Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-03-26 14:58:55 +0200 Είναι η λύση να αλλάξει το παιδί σχολείο επειδή κάποια παιδιά το εκφοβίζουν; Nα το αλλάξω σχολείο γιατί του κάνουν bullying;

Nα το αλλάξω σχολείο γιατί του κάνουν bullying;

Nα το αλλάξω σχολείο γιατί του κάνουν bullying; 470 900
Είναι η λύση να αλλάξει το παιδί σχολείο επειδή κάποια παιδιά το εκφοβίζουν;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που αλλάζουν σχολείο, έπειτα από περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Είναι όμως αυτή η καλύτερη επιλογή για το παιδί που δέχεται εκφοβισμό; 

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλλαγή σχολείου δεν λύνει το πρόβλημα για το παιδί που εκφοβίζεται και μπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετα ζητήματα για το νεαρό άτομο. 

 

Όταν τα παιδιά δέχονται bullying στο σχολείο, οι γονείς ανησυχούν και φοβούνται για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών τους. Κάθε χρόνο, γονείς αναζητούν πληροφορίες από καθηγητές, συμβούλους και άλλους γονείς για το αν θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο τα παιδιά τους και για το αν αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει την πραγματικότητά τους. Κάποιοι γονείς, έπειτα από μεγάλη συζήτηση και ερωτήσεις συνεχόμενες και αμφισβήτηση προς το παιδί τους αποφασίζουν πως μια φρέσκια αρχή θα βοηθήσει στη λύση του προβλήματος.

 

Μπορεί να μοιάζει πιο εύκολο να κατηγορήσει κανείς ένα παιδί που εκφοβίζει ή ένα γκρουπ παιδιών, αντί να εξετάσει όλους τους παράγοντες που συνθέτουν την κατάσταση. Στην πραγματικότητα όμως, σε αρκετές περιπτώσεις η αλλαγή σχολείου δεν λύνει το πρόβλημα, για το λόγο αυτό είναι χρησιμότερο να εξεταστούν οι λόγοι που γίνεται το bullying. 

 

Τα πιο πολλά παιδιά κάποια στιγμή θα δεχθούν πείραγμα ή αρνητικά σχόλια και τα περισσότερα θα το διαχειριστούν με έναν τρόπο, χωρίς να γίνει ένα συνεχές πρόβλημα. Κάποια άλλα παιδιά μπορεί να μην δεχθούν με τον ίδιο τρόπο την επιθετική συμπεριφορά και να εσωτερικεύσουν αυτό που τους συμβαίνει, να το “πάρουν μέσα τους” και να αντιδράσουν είτε με θυμό, είτε να επηρεαστούν έντονα από το γεγονός. Αυτα τα παιδιά είναι και πιο πιθανό να γίνουν στόχος εκφοβιστικής συμπεριφοράς. 

 

Στην ουσία το bullying αναφέρεται σε επαναλαμβανόμενες πράξεις που στόχο έχουν να προκαλέσουν πόνο και συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχει διαφορά στη δύναμη των παιδιών, είτε είναι πραγματική όπως διαφορές στο σώμα ή στη δύναμη των παιδιών, διαφορά στην ηλικία, είτε είναι λιγότερο ορατή όπως διαφορές στα λιγότερο και στα περισσότερο δημοφιλή παιδιά ή στα πιο έξυπνη ή λιγότερο έξυπνα παιδιά. Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι απλά ένας τσακωμός ανάμεσα σε παιδιά. Είναι συνεχόμενος και έχει στόχο να πονέσει το παιδί “στόχο”.


 

Το να αλλάξει σχολείο ένα παιδί, δεν θα το κάνει λιγότερο ευάλωτο σε αντίστοιχες συμπεριφορές. Αντιθέτως, αν ένα παιδί δυσκολεύεται να κάνει φίλους ή να απαντήσει στους συνομηλίκους, χωρίς να μπλεχτεί περισσότερο σε επαφή μαζί τους ή αν ήδη πιστεύει ότι δεν θα το συμπαθήσουν ή ότι δεν είναι δημοφιλές, η αλλαγή σχολείου δεν θα το αλλάξει αυτό. 

 

Δυστυχώς, ένα παιδί μπορεί να συνεχίσει να βιώνει bullying και στο νέο του σχολείο, παρόλου που θα βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με άλλα παιδιά. Την ίδια στιγμή, το νέο σχολείο μπορεί να είναι μια ακόμα δοκιμασία για το παιδί. Οι παρέες των παιδιών θα έχουν ήδη διαμορφωθεί και το ίδιο θα είναι μακριά από ανθρώπους που ίσως εμπιστευόταν στο παλιό σχολείο (φίλοι, καθηγητές). Θα χρειάζεται να γνωρίσει ξανά το πλαίσιο, του καθηγητές, τον τρόπο που λειτουργεί το νέο σχολείο. 


Μήπως έχει περισσότερη αξία πριν αλλάξει ένα παιδί σχολείο, να προσπαθήσουν γονείς με το προσωπικό του σχολείου, τους συμμαθητές και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων να βρουν μια άλλη λύση; 

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας