Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-07-20 23:38:32 +0300 Η ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Κωνσταντώνη μας εξηγεί τι σημαίνει επιλόχεια μελαγχολία. Eπιλόχεια μελαγχολία: Αιτίες και συμπτώματα

Eπιλόχεια μελαγχολία: Αιτίες και συμπτώματα

Eπιλόχεια μελαγχολία: Αιτίες και συμπτώματα 470 900
Η επιλόχεια μελαγχολία (ο νέος όρος για την επιλόχεια κατάθλιψη εμπνευσμένος από τον αγγλικό όρο baby blues και maternity blues) είναι η φυσιολογική μελαγχολία που βιώνει η μαμά μετά τη γέννα. Παρά τα έντονα συμπτώματα που την χαρακτηρίζ...

Πότε εμφανίζεται

Η επιλόχεια κατάθλιψη ή επιλόχεια μελαγχολία εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά τον τοκετό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αφού περάσουν δυο με τρεις εβδομάδες.


Συμπτώματα:
Τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζει η νέα μαμά με επιλόχεια κατάθλιψη ή επιλόχεια μελαγχολία, είναι:
- η ευσυγκινησία
- η κόπωση
- γενικευμένη ευερεθιστότητα
- Η  νέα μαμά μπορεί να παραπονιέται ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί, ότι αισθάνεται μια γενική ανησυχία, να ξεσπά σε κλάματα χωρίς εμφανή αιτία, να έχει μεγάλες διακυμάνσεις στα συναισθήματά της, να μοιάζει καχύποπτη και συγχυσμένη.
- Δεν λείπουν επίσης οι περιπτώσεις που η νέα μητέρα κάνει μη λογικές σκέψεις ή καταλήγει σε μη λογικά συμπεράσματα για πράγματα που συμβαίνουν γύρω της.
Διάρκεια επιλόχειας κατάθλιψης
Τα συμπτώματα σταδιακά μειώνονται και συνήθως εξαφανίζονται εντελώς όταν περάσει η 8η εβδομάδα της λοχείας.

 

Αιτίες

-Η επιλόχεια κατάθλιψη ή επιλόχεια μελαγχολία οφείλεται στις φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της γυναίκας μετά τη γέννα.
-Εκτός από τον ορμονικό παράγοντα όμως, την εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης ή επιλόχειας μελαγχολίας πυροδοτούν και οι μεγάλες ευθύνες με τις οποίες επιφορτίζεται αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού κάθε νέα μαμά.
-Ο φόβος για το νεογέννητο παιδί, η ανησυχία για τη φροντίδα του και το άγχος που δημιουργείται στη μαμά για το αν είναι επαρκής στα νέα της καθήκοντα εντείνουν την εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης ή μελαγχολίας.
-Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερη χρήσιμη η ενημέρωση, η συμβουλευτική και η προετοιμασία –για κύηση, τοκετό και λοχεία- που πρέπει να προσφέρεται σε όλες τις μέλλουσες μαμάδες
- Τέλος, η προδιάθεση κάθε γυναίκας μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση του φαινομένου, καθορίζοντας μάλιστα και την έντασή του.

 

Ο ρόλος του περίγυρου

Η υποστήριξη και η κατανόηση των ανθρώπων του κοντινού περιβάλλοντος και ειδικά του συντρόφου είναι τεράστιας σημασίας ώστε η νέα μαμά να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη φάση της επιλόχειας κατάθλιψης ομαλά και σε μικρό χρόνο.
Ακόμα, αποτελέσματα πολλών ερευνών παγκοσμίως δείχνουν ότι η διατήρηση της κατ΄οίκον φροντίδας της νέας μητέρας και του μωρού της από τη μαία και πέρα από τις πρώτες 40 μέρες, συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία των γυναικών ενώ μειώνεται σημαντικά η επιλόχεια κατάθλιψη.

 

Πότε υπάρχει κίνδυνος;

Επιλόχεια ψύχωση
Η επιλόχεια κατάθλιψη ή επιλόχεια μελαγχολία είναι μια συναισθηματική φάση απόλυτα φυσιολογική, ωστόσο δεν λείπουν οι περιπτώσεις που η κατάσταση ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού και γίνεται πραγματικά προβληματική. Τότε μιλάμε για την επιλόχεια ψύχωση που εκφράζεται με παράξενες αντιδράσεις και ανησυχητικές συμπεριφορές.


Συμπτώματα
Η οικογένεια θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα αν η λεχώνα μαμά παρουσιάσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
• Ανησυχεί υπερβολικά γαι την υγεία και την καλή κατάσταση του νεογέννητου βρέφους, σε τέτοιο βαθμό που από το άγχος της δεν μπορεί να το φροντίσει.
• Δεν θέλει να φροντίσει το παιδί της και αρνείται να ασχοληθεί ή να είναι τρυφερή μαζί του.
• Έχει παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις.
• Φτάνει στα όρια να γίνει επικίνδυνη με το παιδί της, θέλει να κάνει κακό στο βρέφος ή/και στον εαυτό της. Μάλιστα, κάποιες φορές μπορεί να υποστηρίζει ότι ακούει φωνές που της υπαγορεύουν να βλάψει το μωρό της.
• Φτάνει να αρνείται ότι είναι παντρεμένη, ότι έχει κάνει παιδί και μπορεί να υποστηρίζει ακόμη και ότι είναι παρθένα.
• Έχει τάσεις αυτοκτονίας.


Η αντιμετώπιση
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η λεχώνα πρέπει να επισκεφτεί ειδικό γιατρό ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και αναλόγως θα της προτείνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό και των δυο.

 

Οι αιτίες

Ένα περιβάλλον που καταπιέζει τη νέα μαμά, μια κακή συζυγική σχέση, αλλά και περιστατικά όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου από το κοντινό περιβάλλον της λεχώνας, μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση της επιλόχειας ψύχωσης. Ο ρόλος του περίγυρου επίσης είναι καθοριστικής σημασίας.


Ο ρόλος του περίγυρου
Ο σύντροφος, οι γονείς, οι συγγενείς, τα αδέρφια, οι φίλοι της λεχώνας πρέπει να είναι σε επαγρύπνιση το επίμαχο διάστημα για να αντιληφθούν την ύπαρξη του προβλήματος –που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εντοπισθεί από την ίδια τη λεχώνα- και να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού.

 

Μαρτυρία

«Λίγο καιρό μετά από τη γέννηση του παιδιού μου άρχισα να νιώθω πολύ περίεργα. Είχα γίνει απίστευτα κυκλοθυμική. Τη μια στιγμή ήμουν στα σύννεφα και την άλλη ένιωθα στενοχωρημένη, κουρασμένη, ήθελα να κοιμάμαι συνέχεια, να μην σκέφτομαι. Ένιωθα τύψεις για το μωρό και τον άνδρα μου. Δεν είχα κουράγιο ούτε διάθεση. Όλο έκλαιγα και έκανα δυσάρεστες σκέψεις. Φοβόμουν ότι δεν θα μπορούσα να διαχειριστώ όλο αυτό το βάρος που είχε πέσει στις πλάτες μου, ενώ έφτανα σε σημείο να σκέφτομαι ότι είχα κάνει λάθος που είχα παντρευτεί και είχα κάνει παιδί. Ευτυχώς βρήκα το κουράγιο και το συζήτησα με την μαία μου που μου είπε να μην ανησυχώ. Με διαβεβαίωσε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου ήταν απολύτως φυσιολογικά και ότι σύντομα θα το ξεπερνούσα. Δυσκολεύομουν να πεισθώ. Αυτό που με βοήθησε πραγματικά ήταν ότι η μαία με έφερε σε επαφή με μαμάδες που είχαν περάσει αυτό το στάδιο πριν από εμένα. Τώρα που πέρασε ο καιρός, το παιδί μου είναι ήδη τριών ετών, όλο αυτό μου φαίνεται σαν ένα κακό όνειρο. Συμβουλεύω τις μαμάδες που περνάνε τα ίδια, να μην διαστάζουν να μιλήσουν στους γύρω τους, είναι μεγάλο το φορτίο για μια νέα μαμά και η συζήτηση πάντα βοηθάει».

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας