Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-09-18 14:07:01 +0300 Πώς να μιλήσουμε στο παιδί για τα οικονομικά μας προβλήματα Nα συζητήσω με το παιδί μου τα οικονομικά μας προβλήματα;

Nα συζητήσω με το παιδί μου τα οικονομικά μας προβλήματα;

Nα συζητήσω με το παιδί μου τα οικονομικά μας προβλήματα; 470 900
Πώς να μιλήσουμε στο παιδί για τα οικονομικά μας προβλήματα

Η ζωή γίνεται για τους γονείς ολοένα και πιο απαιτητική. Οι ανάγκες πολλές και το κόστος ζωής ακόμα μεγαλύτερο. Σε μία συνεχή προσπάθεια να δώσουμε στα παιδιά μας ό,τι καλύτερο μπορούμε να τους προσφέρουμε, πέφτουμε στην παγίδα των οικονομικών ζητημάτων, που είναι συχνά προβληματικά για την οικογενειακή μας ευτυχία.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι σήμερα, αντανακλούν πάνω στα θέλω των παιδιών μας αλλά και τις ουσιαστικές ανάγκες τους. Με άλλα λόγια από τα βασικά σχολικά είδη, μέχρι το παιχνίδι που «όλοι έχουν» και που είναι κομμάτι μίας καταναλωτικής κοινωνίας, το φορτίο γίνεται βαρύ. Πολλές φορές δε γίνεται ούτε να κουβαλήσεις. Κι αυτό βγαίνει προς τα έξω!

Τι κάνουμε αγαπητοί γονείς; Μιλάμε στα παιδιά μας για τα οικονομικά μας προβλήματα;

Kαλύτερα να μην κρύψουμε την αλήθεια. Είναι προτιμότερο ένα παιδί να κατανοήσει όσο μπορεί μέχρι που μπορεί να ξοδέψετε χρήματα για ρούχα, τσάντες, παπούτσια ή ένα ταξίδι, παρά να μεγαλώσει με μία λάθος εικόνα στο μυαλό του για τα οικονομικά όριά σας.

Είναι υγιές να μοιράζεσαι την αλήθεια αλλά να μη δίνεις στα παιδιά σου περισσότερα από όσα μπορούν να διαχειριστούν. Για αυτό πρέπει σε κάθε ηλικία να φροντίσουμε να γίνει με το σωστό τρόπο.

 

Προ-νήπια

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά -δυστυχώς- δεν καταλαβαίνουν την αξία των χρημάτων αλλά και την έννοια. Κρατάμε λοιπόν μία απόλυτη θετική στάση και δεν εξηγούμε.

Νήπια

Σε αυτή την ηλικία το παιδί μας είναι έτοιμο να ακούσει ότι «δε θα αγοράσουμε αυτό το αντικείμενο γιατί φυλάμε χρήματα για πιο σημαντικά πράγματα που χρειαζόμαστε».

Παιδιά

Εξηγούμε στα παιδιά μας ότι τα χρήματα έχουν αξία για να καλύπτουμε πρώτα τις βασικές μας ανάγκες. Μόλις γίνει αυτό θα προχωρήσουμε σε κάτι επιπλέον. Μπορούμε επίσης να συζητήσουμε το μεγάλο κόστος που έχει να αγοράσεις ένα π.χ επώνυμο brand και ό,τι δεν είναι εύκολο να το αποκτήσεις.

‘Εφηβοι

Οι έφηβοι μπορούν να μάθουν την αξία των χρημάτων κάνοντας συζητήσεις που τους διδάσκουν πόσο κοστίζουν τα πράγματα. Μπορείτε να το μετατρέψετε σε ώρες εργασίας, για παράδειγμα. Εξηγήστε πόσες ώρες εργάζεστε για να αγοράσετε είδη σχολείου ή πόσες ώρες εργάζεστε για να πληρώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού.

 

Να θυμάστε να εξηγείτε πάντα προτεραιότητες της οικογένειάς σας και να μην κάνετε συγκρίσεις με άλλες οικογένειες και την οικονομική του κατάσταση!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας