Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 12:08:10 +0200 Σταθερή αύξηση βάρους για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. 22η εβδομάδα εγκυμοσύνης

22η εβδομάδα εγκυμοσύνης

22η εβδομάδα εγκυμοσύνης 470 900
Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, τόσο πιο αισθητή κάνουν την παρουσία τους οι ορμόνες.

Μην αφήνεις τον μέλλοντα μπαμπά στο σκοτάδι. Συζήτησε μαζί του όσα σε προβληματίζουν. Στο μεταξύ, πρόσεξε την υγεία σου και μην ξεχνάς πως ό,τι νιώθεις, έχει αντίκτυπο στο έμβρυο που κυοφορείς.

Οι αλλαγές στο έμβρυο
Το έμβρυο έχει πλέον τις αναλογίες του νεογέννητου, αλλά είναι βέβαια πολύ πιο αδύνατο καθώς δεν έχει σχηματιστεί ακόμα το λίπος. Γι αυτό, παρ΄όλο που το βάρος του αυξάνεται μέρα με την ημέρα, η επιδερμίδα του μοιάζει ακόμα ρυτιδωμένη. 

Το βάρος της μέλλουσας μαμάς
Από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να έχεις πάρει περίπου 5-7 κιλά. Από τώρα και στο εξής το βάρος σου θα αυξάνεται σταθερά γύρω στα 220 γραμμάρια την εβδομάδα. Είναι καλύτερα να αποφύγεις τις τροφές που παχαίνουν και τα γλυκά για να μην επιβαρυνθείς με περισσότερα κιλά τις εβδομάδες εγκυμοσύνης που ακολουθούν. Βρες υγιεινά υποκατάστατα με χαμηλές θερμίδες για να καταπολεμήσεις τις κρίσεις πείνας. Αυτήν την περίοδο οι κολπικές εκκρίσεις εμφανίζονται αυξημένες, ενώ οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα σε κάνουν πιο ευάλωτη σε ουρολοιμώξεις. Επικοινώνησε αμέσως με τον γιατρό σου αν δεις πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Μάθε να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου σε ό,τι αφορά την υγεία τη δική σου αλλά και του παιδιού που σε λίγο θα φέρεις στον κόσμο και που προς το παρόν μένει προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο.

Τι είναι ο αμνιακός σάκος
Ο αμνιακός σάκος είναι ένας διαφανής ανθεκτικός υμένας γεμάτος διαυγές υγρό, μέσα στο οποίο κολυμπάει και αναπτύσσεται ανεμπόδιστα το έμβρυο. Το υγρό αυτό, που είναι καθαρό γιατί ανακυκλώνεται διαρκώς, του παρέχει ζεστασιά και προστασία από τους κραδασμούς αλλά και ηχομόνωση. Ως τη δέκατη τέταρτη εβδομάδα εγκυμοσύνης, στην αρχή του δεύτερου τριμήνου, το υγρό διαπερνάει το δέρμα του εμβρύου. Μετά από αυτό το διάστημα, οπότε αρχίζει η αποδοτική λειτουργία των νεφρών, το έμβρυο καταπίνει το αμνιακό υγρό και το αποβάλλει με τη μορφή ούρων. Αυτό το κάνει για να "προπονήσει" τα νεφρά του. Μέχρι την τριακοστή τέταρτη εβδομάδα εγκυμοσύνης, το έμβρυο θα έχει άφθονο χώρο μέσα στο υδάτινο περιβάλλον του για να αλλάζει διαρκώς θέσεις και να "γυμνάζει" τους μυς του, σαν μικρός κολυμβητής σε πισίνα. Εσείς αρχικά δεν θα νιώθετε τις κινήσεις του γιατί είναι ανεπαίσθητες και "πνίγονται" μέσα στο άφθονο υγρό που το περιβάλλει.
Η ρήξη του αμνιακού σάκου σηματοδοτεί την έναρξη του τοκετού. Η ρήξη δεν είναι επώδυνη και συνοδεύεται από μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητα υγρού συνήθως αφού έχουν αρχίσει οι συστολές.

Τι να περιμένεις
Όσο η εγκυμοσύνη σου προχωρά, οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στο σώμα. Οι ορμονικές διαταραχές, η αγωνία για τον τοκετό, το άγχος που γεννά η αντίστροφη μέτρηση επηρεάζουν και την διάθεσή σου. Ο σύντροφός σου και μέλλων μπαμπάς αναρωτιέται: Μα τι έχει πάθει η γυναίκα μου; Για τον οσονούπω μπαμπά η συμπεριφορά σου φαντάζει τουλάχιστον αλλόκοτη και κάπως ανησυχητική. Δεν μπορεί να δικαιολογήσει πώς η ήρεμη και γελαστή γυναίκα της ζωής του μεταμορφώθηκε -χάρη στο ορμονικό αλαλούμ- σε ένα πλάσμα με τεντωμένα νεύρα, που κλαίει με τις ελληνικές ταινίες και παραμένει προσηλωμένη στην κύησής της ακόμα και αν γύρω της γίνεται πόλεμος. Η πιθανή αδιαφορία σου για ό,τι αφορούσε την προηγούμενη, κοινή ζωή σας (εκδρομές, αγορές κ.α.) αλλά και τα βίαια ξεσπάσματά σου που τον λούζουν με κοσμητικά επίθετα, κάνουν αυτόν, όπως και κάθε μέλλοντα μπαμπά, να απορεί και να ανησυχεί για το μέλλον. Συζήτησε μαζί σου αυτά που αισθάνεσαι, όσα σε απασχολούν, εκείνα που σε προβληματίζουν και άφησέ τον να κάνει το ίδιο. Παιδί θα αποκτήσετε! Πρέπει να είστε ενωμένοι.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας