Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-07-21 13:03:52 +0300 Έρευνα Κέιμπριτζ: Δεν είναι κακό να μαλώνουν τα αδέρφια - Ευεργετικός ο διάλογος Έρευνα Κέιμπριτζ: Δεν είναι κακό να μαλώνουν τα αδέρφια - Ευεργετικός ο διάλογος

Έρευνα Κέιμπριτζ: Δεν είναι κακό να μαλώνουν τα αδέρφια - Ευεργετικός ο διάλογος

Έρευνα Κέιμπριτζ: Δεν είναι κακό να μαλώνουν τα αδέρφια - Ευεργετικός ο διάλογος 470 900
Ο διάλογος μεταξύ γονέων και παιδών έχει αποδειχθεί καθοριστικός για τις μετέπειτα σχέσεις τους και στην ανάπτυξη των παιδιών

Συχνά οι γονείς νιώθουμε άβολα και δεκάδες σκέψεις περνούν από το μυαλό μας όταν βλέπουμε τα παιδιά μας να τσακώνονται.
Ο φόβος ότι δεν είμαστε καλοί γονείς, ότι δεν έχουν εμφυσήσει την αγάπη και το σεβασμό μεταξύ των παιδιών μας, ότι όταν μεγαλώσουν δεν θα είναι κοντά και πόσα ακόμη… περνούν από το μυαλό με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση.

Ωστόσο, μια έρευνα από το Κέντρο Οικογενειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δείχνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε τόσο πολύ όταν τα παιδιά μας τσακώνονται καθώς ένας υγιής ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέρφια μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, δίνοντάς τους πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες.
Η μελέτη, με τίτλο Toddlers Up, είναι μέρος ενός πενταετούς ερευνητικού προγράμματος όπου συμμετείχαν 140 παιδιά και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ύπαρξη ενός αδερφού ή μιας αδερφής μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην πρώιμη ανάπτυξη ενός ατόμου, ακόμη και αν η σχέση είναι αρνητική.

Η Δρ. Claire Hughes, η οποία εργάστηκε στη μελέτη είπε:

«Η παραδοσιακή άποψη είναι ότι η ύπαρξη ενός αδελφού ή μιας αδελφής οδηγεί σε μεγάλο ανταγωνισμό για την προσοχή και την αγάπη των γονέων. Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η κοινωνική αντίληψη των παιδιών επιταχύνεται μέσω της αλληλεπίδρασης τους με τα αδέλφια τους.

Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτό φαίνεται να είναι ότι ο αδελφός ή η αδερφή είναι φυσικός σύμμαχος. Συχνά βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος και ασχολούνται με τις ίδιες δραστηριότητες, γεγονός που τα βοηθά να αναπτύξουν επίγνωση των ψυχικών καταστάσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα.»

Όπως πρόσθεσε η Δρ. Claire Hughes «τα παιδιά που είχαν τις καλύτερες αποδόσεις σε εργασίες που έχουν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν την κοινωνική τους κατανόηση προέρχονταν από οικογένειες όπου η μητέρα ξεκίνησε ένα διάλογο με τα παιδιά τα οποία στη συνέχεια αποδέχθηκαν τις διαφορές μεταξύ τους και ασχολήθηκαν με τα ενδιαφέροντα τους.

Ο διάλογος μεταξύ γονέων και παιδών έχει αποδειχθεί καθοριστικός για τις μετέπειτα σχέσεις τους και στην ανάπτυξη των παιδιών. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στη φύση και την ποιότητα του διαλόγου».
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας