Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-02-28 12:03:34 +0200 Μία μετάβαση που προκαλεί άγχος Πότε το μωρό είναι έτοιμο να κοιμηθεί στο «μεγάλο» κρεβάτι;

Πότε το μωρό είναι έτοιμο να κοιμηθεί στο «μεγάλο» κρεβάτι;

 Πότε το μωρό είναι έτοιμο να κοιμηθεί στο «μεγάλο» κρεβάτι; 470 900
Μία μετάβαση που προκαλεί άγχος

Η μετάβαση από την κούνια στο «μεγάλο» κρεβάτι είναι μια μεγάλη αλλαγή τόσο για το μωρό αλλά και για τον ίδιο τον γονέα. Πότε είναι όμως η σωστή στιγμή να μεταφέρουμε το μωρό στο δικό του κρεβάτι και να πούμε «αντίο, κούνια».

Ένα νήπιο είναι έτοιμο να αποχωριστεί την κούνια του και να πάει στο «μεγάλο» κρεβάτι περίπου στην ηλικία των δύο ετών. Η μεταβατική αυτή περίοδος μπορεί να είναι και μέχρι τα τρία του πρώτα χρόνια, ηλικία που ένα παιδί πρέπει πια να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι. Μερικά νήπια χαίρονται πάρα πολύ με την ιδέα αλλαγής κρεβατιού και κατάκτησης της ελευθερίας τους, ενώ άλλα φαίνεται να δυσανασχετούν μ’ αυτή την ιδέα και θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο,  για να προσαρμοστούν. Ας δούμε πώς θα κάνουμε, όσο μπορούμε,  περισσότερο ανώδυνη  τη μεταφορά του νηπίου από την κούνια στο κρεβάτι του.

Η σωστή στιγμή. Αν η περίοδος που διανύει το παιδί είναι ήδη γεμάτη με αλλαγές,  όπως για παράδειγμα μια μετακόμιση ή ο ερχομός ενός μωρού είναι προ των πυλών,  είναι προτιμότερο να μην εντάξουμε κι αυτή την αλλαγή. Καθώς η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι,  αποτελεί από μόνη της μια συναρπαστική αλλαγή και εμπειρία, δεν πρέπει να συνδυαστεί με κάποια άλλη,  όπως για παράδειγμα την εκπαίδευση στην τουαλέτα.

Το σωστό βιβλίο. Πριν προχωρήσουμε στην αγορά αλλά και  στη  μετάβαση από την κούνια στο μεγάλο κρεβάτι θα πρέπει να διαβάσουμε μερικά βιβλία,  αλλά και να βρούμε το χρόνο να προετοιμάσουμε το παιδί για την αλλαγή αυτή. Στο εμπόριο υπάρχουν βιβλία που θα προετοιμάσουν τόσο εμάς όσο και το νήπιο για το «μεγάλο» κρεβάτι.

Τον πρώτο λόγο τον έχει το νήπιο. Από τη στιγμή που θα πάρουμε την απόφαση πως ήρθε η ώρα να αλλάξει το παιδί κρεβάτι, τότε ζητάμε τη  γνώμη του. Το αφήνουμε να διαλέξει αυτό το κρεβάτι που θέλει και του αρέσει. Από τα σεντόνια μέχρι και τις μαξιλαροθήκες που πρέπει να έχουν το δικό του γούστο. Όταν δε το κρεβάτι πάρει τη θέση του στο καινούργιο δωμάτιο,  αφήνουμε το παιδί να το διακοσμήσει μόνο του και να βάλει πάνω όσα λούτρινα επιθυμεί.

Σιγά σιγά! Στην περίπτωση που το νήπιο δείχνει ενθουσιασμένο με την αλλαγή αυτή δεν έχουμε παρά να αφαιρέσουμε την κούνια από το δωμάτιο κατευθείαν. Αν όμως στο βλέμμα του φαίνεται η αβεβαιότητα κι ο δισταγμός τότε του αφήνουμε λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσει το καινούργιο του κρεβάτι.

Ασφάλεια. Για μια ακόμη φορά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του νηπίου. Για το λόγο αυτό προμηθευόμαστε τα ειδικά κάγκελα που τοποθετούνται στα πλάγια του παιδικού κρεβατιού. Τα μικροατυχήματα  θα είναι σίγουρα κατά τη μετάβαση από την κούνια στο μεγάλο κρεβάτι, γι’ αυτό και θα πρέπει να έχουμε βάλει στο πάτωμα χαλί. Επίσης μπορούμε να τοποθετήσουμε στο πάτωμα μεγάλες μαξιλάρες σε περίπτωση που κάτι συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας