Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-01-08 16:27:09 +0200 Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ίσως μία από τις χειρότερες μορφές βίας, γιατί και ο θύτης και το θύμα είναι παιδιά. Τι μπορούν να κάνουν όμως τα παιδιά για να τον αντιμετωπίσουν με ασφάλεια; Σχολικός Εκφοβισμός: Συμβουλές αντιμετώπισης σε θύματα bullying

Σχολικός Εκφοβισμός: Συμβουλές αντιμετώπισης σε θύματα bullying

Σχολικός Εκφοβισμός: Συμβουλές αντιμετώπισης σε θύματα bullying 470 900
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ίσως μία από τις χειρότερες μορφές βίας, γιατί και ο θύτης και το θύμα είναι παιδιά. Τι μπορούν να κάνουν όμως τα παιδιά για να τον αντιμετωπίσουν με ασφάλεια;

Ένα γεγονός ικανό να κάνει την καρδιά ενός γονιού να σπαράξει είναι να συνειδητοποιήσει ότι το παιδί του έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Τις περισσότερες φορές οι περιπτώσεις εκφοβισμού λαμβάνουν χώρα τόσο μέσα σε σχολεία (διαδρόμους, αίθουσες διδασκαλίας, προαύλιο) όσο και έξω από αυτό. Οι γονείς είναι αδύνατο να είναι μαζί με το παιδί τους 24 ώρες το 24ωρο. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να διδάξουμε τα παιδιά μας πώς να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις. 

Πώς τα παιδιά να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τον σχολικό εκφοβισμό

Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί

Οι περισσότεροι θύτες τείνουν να στοχεύουν ανθρώπους που θεωρούν αδύναμους. Διδάξτε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν μία δυναμική στάση σώματος, να μη σκύβουν και να μην χαμηλώνουν το βλέμμα τους, όταν απευθύνονται στο άτομο που προσπαθεί να τα εκφοβίσει. Με αυτό τον τρόπο φαίνονται πιο σίγουρα για τον εαυτό τους και ελαχιστοποιούν την πιθανότητα να τους επιτεθεί. 

Η δύναμη των αριθμών 

Είναι λογικό το παιδί σας να μην μπορεί να είναι όλη την ώρα με τους κολλητούς του. Παρόλα αυτά η υποστήριξή τους είναι απαραίτητη. Προσπαθήστε να πείτε στα παιδιά σας να κάνουν παρέα με άτομα που τα κάνουν να αισθάνονται άνετα και να μην ντρέπονται να τους αναζητήσουν όταν κάποιος πάει να τους επιτεθεί. 

Αδιάφορες αντιδράσεις

Τα παιδιά που εκφοβίζουν πιστεύουν ότι έχουν εξουσία και μπορούν να κάνουν ένα άλλο παιδί να αντιδράσει ακριβώς όπως θέλουν. Μάθετε στα παιδιά να φεύγουν μακριά από τον καβγά ή σε περίπτωση που δεν μπορούν, να προσπαθούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους. Η επιθετική συμπεριφορά ενθαρρύνει τον θύτη και κλιμακώνει την κατάσταση.

Όταν η κατάσταση γίνεται απειλητική

Ορισμένες φορές η φυγή δεν είναι εφικτή, γι' αυτό ίσως θα πρέπει να έχουμε προετοιμάσει το παιδί μας. Μπορούμε να το πάμε να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα αυτοάμυνας και να του τονίσουμε ότι όταν η ένταση ανεβαίνει ανησυχητικά καλό θα είναι να φεύγει και να ζητά τη βοήθεια κάποιου ενήλικα. Ο εκφοβισμός πρέπει πάντα να αναφέρεται στους κατάλληλους ανθρώπους στο σχολείο και στους γονείς.

Είναι εντάξει να ζητήσει βοήθεια

Τα παιδιά έχουν την τάση μεγαλώνοντας να μη λένε τι τους συμβαίνει. Ωστόσο, θα πρέπει να καταλάβουν ότι σε καμία περίσταση ο εκφοβισμός δεν είναι "εντάξει" και θα πρέπει το γεγονός να γνωστοποιηθεί σε κάποιο δάσκαλο ή κάποιον άλλο υπεύθυνο.

Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με το παιδί

Τέλος, η καθημερινή επικοινωνία με τα παιδιά είναι πολύ σημαντική. Τα θύματα εκφοβισμού τείνουν να παραμένουν σιωπηλά για την κακοποίηση που αντιμετωπίζουν. Βεβαιωθείτε ότι ρωτάτε το παιδί σας σχετικά με την ημέρα του και αν του συνέβη κάτι θα θα έπρεπε να συζητήσετε. Πείτε στο παιδί σας ότι πρέπει να ξέρετε τι συμβαίνει για να μπορέσετε να το σταματήσετε. Βασικό είναι να τονίσετε ότι δεν είναι δικό τους λάθος. 

Κάτι για το τέλος... 

Όπως αναφέρει ο Brooks Gibbs ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα παιχνίδι δύναμης. Αν το θύμα νευριάσει ο θύτης κερδίζει. Το κλειδί είναι το παιδί που το εκφοβίζουν να μην το νοιάζει τι λένε: Όσο πιο πολύ νευριάζουν τα θύματα, τόσο πιο πολύ διασκεδάζουν οι θύτες. Δείτε το video:

Πηγή: familyfocusblog.com
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας