Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 11:12:52 +0200 Ο ρυθμός ανάπτυξης ανεβαίνει. 7η εβδομάδα εγκυμοσύνης

7η εβδομάδα εγκυμοσύνης

7η εβδομάδα εγκυμοσύνης 470 900
Το έμβρυο μεγαλώνει, οι αλλαγές στο σώμα γίνονται όλο και πιο έντονες, οι ενοχλήσεις συνεχίζονται, οι απορίες στο μυαλό της μέλλουσας μαμάς κάνουν ουρά. Πορεύσου στο υπόλοιπο της εγκυμοσύνης με σύμμαχο την ψυχραιμία και οδηγό τη σωστή εν...

Οι αλλαγές στο έμβρυο
Στην 7η εβδομάδα κύησης το έμβρυο έχει μήκος 1,25 cm και το μέγεθος ενός σταφυλιού. Τα δάχτυλά του διαχωρίζονται. Από τώρα και ως την 20η εβδομάδα κύησης το μωρό θα μεγαλώνει γρήγορα και τα μέρη του σώματος που σχηματίστηκαν ήδη όπως η καρδιά θα γίνουν πιο περίπλοκα ενώ συνεχίζεταιη ανάπτυξη των υπόλοιπων ζωτικών οργάνων. Είμαστε στα 2/3 του πρώτου τριμήνου μια περίοδος κατά την οποία οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να παραπονιούνται για πονάκια και αδιαθεσία της εγκυμοσύνης. Η μήτρα μεγαλώνει και πιέζει την ουροδόχο κύστη και οι ορμόνες προκαλούν πρωινή ναυτία. Όλα τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται.

Οι ενοχλήσεις συνεχίζονται
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο έντονες γίνονται κάποιες από τις συνήθεις ενοχλήσεις στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπως οι λιποθυμικές τάσεις, οι πόνοι στην πλάτη από την αύξηση του βάρους, οι λιγούρες, η αυπνία, ακόμη και οι διαταραχές όρασης. Δες πού οφείλονται και το κυριότερο πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις. Ζήτα ενημέρωση από τον γυναικολόγο και την μαία σου και μην παραλείπεις να τους ενημερώνεις για το πώς αισθάνεσαι και ποιές αλλαγές εντοπίζεις στο σώμα και τον οργανισμό σου καθώς η εκγυμοσύνη προχωρά.

Μην παραλείπεις τον προγεννητικό έλεγχο
Ο προγεννητικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί και σε αυτή την 7η εβδομάδα της κύησης και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της κύησης. Πιο συγκεκριμένα από την 10η εβδομάδα μπορεί να γίνει η εξέταση χοριακής λάχνης CVS ενώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου γύρω στην 12η εβδομάδα θα γίνει η προβλεπόμενη εξέταση (υπερηχογράφημα) για τυχόν χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, η λεγόμενη αυχενική διαφάνεια και το τεστ αίματος PAPP A. 

Q&A της εγκύου
Οι απορίες σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πέφτουν βροχή. Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου; Είναι ασφαλή τα ζεστά μπάνια; Ας δούμε τις απαντήσεις σε μερικές από αυτές:

-Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου; (ανταύγειες, φυτική βαφή, χέννα, μόνιμη βαφή, περμανάντ κ.α.)
Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες το βάψιμο των μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζει παρενέργειες τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο, εν τούτοις καλό θα είναι να αποφύγουμε το βάψιμο των μαλλιών μας. Το σίγουρο είναι ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης μας το δέρμα γίνεται αρκετά πιο ευαίσθητο με αποτέλεσμα η εμφάνιση αλλεργιών στο τριχωτό του κεφαλιού να είναι πιο συχνές. Στην περίπτωση που δεν αντέχουμε με τίποτα την εικόνα των άβαφων μαλλιών μας και δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή, μια λύση είναι οι ανταύγειες. Με την μέθοδο της ανταύγειας η βαφή δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα του κεφαλιού μας και έτσι δεν υπάρχει ενδεχόμενος φόβος από τα χημικά της βαφής. Προσοχή σε καμία περίπτωση η βαφή δεν θα πρέπει να μείνει παραπάνω από 1 ώρα πάνω στο κεφάλι μας.

Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω σφράγισμα σε ένα δόντι που χρειάζεται;
Ο οδοντίατρος θα πρέπει να γνωρίζει την ιδιαιτερότητα της κατάστασής μας. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας και κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο μπορεί να γίνουν κάποια σφραγίσματα μιας η δόση της τοπικής αναισθησίας είναι μικρή. Όταν μάθουμε ότι είμαστε έγκυοι μετά την ανακοίνωση στους συγγενείς το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε ραντεβού στον οδοντίατρο μας για καθαρισμό. Επειδή η διάρκεια της εγκυμοσύνης μας είναι ιδιαιτέρως επιρρεπής για την στοματική μας υγιεινή θα πρέπει να ακολουθούμε και τη σωστή οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι, με καθημερινό και επιμελές βούρτσισμα.

 Έχω ακούσει ότι το η χρήση του κινητού επηρεάζει το έμβρυο. Πρέπει να την ελαττώσω; Και τι γίνεται με τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές;
- Κινητό:
Καλό θα είναι να ελαττώσουμε τη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μας. Έρευνες έδειξαν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την συμπεριφορά του βρέφους. 
- Φούρνος μικροκυμάτων: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τη συνήθειά μας να ζεσταίνουμε το φαΐ στο φούρνο μικροκυμάτων. Το θέμα είναι να γίνεται η σωστή χρήση του. Πχ δεν τρώμε κατευθείαν το φαΐ από το φούρνο μικροκυμάτων, το αφήνουμε λίγο στην άκρη προκειμένου να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου. Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων μας όταν αυτός είναι παλιός.

Μην ξεχνάς!
Και στην 7η εβδομάδα κύησης το τσιγάρο, το αλκοόλ και οι λοιπές βλαβερές συνήθειες πρέπει να μείνουν έξω από την καθημερινότητα σου, ενώ καλό είναι να γνωρίζεις τις συνηθέστερες παθήσεις στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η απειλητικότερη εξ αυτών, η αποβολή. Δες λοιπόν γιατί συμβαίνει και πώς μπορείς να το ξεπεράσεις. Αν είσαι εργαζόμενη, πρέπει να ξέρεις τι προβλέπει ο νόμος για την εργασία και την εγκυμοσύνη ανάλογα με το αν απασχολείσαι στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα για να προετοιμάσεις τη ζωή σου αναλόγως. Ανάμεσα στα συμπτώματα της εννιάμηνης κύησης, υπάρχουν και οι πέντε ντροπές της εγκυμοσύνης που καλό είναι να τις γνωρίζεις για να μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας