Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-12-15 13:17:37 +0200 Τρόποι για να τα καταφέρετε. Καλή τύχη! Σας φαίνεται κι εσάς αδύνατον να πάρετε το κινητό από τα χέρια του παιδιού;

Σας φαίνεται κι εσάς αδύνατον να πάρετε το κινητό από τα χέρια του παιδιού;

Σας φαίνεται κι εσάς αδύνατον να πάρετε το κινητό από τα χέρια του παιδιού; 470 900
Τρόποι για να τα καταφέρετε. Καλή τύχη!

H κόρη μου χρειάζεται το κινητό για επικοινωνώ μαζί της στο πότε και που θα την παραλάβω, αισθάνομαι ασφάλεια όταν το έχει. Ταυτόχρονα ανησυχώ ότι όταν επιτρέφοντας σπίτι και της το ζητήσω, ξεσπάει πόλεμος! Θέλει να ελέγχει συνέχεια την οθόνη.» Κική, μητέρα κόρης 13 ετών

Δεν το είχαμε ως παιδιά. Αυτή την «κολλητική» οθόνη που μοιάζει να κρύβει όλον το κόσμο, φίλους, επαφές, insta στιμιτότυπα για τη ζωή των άλλων αλλά μία σειρά από κινδύνους. Ο εθισμός και τα σωματικές αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι εμφανής στα παιδιά μας. Πώς να τα βάλεις με τη δύναμή της;

Εάν κι εσείς έχετε αποτύχει με ατέρμονες συζητήσεις και νεύρα που δεν οδηγούν σε ιδιαίτερα αποτέλεσμα, το παρακάτω κείμενο μπορεί να σας βοηθήσει.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τις οθόνες;

Τα βιντεοπαιχνίδια και οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκμεταλλεύονται το σύστημα «ανταμοιβής ντοπαμίνης» του εγκεφάλου μας. Παρέχουν μικρές, τακτικές ανταμοιβές που απελευθερώνουν ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που μας προκαλεί buzz στο κεφάλι. ‘Ετσι μας κάνει να θέλουμε περισσότερο από εκείνη.  

Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική χρήση (σε παιδιά και ενήλικες)

Απομάκρυνση, χωρίς να γίνει αισθητό, από διαπροσωπικές επαφές. Το μπλε φως της οθόνης, μιμείται το φως της μέρας, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να παίρνει το μήνυμα ότι πρέπει να παραμείνεις ξύπνιος. ‘Ετσι πολλά παιδιά σήμερα, παρουσιάζουν αυπνίες που οφείλονται στις παρατεταμένες ώρες ενασχόλησεις με την οθόνη.

 

Αποκακρύνει τα παιδιά από τη φυσική δραστηριότητα, τη γυμναστική την επαφή με τη φύση. Σε συνδυασμό με κακή διατροφή, η παχυσαρκία είναι το επόμενο στάδιο.

 

Σώμα (και διάθεση) που κλίνει προς τα κάτω. Το σώμα χρειάζεται αισθητηριακή ανατροφοδότηση καθώς περνάει την ημέρα του. Στις οθόνες, τα παιδιά είναι γενικά καμπυλωμένα σε μια θέση. Η αισθητηριακή ανάδραση μέσω της γενικής κίνησης είναι πολύ μειωμένη. Αυτό μπορεί να καταπονήσει το νευρικό σύστημα και να επηρεάσει τη διάθεση του παιδιού. Είναι αλήθεια ότι μια καμπουριασμένη στάση είναι έχει αρνητική επίδραση και στη διάθεσή μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η όρθια στάση βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει την κόπωση. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε το αντίθετο όταν κοιτάμε μια οθόνη, ιδιαίτερα σε κινητές συσκευές. Πόσο μάλλον τα παιδιά!

Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης για τα παιδιά μπορεί να τροφοδοτήσει έναν εθισμό. Εάν οι ενήλικες δεν βάζουν όρια στον χρόνο οθόνης και τα παιδιά δεν έχουν έχουν κανένα έλεγχο, ο εθισμός μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης, εκρήξεις θυμού και άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές που θα χρειαστούν τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας για να αντιμετωπιστούν.  

Ας μη φτάσουμε σε όλα αυτά. Τι μπορούμε να κάνουμε;

1. Φτιάξε μαζί μία… σύμβαση!
Μπορεί να ακούγεται ακραίο αλλά δεν είναι. Φτιάξε μαζί με το παιδί σας μία αφίσα με τις ώρες που μπορεί να έχει την οθόνη στα χέρια του και κολλήστε στον τοίχο του σπιτιού σε εμφανές σημείο. Υπογράψτε σαν πρόεδροι κράτους! Αφήστε το παιδί να τη διακοσμήσει και να γράψει πάνω. Τα οπτικά μηνύματα θα βοηθήσουν τα παιδιά να τηρούν τους κανόνες χρόνου οθόνης.  

 

2. Κάντε «κόμμα» και με τους άλλους γονείς που συνήθως τα παιδιά σας επικοινωνούν.
Αυτό έχει ένα κόπο αφού θα έχετε τη δυσκολία να τους εντοπίσετε και να συννοηθείτε, όμως αξίζει τον κόπο. Μία κοινή γραμμή από όλους θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στο έλεγχο. 

Αυτή η στρατηγική είναι λιγότερο κατάλληλη για εφήβους, καθώς πιθανότατα δεν θα εκτιμούσαν την ανάμειξή σας. Προσπαθήστε όμως.

3. ‘Ωρα για δίκαιες διαπραγματεύσεις
Καθίστε με το παιδί σας μια μέρα και γράψτε μαζί πώς θα ήταν μια ισορροπημένη μέρα και εβδομάδα.Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον χρόνο που έχει το παιδί σας στην οθόνη σε σύγκριση με τις σωματικές δραστηριότητες. Εάν το παιδί σας περνά πολύ χρόνο έξω παίζοντας με άλλα παιδιά, τότε μπορείτε να είστε λίγο πιο επιεικείς. Θα πρέπει να περιορίσετε περισσότερο τη χρήση της οθόνης για μικρότερα παιδιά ή για μεγαλύτερα παιδιά που δεν έχουν ποιοτικό χρόνο παίζοντας με φίλους ή κάνοντας κάποια μορφή άσκησης.

4. Που αφήνουμε όλοι μαζί τα κινητά;
Κανένα παιδί δεν έχει την ικανότητα να έχει μόνο του τον έλεγχο του χρόνου που περνά στο διαδύκτιο. Μερικές τακτικές μπορεί να βοηθήσουν. Μία από αυτές είναι να συμφωνήσετε ότι tablet και κινητά θα βρίσκονται μόνο μέσα στους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού και ποτέ μέσα στα υπνοδωμάτια, όπου δεν μπορεί να έχετε έλεγχο. Αυτό τον όρο θα τον τηρήσετε κι εσείς.

5. Είμαστε μήπως εμείς εθισμένοι; 
Αφήσαμε τελευταίο το πιο σημαντικό απ’ όλα: εάν εμείς δεν είστε το σωστό πρότυπο, μην περιμένουμε πολλά αποτελέσματα. Εάν εμείς δεν δείχνουμε ότι αφήνουμε στην άκρη το κινητό, δεν θα το κάνουν τα παιδιά μας. Ακόμα, εάν εμείς είμαστε εθισμένοι στο κινητό μας θα είναι και τα παιδιά μας.

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας