Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 12:51:31 +0200 Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας απαντά σε όλες τις ερωτήσεις για τον τοκετό στο μαιευτήριο Τοκετός στο μαιευτήριο

Τοκετός στο μαιευτήριο

Τοκετός στο μαιευτήριο 470 900
Δίπλα στο μαιευτήρα μας και με όλα τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, ο τοκετός στο  μαιευτήριο θα μας δώσει τη σιγουριά που αναζητάμε εκείνη τη στιγμή: Άμεση και αποτελεσματική φροντίδα τόσο για εμάς όσο και για το μωρό!

Ο τοκετός στο μαιευτήριο είναι σήμερα η πιο συνηθισμένη διαδικασία τοκετού που ακολουθείται. ‘Ένα οργανωμένο δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο που διαθέτει εκτός της αιθούσης τοκετών και τμήματα εντατικής νοσηλείας νεογνών και ενηλίκων, καθώς επίσης και αιματολογικό , χειρουργικό κ.α. τμήματα, μπορεί να είναι το μαιευτήριο της επιλογής μας.
Μία υγιής επίτοκος δεν θα χρειαστεί παρά μόνον την αίθουσα τοκετών και το μαιευτικό τμήμα. Αν όμως κάτι περισσότερο χρειαστεί, ο μαιευτήρας σας, η μαία σας, ο νεογνολόγος και το έμπειρο μαιευτικό προσωπικό, μπορεί να σας προσφέρει άμεση και αποτελεσματική φροντίδα, τόσο για εσάς, όσο και για το νεογέννητο μωρό σας.

 

Πώς θα επιλέξω το κατάλληλο μαιευτήριο;

• Τις περισσότερες φορές επιλέγοντας γυναικολόγο έχουμε επιλέξει αυτόματα και μαιευτήριο, εκείνο με το οποίο ο συγκεκριμένος συνεργάζεται.
• Εν τούτοις, χρήσιμο είναι να κάνουμε μια «έρευνα αγοράς» για να δούμε πιο μαιευτήριο  ή κλινική καλύπτει καλύτερα τις απαιτήσεις μας. Υπάρχουν λοιπόν διάφορα είδη μαιευτηρίων (ιδιωτικές κλινικές, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά νοσοκομεία, μαιευτήρια).
• Το κυριότερο κριτήριο είναι αν το μαιευτήριο μας δίνει την δυνατότητα του rooming in. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε το μωρό μας κοντά μας συνέχεια, ώστε να έχουμε αποκλειστικό μητρικό θηλασμό. ‘Ετσι, όταν θα πάμε με το μωρό μας στο σπίτι μας, δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα με τον θηλασμό, το μπάνιο, το άλλαγμα και την φροντίδα του γενικότερα, διότι θα έχουμε ήδη εκπαιδευτεί.
• Ζητάμε ξενάγηση στους χώρους του νοσοκομείου και ελέγχουμε τον αριθμό των κλινών ανά δωμάτιο, την καθαριότητα, το γενικότερο περιβάλλον. Επίσης ζητάμε ενημέρωση για θέματα που αφορούν στις παροχές του, τις ώρες επισκέψεων, γιατί όχι και για το μενού! [ αν πρόκειται βεβαίως για ιδιωτικό μαιευτήριο]
• Το οικονομικό κόστος αναμφισβήτητα είναι καθοριστικό για την θέση που θα επιλέξουμε, μονόκλινο, δίκλινο,κ.λ.π., εφόσον πρόκειται να γεννήσουμε σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Το καθεστώς στα δημόσια είναι διαφορετικό, συνήθως η θέση εξαρτάται από την ασφάλειά μας.
• Ένα κριτήριο για την επιλογή μας θα μπορούσε να είναι η απόστασή του από το σπίτι μας.

 

Πόσο θα μείνω στο μαιευτήριο;

Η διάρκεια παραμονής μας στο μαιευτήριο είναι ανάλογη της υγείας μας και της υγείας του παιδιού. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η παραμονή στο μαιευτήριο διαρκεί 3-4 νύχτες , είτε πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό, είτε για καισαρική τομή.. 

 

Τι γίνεται αν ο μαιευτήρας μου δεν μπορέσει να έρθει στο μαιευτήριο την ώρα της γέννας; 

Είναι ανθρώπινο, για λόγους ανωτέρας βίας, ο μαιευτήρας ή η μαία μας να μην είναι εκεί την ώρα του τοκετού. Κάτι που είναι όμως σύνηθες, είναι να υπάρχει αντικαταστάτης επιλεγμένος από τους ίδιους. Έτσι, κάποιοι άλλοι θα αναλάβουν να βοηθήσουν στον τοκετό. Αν όμως ο τοκετός είναι εξαιρετικά σύντομος και δεν προλαβαίνει κανείς να έρθει, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν εφημερεύοντες μαιευτήρες και μαίες που θα βοηθήσουν στην γέννα.

 

Μπορεί ο σύζυγός μου να παρίσταται την ώρα της γέννας;

Ο σύζυγος, μπορεί –κατόπιν συνεννόησης με τον μαιευτήρα- να παρίσταται την ώρα της γέννας.  Δυστυχώς προς το παρόν αυτό αφορά μόνον τα ιδιωτικά μαιευτήρια και όχι τα δημόσια. Εκτός του συζύγου θα μπορεί να παρίσταται κάποιος άλλος, που θα έχει όμως την ιατρική ή μαιευτική ιδιότητα.

«Η μικρή μου είναι σήμερα ενός έτους. Θυμάμαι σαν χτες την μέρα που γεννήθηκε. Γέννησα φυσιολογικά και η όλη διαδικασία κράτησε περίπου 5 ώρες. Έκανα επισκληρίδιο, έτσι δεν πονούσα και μπόρεσα να παρακολουθήσω την διαδικασία σε όλη της τα στάδια. Την ίδια διαδικασία μπορεί σε λίγα χρόνια να τη δει και η μπέμπα μου με τα ίδια της τα μάτια! Ο άντρας μου, ο οποίος ήταν παρών σε όλο τον τοκετό, ήθελε να βιντεοσκοπήσει την γέννηση της κόρης του. Έτσι, πήρε την σχετική άδεια από τον γιατρό και τις μαίες και τώρα έχουμε τη γέννηση του μωρού μας σε βίντεο. Είναι τέλειο!» Κατερίνα 28 ετών.

Σημείωση: Η βιντεοσκόπηση και η λήψη φωτογραφιών στην αίθουσα τοκετών ΔΕΝ επιτρέπεται στα περισσότερα μαιευτήρια.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας