Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-04-09 13:14:20 +0300 Μια συχνή απορία των κοριτσιών που βρίσκονται στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού είναι το “Πότε θα έρθει η περίοδος;”. Πότε έρχεται η περίοδος στα κορίτσια;

Πότε έρχεται η περίοδος στα κορίτσια;

Πότε έρχεται η περίοδος στα κορίτσια; 470 900
Μια συχνή απορία των κοριτσιών που βρίσκονται στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού είναι το “Πότε θα έρθει η περίοδος;”.

Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν κάποια συμμαθήτριά τους στην τάξη ή φίλη τους αδιαθετήσει και τότε τα νεαρά κορίτσια γεμίζουν απορίες σε σχέση με το πότε και το πως. Την ίδια στιγμή, μπορεί να έχουν επιθυμούν να είναι “προετοιμασμένα”, ώστε να μην λερωθούν ή να έχουν μαζί τους ότι χρειάζεται, αν αδιαθετήσουν όσο βρίσκονται εκτός σπιτιού. 


 

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να ξέρεις ακριβώς πότε θα έρθει η περίοδος για πρώτη φορά

 

 

Πότε έρχεται η περίοδος στα κορίτσια;

 

Συνήθως η περίοδος έρχεται όταν τα κορίτσια βρίσκονται σε ηλικία 10 έως 16 ετών. Η ηλικία 12 ετών είναι αυτή που συναντάται πιο συχνά. Είναι όμως απλά μια εκτίμηση, δεν υπάρχει “καλύτερη” ηλικία για να αδιαθετήσει ένα κορίτσι. Ένα κορίτσι μπορεί να μιλήσει με την μητέρα του ή με κάποιο άλλο πρόσωπο από την οικογένειά του για την περίοδο. Αν ένα κορίτσι δεν έχει αδιαθετήσει ως την ηλικία των 16 ετών, μπορεί να επισκεφθεί συμβουλευτικά έναν γυναικολόγο. 
 

Ποιες είναι οι ενδείξεις της πρώτης περιόδου;

 

Κάποιες σωματικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν ένα κορίτσι να καταλάβει ότι μπορεί το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η περίοδός του. Δείτε παρακάτω τις αλλαγές αυτές. 
 

  • Το στήθος αρχίζει να μεγαλώνει, σαν δύο μικρά βουναλάκια
  • Αρχίζει να υπάρχει τριχοφυΐα στην ηβική περιοχή
  • Αρχίζουν οι κολπικές εκκρίσεις – αυτά τα λευκά ή διαφανή υγρά που μπορεί να δει στο εσώρουχό του ένα κορίτσι

 

Όταν παρατηρηθούν αυτά τα σημάδια, ίσως ένα κορίτσι να χρειαστεί έχει μαζί του κάποια προϊόντα περιόδου, σε περίπτωση που τα χρειαστεί όσο είναι στο σχολείο ή σε κάποια δραστηριότητα εκτός σπιτιού. Συνήθως, οι γονείς μιλούν στα κορίτσια για την περίοδο, οπότε και τα ίδια νιώθουν άνετα αν παρατηρήσουν κάτι πως αλλάζει, να ζητήσουν την βοήθειά τους. 

 

Αν οι γονείς δεν είναι σίγουροι για το πως να μιλήσουν για την περίοδο στο παιδί τους, μπορούν να ρωτήσουν ένα πρόσωπο που να εμπιστεύονται στο σχολείο, είτε στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας