Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-03-06 13:16:26 +0200 Πότε έχουμε την πρώτη «επαφή» με το έμβρυο; Πότε θα ακούσω το μωρό;

Πότε θα ακούσω το μωρό;

Πότε θα ακούσω το μωρό; 470 900
"Πότε θα ακούσω το μωρό;",

"Τι δηλώνουν οι κινήσεις του εμβρύου για την εξέλιξή του;" και 8 ακόμη ερωτήσεις σχετικές με τη θέση και την κίνηση του μωρού που μεγαλώνει, ερωτήσεις που ενδέχεται να προβληματίσουν και να δημιουργήσουν περιττό άγχος στην εγκυμονούσα. 

 

1. Πότε θα ακούσω το μωρό;


Προς το τέλος του 4ου μήνα και γύρω στις 16 με 18 εβδομάδες θα νιώσουμε ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα, θα νιώσουμε το μωρό μας να κουνιέται. Θα το «ακούσουμε», όπως λέγεται. Η αίσθηση αυτή είναι σαν να νιώθουμε  ένα μικρό πέταγμα στο στομάχι ή μια μικρή ανακατωσούρα. Όταν μια γυναίκα έχει ξαναγίνει μητέρα και αυτή είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη της μπορεί να «ακούσει» το μωρό και να καταλάβει τα σκιρτήματα του πιο γρήγορα από μια νέα μητέρα.

 

2. Αφού το μωρό κινείται και το διάστημα πριν τον 4ο-5ο μήνα, γιατί δεν το «ακούω» νωρίτερα;


Μπορούμε να «αισθανθούμε» τις κινήσεις του μωρού μας μετά τον 4ο μήνα και όχι πιο πριν επειδή οι κινήσεις του μεταδίδονται μέσω των τοιχωμάτων της μήτρας στις απολήξεις των αισθητηρίων νεύρων μας. Στην αρχή δεν μπορούμε να αισθανθούμε τις κινήσεις του,  γιατί αφενός μεν είναι αδύναμες και αφετέρου η μήτρα δεν είναι σε θέση να τις μεταδώσει. Μόλις η μήτρα μεγαλώσει αρκετά και αγγίξει το κοιλιακό μας τοίχωμα τότε μπορούμε να αρχίσουμε να αισθανόμαστε τις κινήσεις του.

 

3. Από τι εξαρτάται το αν θα «ακούσουμε» μια κίνηση του μωρού; 


Για να «ακούσουμε» μια κίνηση του μωρού βασικό ρόλο παίζει η θέση του, η κατεύθυνση του και η δύναμή του. Στην περίπτωση που το μωρό είναι στραμμένο προς την σπονδυλική στήλη μας και κλωτσάει δεν μπορούμε να αισθανθούμε το τίναγμα, σε αντίθεση με το αν το μωρό είναι στραμμένο προς την κοιλιά και κλωτσάει.


4. Γιατί κινείται το μωρό;



Το μωρό τεντώνει και λυγίζει τα πόδια του και τα χεριά του συνέχεια. Ένα μωρό κουνάει συνέχεια τα χέρια του και τα πόδια του αντανακλαστικά με σκοπό να αναπτυχθούν σωστά οι μυς του. Το μωρό μπορεί όμως να κουνηθεί σαν σε αντίδραση σε κάποιο δικό μας συναίσθημα. Μια δική μας ευχαρίστηση ή ένας ξαφνικός θυμός, έχουν σαν αποτέλεσμα να παραχθούν ειδικές χημικές ουσίες. Οι χημικές αυτές ουσίες  περνάνε μέσω του πλακούντα στο αίμα του μωρού και το επηρεάζουν, με αποτέλεσμα να κινείται ανάλογα.

 

5. Πόσο συχνά κινείται το μωρό;


Όσο το μωρό μεγαλώνει, τόσο μεγαλώνει και ο αριθμός των κινήσεών του. Στις 30 – 32 εβδομάδες οι κινήσεις του μωρού έχουν φτάσει στο μεγαλύτερο δυνατό τους σημείο. Μετά τις 32 εβδομάδες οι κινήσεις του μωρού αρχίζουν να περιορίζονται αισθητά, μιας και το μωρό λόγω της ανάπτυξής του δεν χωράει στην μήτρα και δεν έχει πολύ ελεύθερο χώρο για κινήσεις.

 

6. Πρέπει να ελέγχω τις κινήσεις του μωρού μου και να τις σημειώνω κάπου;


Συνήθως όχι, εκτός και υπάρχουν ιδιαίτερες οδηγίες από τον μαιευτήρα ή την μαία (ιδιαιτέρες παθολογικές καταστάσεις εγκυμοσύνης, όπως διαβήτης, υπέρταση) ή σε περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου διαπιστωμένη με υπερηχογράφημα. 

 

7. Τι γίνεται στην περίπτωση που αισθανθώ ότι οι κινήσεις του μωρού  μου ελαττώνονται ή έχω να το αισθανθώ πάνω από 1 μέρα;


Θα απευθυνθώ αμέσως στον μαιευτήρα ή την μαία ή θα επισκεφτώ το μαιευτήριο όπου θα με ελέγξουν.

 

8. Όλα τα μωρά «ακούγονται» το ίδιο; Τι μπορεί να σημαίνουν οι έντονες κινήσεις ενός μωρού; Ενδέχεται κάτι που κάνει ή νιώθει ή βιώνει η μαμά να το ενοχλεί;


Όλα τα μωρά δεν ακούγονται το ίδιο ή δεν εμφανίζουν ίδιες κινήσεις όλο το εικοσιτετράωρο. Μια έντονη συναισθηματική κατάσταση της μητέρας μπορεί να κάνει το έμβρυο να κινείται έντονα. Αν η μητέρα γευθεί κάτι γλυκό το παιδί κινείται έντονα ενώ το αντίθετο συμβαίνει σε καταστάσεις υπογλυκαιμίας. Επίσης αντιδρά έντονα σε δυνατούς ήχους ή κρότους π.χ αέρια στην κοιλιά της μητέρας ή ερυγές (ρέψιμο).

 

9. Το πόσο έντονα ή ήπια κινείται ένα έμβρυο είναι ενδεικτικό της συμπεριφοράς του αφού γεννηθεί;


Αρκετά συχνά παρατηρούμε ένα έμβρυο να τρομάζει, ιδιαίτερα στον ύπνο του. Αυτό αποτελεί συνέχεια της ενδομήτριας συνήθειας του να κινείται έντονα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας