Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-05-17 17:18:45 +0300 Μόνος πατέρας μεγαλώνει την κόρη του. Μονογεϊκός πατέρας και κόρες: Mία ιδαίτερη σχέση

Μονογεϊκός πατέρας και κόρες: Mία ιδαίτερη σχέση

Μονογεϊκός πατέρας και κόρες: Mία ιδαίτερη σχέση 470 900
Μόνος πατέρας μεγαλώνει την κόρη του.

Η ανατροφή ενός παιδιού για έναν γονέα είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν κάνουμε λόγο για μονογονεικές οικογένειες. Ακόμη πιο δύσκολη η ανατροφή ενός κοριτσιού από τον πατέρα της, όταν πρόκειται για το είδος της μονογονεικής οικογένειας. Οι μπαμπάδες, δυσκολεύονται περισσότερο καθώς βρίσκουν δύσκολο να μεγαλώσουν ένα κορίτσι μόνοι τους. Δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις συναισθηματικές ανάγκες ενός κοριτσιού κάτι που μια μητέρα αδιαμφισβήτητα  θα μπορούσε να κατανοήσει αλλά και να δώσει λύσεις άμεσα.

Η διαφορά φύλου και ψυχοσύνθεσης μεταξύ ενός κοριτσιού και ενός αγοριού είναι αυτό που κάνει τον μόνο πατέρα να ανησυχεί για το πώς θα μεγαλώσει την κόρη του. Για το πώς θα μπορέσει να επιλύσει θέματα, που εκ φύσεως δεν γνωρίζει. Η ανησυχία αυτή είναι που κάνει πολλές φορές του μπαμπάδες να ανησυχούν, όταν λόγω συνθηκών αναγκάζονται να μεγαλώσουν μόνοι τους τα κορίτσια τους. Και όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, άλλωστε συνοδοιπόρος στην ανάπτυξη της κόρης του κάθε πατέρας έχει την μεγάλη αδυναμία της.


Χρειάζεται ένας μέντορας: Ένας μπαμπάς, όπως προαναφέραμε, δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα για την γυναίκεια φύση, πόσο μάλλον να μεγαλώσει εύκολα ένα κορίτσι. Για το λόγο αυτό, ένας πατέρας μόνος χρειάζεται έναν μέντορα. Ένα βοηθό! Κατά προτίμηση, ο μέντορας αυτός θα πρέπει να είναι γένους θηλυκού! Μια φίλη, μια ξαδέλφη ακόμη και η γιαγιά θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην συνολική ανάπτυξη της κόρης μας. Έναν ρόλο, που εκ των πραγμάτων ένας πατέρας δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνος του. Από την άλλη μεριά, ένα κορίτσι πολλές φορές θα αισθανθεί άσχημα να μοιραστεί πράγματα με τον πατέρας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόσωπο, που πρώτα εμείς θα εμπιστευόμαστε, για να μπορέσει και το παιδί στη συνέχεια να εμπιστευτεί και να εκφράσει τα μυστικά του. Ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης.
 

Επικοινωνία και κατανόηση: Πολλοί μπαμπάδες προσπαθούν να δείξουν το ενδιαφέρον που έχουν στην κόρη τους με τον να λύνουν κάθε φορά κάθε της πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πως δεν συνειδητοποιούν πως τα παιδιά δεν έχουν τόσο ανάγκη από κάποιον να τους λύσει το πρόβλημα, αλλά από το να τους ακούσει. Τα παιδιά θέλουν κάποιον να έχει υπομονή και να ακούει με κατανόηση τους προβληματισμούς τους. Αυτό πρέπει να κάνει και ο μόνος μπαμπάς! Να ακούσει με κατανόηση κάθε πρόβλημα της κόρης του και να τις προτείνει λύσεις για να την βοηθήσει. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι μπαμπάδες θα μάθουν να επικοινωνούν σωστά με τις κόρες τους και να καταλαβαίνουν τι θέλουν. 


Υπερπροστατευτικοί. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι μπαμπάδες είναι να «πέφτουν» πάνω στις κόρες τους. Η κίνηση αυτή είναι κάτι που πηγάζει από το φόβο τους βέβαια και από την ανασφάλεια που έχουν, επειδή μεγαλώνουν το παιδί μόνοι τους. Προσπαθούν να προλάβουν, οποιαδήποτε αναποδιά και στενοχώρια που θα βγει στο δρόμο της ζωής της κόρης τους, με αποτέλεσμα να γίνονται υπερπροστατευτικοί. Η πρακτική αυτή είναι λάθος γιατί το παιδί θα πιεστεί και θα αντιδράσει! Χωρίς να το θέλουμε, το παιδί θα γίνει επαναστατικό.


Χρόνο μαζί! Προκειμένου να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ ενός πατέρα και μιας  κόρης, θα πρέπει  οι μπαμπάδες να περνάνε όλο και περισσότερο χρόνο με αυτές. Από ένα απόγευμα στο θέατρο μέχρι μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο είναι στιγμές που πρέπει να περάσει ένας πατέρας με την κόρη του. Πηγαίνετε για ψώνια, κάντε κοινές δραστηριότητες, μαγειρέψτε. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε οι δύο σας μαζί τόσο περισσότερο θα αυξηθεί η σχέση μεταξύ σας. Σε καμία περίπτωση δεν το παρακάνουμε και δεν κάνουμε το παιδί να αισθανθεί ασφυκτικά.

Πηγή: drprem.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας