται μιας και περιέχουν ωμό αβγό. Το ωμό αβγό είναι η βάση για να δημιουργηθεί το μικρόβιο της σαλμονέλας.
Όταν οι συνθήκες μας υποχρεώνουν να φάμε σε κάποιο εστιατόριο που δεν γνωρίζουμε την προέλευση των φαγητών του θα πρέπει να είμαστε προσεκτικές στις επιλογές μας. Αποφεύγουμε φαγητά που περιέχουν κιμά και σαλάτες με πράσινα χόρτα.

13. Είμαι χρόνια εθελοντής αιμοδότρια, μπορώ να συνεχίσω να δίνω αίμα τώρα που είμαι έγκυος;
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα είναι καλό να μην δίνουμε αίμα. Δίνοντας αίμα τα ποσοστά του σιδήρου πέφτουν και υπάρχει ο κίνδυνος αναιμίας.

14. Μπορώ να ταξιδεύω  με το αεροπλάνο τώρα που είμαι έγκυος; Θέλουμε να κάνουμε ένα ταξίδι με το αεροπλάνο. Άραγε η κατάστασή μας, μας επιτρέπει τέτοιου είδους εξορμήσεις μέσω του αέρα; Στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη μας έχει επιπλοκές, όπως υψηλή πίεση, αιμορραγία ή διαβήτη.  θα πρέπει να αποφεύγονται ταξίδια με το αεροπλάνο. Ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί κατά την διάρκεια του ταξιδιού και ειδικά σε πολύωρα ταξίδια είναι η θρόμβωση. Για την αποφυγή της θρομβώσεις υπάρχουν ειδικές κάλτσες που μπορούμε να φορέσουμε αλλά θα πρέπει σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού να έχουμε τεντωμένα και λίγο ανυψωμένα τα πόδια μας. Πριν από την απόφασή μας να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο θα πρέπει να το συζητήσουμε με τον γυναικολόγο μας προκείμενου να πάρουμε και την δική του γνώμη και συμβουλή.
[[PAGEBREAK]]

15.  Είναι απαραίτητο να ταξιδέψω με αυτοκίνητο. Η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη και πολύωρη. Είναι επικίνδυνο στην κατάστασή μου;
Από τι στιγμή που αισθανόμαστε ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε με αυτοκίνητο και το έχουμε συζητήσει με τον γιατρό μας δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος. Μια καλή λύση είναι να κάνουμε το ταξίδι μας όσο πιο άνετο γίνεται. Φοράμε άνετα ρούχα, έχουμε μαζί μας μπόλικο νερό και κάνουμε όσο το δυνατόν στάσεις. 

16.  Μετά το καθημερινό μου ντους μπορώ να χρησιμοποιώ ενυδατική κρέμα στην κοιλιά και το στήθος  ή δεν κάνει καλό;       
Η χρήση κρέμας και άλλων προϊόντων για την κοιλιά και το στήθος δεν απαγορεύονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας. Σε αυτό που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές είναι τα συστατικά της κρέμας. Ραγάδες συχνά κάνουν την εμφάνισή τους, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, για αυτό το λόγο θα πρέπει να πάρουμε μια ειδική κρέμα για την απομάκρυνσή τους.

17. Τώρα που είμαι έγκυος μπορώ να συνεχίσω κανονικά τον καθημερινό καθαρισμό του προσώπου μου;
Είναι απαραίτητο να κάνουμε καθαρισμό προσώπου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας χωρίς να ενέχει κανέναν κίνδυνο για το έμβρυο. Με τον καθαρισμό θα έχουμε ένα καθαρό πρόσωπο και λαμπερό αυτούς τους εννέα μήνες. Η καθημερινή περιποίηση του προσώπου μας με γαλάκτωμα και λοσιόν είναι απαραίτητα. Το γαλάκτωμα και η λοσιόν όπως και η κρέμα ημέρας μας πρέπει να είναι ήπιας μορφής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τώρα το δέρμα μας είναι πολύ ευαίσθητο.

18. Μπορώ να συνεχίσω  να φοράω το αγαπημένο μου στενό τζιν;
Στενά ρούχα και ζώνες, τοποθετούνται σε κούτες μέχρι την ώρα της γεννήσεως του μωρού. Τα στενά ρούχα καλό είναι να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας καθώς κόβουν την κυκλοφορία του αίματος μας,  προς τα πόδια. Έτσι λοιπόν από εδώ και στο εξής αγοράζουμε ρούχα σε φαρδιά γραμμή. Στα μαγαζιά υπάρχουν πολλά «φαρδιά» ρούχα σε πολλά χρώματα για όλα τα γούστα.

19. Τι θα γίνουν  τα καινούργια μου ψηλοτάκουνα παπούτσια; Μπορώ να συνεχίσω να τα φοράω;
Όσο περνάει ο καιρός το πόδι μας θέλοντας και μη θα αρχίσει να φουσκώνει. Ας μην ξαφνιαστούμε λοιπόν αν ξαφνικά αντί του 37 νούμερο στο παπούτσι φορέσουμε 38. Τα ψηλοτάκουνα δε παπούτσια δεν είναι και η καλύτερη στιλιστική επιλογή. Η ισορροπία πάνω σε ένα ψηλοτάκουνο τακούνι όπως και να το κάνουμε θέλει μια τεχνική, τώρα δε που ζυγίζουμε για δύο θέλει διπλό κόπο και τρόπο, οπότε καλύτερα να τα φυλάξουμε. Άλλωστε τα μικρά «παραπατήματα» καιροφυλαχτούν.

20. Ηχεία και δυνατή μουσική. Υπάρχει κίνδυνος;
Η δυνατή μουσική επηρεάζει την ακοή μας και κάνει κακό σε αυτή. Καλό θα είναι να αποφεύγονται χώροι με δυνατή μουσική όπως συναυλίες ή clubs. Η δυνατή μουσική δεν επηρεάζει την ακοή του μωρού αλλά ο συνωστισμός των χώρων αυτών σε συνδυασμό με τη δυνατή μουσική το μόνο που θα μας προσφέρει  είναι δυσφορία και κανένα μα κανένα ίχνος διασκέδασης.

21. Ορθοστασία. Να την αποφεύγω.
Η πολύωρη ορθοστασία θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας. Οι πολλές ώρες ορθοστασίας έχουν σαν αποτέλεσμα πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων. 

22. Τσιγάρο, Αλκοόλ, Ναρκωτικά. Είναι απαγορευτικά;
Το τσιγάρο, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά δεν έχουν καμιά θέση στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Και τα τρία αποτελούν παράγοντες αποβολής αλλά και πιθανής γέννησης του παιδιού με προβλήματα αρρώστιας.
Ο καπνός του τσιγάρου φαίνεται να επηρεάζει τον πλακούντα αλλά και το βάρος του μωρού και την γενικότερη ανάπτυξή του. Καλό θα είναι να αποφεύγονται και χώροι όπου υπάρχουν καπνιστές. Ακόμα και το να είμαστε «παθητικοί» καπνιστές είναι επιβλαβές για το παιδί.

23. Τι γίνεται με τα φάρμακα στην εγκυμοσύνη;
Τα φάρμακα όσον το δυνατόν θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για τυχόν πιθανές παρενέργειες στο έμβρυο. Αν όμως η πρόληψή τους είναι απαραίτητη θα πρέπει να γίνει μετά από συνεννόηση με τον γιατρό μας και τον γυναικολόγο μας.

24. Επιτρέπεται η ομοιοπαθητική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας;
Η ομοιοπαθητική είναι μια διέξοδος στην περίπτωση που μια γυναίκα δεν θέλει να πάρει φάρμακα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Το αν θα πάρουμε φάρμακα ή τον αν θα πάρουμε την απόφαση να προβούμε στην ομοιοπαθητική μπορούμε  να το συζητήσουμε με τον γυναικολόγο μας προτού το αποφασίσουμε.

25. Σκύψιμο, τέντωμα και αποφυγή συγκεκριμένων κινήσεων.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας καλό θα είναι να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις και τα σκυψίματα. Την περίοδο της εγκυμοσύνης μας καλό θα είναι να αποφεύγεται κάθε είδους μετακόμιση. Παράλληλα όταν θέλουμε να σκύψουμε και να πιάσουμε ένα αντικείμενο από το πάτωμα θα πρέπει να σκύβουμε με τα γόνατα λυγισμένα προκειμένου να μην επιβαρύνουμε την μέση μας. Καλό είναι να ζητάμε ένα χέρι βοηθείας.

26. Επαφή με ζώα. Επιτρέπεται;
Η επαφή με ζώα δεν απαγορεύεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας. Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι η καθημερινή τριβή μαζί τους. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα μεγαλόσωμο κατοικίδιο προσέχουμε να μην πηδάει πάνω στην κοιλιά μας απότομα και να μην μας γραντζουνίσει.
Τοξοπλασμάτωση. Ένοχος για  την τοξοπλασμάτωση τις περισσότερες φορές θεωρείται η γάτα. Μύθος ή Αλήθεια;  Σε κάθε περίπτωση καλό είναι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να μην έχουμε άμεση επαφή με το ζώο. Καλό είναι θα είναι όταν γίνεται η καθημερινή περιποίησή των ζώων μας θα πρέπει να φοράμε γάντια.

27. Μπορώ να συνεχίσω να πίνω κανονικά αναψυκτικά, καφέδες και τσάι τώρα που είμαι έγκυος.
Όπου αναψυκτικό. . . εκεί και η ζάχαρη. Επειδή την περίοδο αυτή είμαστε λίγο επιρρεπείς στα παραπάνω κιλά καλό θα είναι να αποφεύγονται τα αναψυκτικά,  μιας και είναι μεγάλη πηγή ζάχαρης.
Καφές με μέτρο. Ο καφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να προσλαμβάνεται με μέτρο. Αν μπορούμε να τον αποφύγουμε και τελείως ακόμα καλύτερα. Στην περίπτωση όμως που είμαστε οι τύποι που το πρωινό μας ξυπνητήρι είναι μια κούπα καφέ και μέχρι το τέλος της ημέρας έχουμε πιει τρεις, μπορούμε τους ελαττώσουμε στο έναν. Ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα δεν κάνει κακό αρκεί να μείνουμε στο ένα άντε το πολύ στα δύο.

28. Το αλάτι είναι η ζωή μου. Μου είπαν όμως ότι τώρα που είμαι έγκυος πρέπει να ελαττώσω την ποσότητα του αλατιού. Ισχύει;
Το αλάτι καλό είναι να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας,  μιας και το αλάτι είναι αφορμή για κατακράτηση υγρών και την αύξηση της πίεσης. Με την αυξημένη χρήση του αλατιού, υπάρχει ο κίνδυνος υπέρτασης και προεκλαμψίας στην έγκυο.

29. Στρες. Μπορεί να με βλάψει;
Το στρες που ζει μια έγκυος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της επηρεάζει τη μελλοντική ανάπτυξη του εμβρύου. Έτσι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας θα πρέπει να αποφεύγουμε το στρες και όσο το δυνατόν να μην αγχωνόμαστε. Ασκήσεις γιόγκα και ώρες ανάπαυλας θα μας απαλλάξουν από αυτό.

 30. Ακτινογραφία-αξονική τομογραφία, Πώς μπορούν να με επηρεάσουν;
Αν και η ποσότητα της ακτινοβολίας είναι μικρή καλό είναι να αποφύγουμε κάποια ακτινογραφία ή αξονική. Σε περίπτωση όμως που είναι απαραίτητο να γίνει θα πρέπει να ενημερώσουμε τόσο τον γιατρό μας όσο και τους θεράποντες γιατρούς μας.

 31. O καύσωνας είναι προ των πυλών και εγώ είμαι στον 5ο μήνα μου. Μπορώ να βάλω air condition; Ο άντρας μου δεν θέλει γιατί λέει ότι θα κάνει κακό στο μωρό.
Η περιορισμένη χρήση του air condition, δεν φαίνεται να βλάπτει την υγεία της εγκύου και να επηρεάζει το έμβρυο. Αντιθέτως φαίνεται να δίνει μια αίσθηση δροσιάς που θα μας ανακουφίσει ειδικά αν η εγκυμοσύνη μας διανύει τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου. Βέβαια δεν είναι ανάγκη να καθόμαστε κάτω από το air condition, ούτε και να το έχουμε στο δωμάτιο μας και να μας χτυπάει συνέχεια γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ψύξης. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το air condition, σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού και να αφήνουμε ανοιχτές τις πόρτες των δωματίων προκειμένου να δροσίζονται τα δωμάτια.

32.  Μπορώ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου να κάνω botox ή κάποια απλή αισθητική επέμβαση;
Οι ρυτίδες και οι μικροχαλαρώσεις έκαναν την εμφάνισή τους γύρω από τα μάτια τα χείλη και το μέτωπό μας. Αν σκεφτόμαστε να προβούμε στη λύση του Botox καλό είναι να το ξεχάσουμε αυτή την χρονική περίοδο. Botox και εγκυμοσύνη δεν συμβαδίζουν. Μία η άλλη με τα παραπάνω μας κιλά, το οποιοδήποτε ίχνος ρυτίδας  θα σβηστεί.

33.  Έχω 5 βαθμούς μυωπίας και ήθελα να κάνω επέμβαση laser. Μόλις έμαθα ότι είμαι έγκυος. Θα πρέπει να ακυρώσω το ραντεβού;
Κατά την περίοδο που είμαστε έγκυες αλλά και κατά την περίοδο που θηλάζουμε το μωρό θα πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε διορθωτική επέμβαση των ματιών.

34. Έχω ένα τατουάζ στο μηρό μου, θα έχει πρόβλημα από την εγκυμοσύνη μου;
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας καλό θα είναι να μην μπούμε στην διαδικασία να ζωγραφίσουμε ή να στολίσουμε το σώμα μας. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το δέρμα μας τεντώνει λόγω των παραπάνω κιλών ενώ η εμφάνιση ραγάδων μπορεί να χαλάσει το σχέδιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο και αν οι βελόνες είναι αποστειρωμένες υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσουμε ηπατίτιδα ή τέτανο ή και πιο συχνά να παρουσιάσουμε κάποιου είδους αλλεργία.

35. Ένα piercing στην περιοχή του αφαλού είναι ένα στολίδι στη κοιλιά μας. Τι γίνεται όμως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μας;
«όσο η κοιλιά μου φούσκωνε και το μωράκι μου μεγάλωνε, τόσο μεγάλωναν και οι τρυπούλες από το σκουλαρίκι γύρω από τον αφαλό.  Επειδή η κοιλιά μου μέχρι τον 4 μήνα δεν είχε πάρει ακόμα τα πάνω της, φόραγα το σκουλαρίκι κανονικά μέχρι και τον 4 μήνα. Μετά άρχισε λίγο να με ενοχλεί και το έβγαλα. Τώρα που έχει περάσει ένας μήνας από την εγκυμοσύνη μου οι τρύπες επανήλθαν στην κανονική τους μορφή. Και τώρα που το θυμήθηκα, όταν είχα κάνει την τρύπα είχα κάνει στις κοπέλες την ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση της εγκυμοσύνης και μου είπαν  να βγάλω το σκουλαρίκι 1 χρόνο πριν μείνω έγκυος προκειμένου να κλείσει καλά η τρύπα και να μην έχω πρόβλημα»

36. Από τα 18 μου είμαι χορτοφάγος. Θα επηρεάσει αυτό την εγκυμοσύνη μου;
Είμαστε χορτοφάγοι εκ πεποιθήσεως. Πόσο άραγε μπορεί αυτό να επηρεάσει την εγκυμοσύνη μας; Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας μέσω του καθημερινού μας διαιτολογίου, λαμβάνουμε τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται το έμβρυο για να μεγαλώσει. Το θέμα είναι ότι πρέπει να εμπλουτίσουμε το διαιτολόγιό μας με τροφές πλούσιες σε ενέργεια.


37. Επιτρέπεται να κάνω εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας;
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνη μας θα πρέπει να αποφευχθούν τα εμβόλια τα οποία έχουν ζωντά μικρόβια ή μικροοργανισμούς. Αντίθετα επιτρέπονται τα εμβόλια που περιέχουν ορό ή αδρανοποιημένους μικροοργανισμούς.

38. Μέχρι ποιο μήνα της εγκυμοσύνης μου μπορώ να  συνεχίσω τη σεξουαλική επαφή; (δονητές, πρωκτικό)
Το έμβρυο δεν κινδυνεύει από την σεξουαλική επαφή μας. Εφόσον η εγκυμοσύνη μας βαίνει σε όλα καλώς και δεν υπάρχουν επιπλοκές μπορούμε να συνεχίσουμε την σεξουαλική μας ζωή φυσιολογικά. Βέβαια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας η όρεξη μας για σεξ θα κυμαίνεται ανάλογα τις διάθεσή μας και τις ορμονικές διαταραχές μας. Το να χρησιμοποιούμε σεξουαλικά παιχνίδια (δονητές), δεν φαίνεται να ενέχει κίνδυνο για την εγκυμοσύνη αρκεί να γίνεται με προσοχή και να είναι καθαρά. Εν τούτοις υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματιστεί ο πλακούντας. 

39.  Μπορώ να χρησιμοποιώ την ηλεκτρική μου κουβέρτα τα κρύα βράδια του χειμώνα;
Από τη στιγμή που έχουμε την θερμοκρασία σε φυσιολογικά όρια δεν είναι κακό για το έμβρυο. Αντίθετα  μια ηλεκτρική κουβέρτα θα μας ζεστάνει το κρεβάτι και θα έχουμε ένα ζεστό και ωραίο ύπνο. Αν πάλι ανησυχούμε, μπορούμε να ανάψουμε την κουβέρτα μισή ώρα πριν ξαπλώσουμε προκειμένου  να ζεσταθεί το κρεβάτι και μετά να την σβήσουμε.

 

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ;

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα γονεϊκότητας MyParenthood.gr θα βρεις τη στήριξη που χρειάζεσαι!

Εάν έχεις περισσότερες απορίες για αυτούς τους ξεχωριστούς 9 μήνες της ζωής σου, τότε βρες βοήθεια από κορυφαίους ειδικούς! Στη διαδυκτιακή πλατφόρμα MyParenthood ένα εξαιρετικό team μαιευτών, γυναικολόγων, παιδιάτρων, ψυχολόγων και διατροφολόγων προσφέρουν οnline Live Masterclasses που θα γίνουν το στήριγμά σου στο ταξίδι της γονεϊκότητας.

Για να δεις όλα τα Live Masterclasses για την εγκυμοσύνη στο MyParenthood.gr κάνε κλικ ΕΔΩ

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας