Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-01-30 16:15:30 +0200 Τα βίαια καρτούν δεν ευχαριστούν τα παιδιά, όπως πίστευαν μέχρι τώρα γονείς, αλλά και δημιουργοί τηλεοπτικών παιδικών προγραμμάτων. Τα βίαια καρούν δεν είναι "αθώα"

Τα βίαια καρούν δεν είναι "αθώα"

Τα βίαια καρούν δεν είναι "αθώα" 470 900
Τα βίαια καρτούν δεν ευχαριστούν τα παιδιά, όπως πίστευαν μέχρι τώρα γονείς, αλλά και δημιουργοί τηλεοπτικών παιδικών προγραμμάτων.

Μπορεί πολλοί γονείς να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους λατρεύουν τη βία στην τηλεόραση, ωστόσο μια νέα έρευνα έρχεται να τους αποδείξει ότι κάνουν λάθος. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά δεν ικανοποιούνται και δεν ψυχαγωγούνται περισσότερο παρακολουθώντας προγράμματα κινουμένων σχεδίων που περιέχουν βία σε σχέση με προγράμματα που δεν έχουν βία. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τα παιδιά ψυχαγωγούνται περισσότερο από τα προγράμματα που δεν περιέχουν βίαιες σκηνές.

 

Αυτό το δεδομένο έρχεται σε αντίθεση με το τι πίστευαν παλαιότερα οι ερευνητές. 

 

Την έρευνα διεξήγαγε ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα που αρχικά διαπίστωσε ότι το 70% των παιδικών προγραμμάτων στην τηλεόραση περιέχει βία. Στη συνέχεια οι ερευνητές συγκέντρωσαν μια ομάδα 128 παιδιών (αγόρια και κορίτσια)  ηλικίας 5-11 ετών στα οποία πρόβαλαν πεντάλεπτες ιστορίες κινουμένων σχεδίων που είχαν δημιουργηθεί ειδικά για την έρευνα.

 

Στα κινούμενα σχέδια, η βία μπορεί να είναι κρυμμένη

Μελετώντας τη συμπεριφορά των παιδιών αλλά και τις απαντήσεις που έδωσαν σε ένα ερωτηματολόγιο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βία στην τηλεόραση δεν ψυχαγωγεί περισσότερο τα παιδιά. Μια από τις αιτίες είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι τα παιδιά -και ειδικότερα τα αγόρια- ταυτίζονται πολλές φορές με τους χαρακτήρες ενός προγράμματος. Ετσι, αν ο αγαπημένος χαρακτήρας του παιδιού πέφτει θύμα βίας και το ίδιο το παιδί αισθάνεται άσχημα. 

 

 

«Αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί τους δημιουργούς παιδικών προγραμμάτων αλλά και τους σχολιαστές στα ΜΜΕ δεν είναι αν στα παιδιά αρέσει να βλέπουν βία, αλλά γιατί τους αρέσει να βλέπουν βία. Ο δικός μας στόχος ήταν να εξετάσουμε τη σχέση των παιδιών με το βίαιο τηλεοπτικό περιεχόμενο. Όπως φαίνεται τελικά δεν χρειάζεται να προσθέσεις βία στα κινούμενα σχέδια για να τα κάνεις θελκτικά στα παιδικά μάτια. Στα παιδιά αρέσουν το ίδιο ή και περισσότερο τα μη βίαια προγράμματα» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό «Media Psychology» (πηγή).

 

Από την μελέτη φάνηκε πως τα αγόρια ταυτίστηκαν περισσότερο με τον ήρωα που δεν εμφάνιζε βίαιη συμπεριφορά, δηλαδή με τον χαρακτήρα που πέφτει θύμα βίας. Από την άλλη πλευρά, τα κορίτσια φάνηκε να μην ταυτίστηκαν με κάποιον βίαιο χαρακτήρα.

Ενδιαφέρον έχει ότι η υπόθεση των ερευνητών ήταν πως η πλειοψηφία των κοριτσιών μπορεί να θεώρησαν πως αυτοί οι χαρακτήρες ήταν αγόρια, παρόλο που τα cartoon δεν είχαν χαρακτηριστικά φύλου. 

 

H βία γεννά βία: Το πείραμα της κούκλας Μόμπο

Εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η έκθεση των παιδιών σε επιθετική συμπεριφορά και εικόνες. Συγκεκριμένα, ο Άλμπερτ Μπαντούρα (1961) θέλοντας να δείξει τον σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο που παίζει η μίμηση και η παρατήρηση στη συμπεριφορά, πραγματοποίησε ένα πείραμα γνωστό ως “Το πείραμα της κούκλας Μπόμπο”. Το πείραμα  πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τα ευρήματα του αποτελούν απόδειξη, πως η μίμηση και η παρατήρηση έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της συμπεριφοράς του παιδιού. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πείραμα του Μπαντούρα, ΕΔΩ.

 

Υπάρχουν όμως και σύγχρονες μελέτες στις οποίες, βλέπουμε ξανά τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε βίαια κινούμενα σχέδια και της έκφρασης σε επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά.Τα παιδιά μπορεί να μιμηθούν τη συμπεριφορά που βλέπουν στην οθόνη, ειδικά αν δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τις αρνητικές επιπτώσείς μιας τέτοια πράξης. Επίσης, η έκθεση σε επιθετικά ερεθίσματα, συνδέεται και με υιοθέτηση συμπεριφορών λεκτικής βίας και εκφοβισμού

 

Είναι σημαντικό οι εταιρείες παραγωγής κινουμένων σχεδίων να λάβουν υπόψη τους τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας και να σταματήσουν να δημιουργούν βίαιους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, στο φόβο πως τα παιδιά δεν θα δείχνουν ενδιαφέρον για τις ταινίες τους. 

Τέλος, για εμάς τους γονείς είναι σημαντική η συνειδητή επιλογή παιδικού προγράμματος για το παιδί μας, έτσι ώστε να του ενισχύει θετικά ερεθίσματα, να είναι γαλήνιο και εκπαιδευτικό. 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας