Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-13 10:44:16 +0300 Γιατί να προτιμήσω τον τοκετό στο νερό; Τοκετός στο νερό: τα οφέλη μιας φυσικής διαδικασίας

Τοκετός στο νερό: τα οφέλη μιας φυσικής διαδικασίας

Τοκετός στο νερό: τα οφέλη μιας φυσικής διαδικασίας 470 900
Άρθρο από Γεωργία Λεζέ
Γιατί να προτιμήσω τον τοκετό στο νερό; Είναι κατάλληλος για όλες τις περιπτώσεις;

Ο τοκετός στο νερό είναι μια φυσική και εξαιρετική διαδικασία. Το νερό αποτελεί ένα μοναδικό, αποτελεσματικό, φυσικό μέσο και πολύ βοηθητικό για όλες τις γυναίκες που θα ήθελαν να προσπαθήσουν να ανακουφιστούν με φυσικούς τρόπους, αποφεύγοντας τις παρενέργειες των φαρμάκων στη διάρκεια του τοκετού. Το νερό στον τοκετό παρουσιάζει σημαντικά οφέλη όχι μόνο ως αναλγητικό μέσο, αλλά και ως μέθοδος επίσπευσης της διαρκείας του τοκετού, και μοναδικό μέσο προφύλαξης του περινέου από ενδεχόμενους τραυματισμούς.

Ενημερωθείτε για την καταπληκτική αυτή μέθοδο ανακούφισης στον δικό σας φυσιολογικό τοκετό. Βρείτε ένα επιπλέον όπλο ώστε να βοηθηθείτε αποτελεσματικά στη διαδικασία του τοκετού!

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό στον τοκετό σας;

Η χρήση του νερού στον τοκετό δεν είναι μόνο, όπως λανθασμένα υπάρχει η εντύπωση, για τις γυναίκες που επιθυμούν να γεννήσουν το μωρό τους μέσα στο νερό. Δηλαδή, δεν προϋποθέτει την επιθυμία σας ή τον στόχο το μωρό σας να γεννηθεί απαραιτήτως μέσα στο νερό. Η χρήση του νερού στον τοκετό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο του τοκετού επιθυμείτε.

Τοκετός στο νερό από το σπίτι

Μπορείτε να ξεκινήσετε ή να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το νερό ήδη από το σπίτι, με την εμφάνιση των πρώτων συσπάσεων ψευδο-τοκετού. Στη φάση αυτή, το νερό θα σας χαλαρώσει αρκετά. Θα σας ανακουφίσει από αυτές τις πρώιμες συσπάσεις, και θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε την προσπάθεια σας ώστε να βελτιστοποιήσετε τις προϋποθέσεις για ένα φυσιολογικό τοκετό, μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για την εισαγωγή στο μαιευτήριο.

Σε αυτή τη φάση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νεράκι είτε κάνοντας ένα ζεστό ντους και ρίχνοντας ευχάριστης θερμοκρασίας νερό στην κοιλιά και τη μέση σας, είτε βυθίζοντας τον εαυτό σας μέσα στην μπανιέρα, την οποία έχετε προηγουμένως γεμίσει με ζεστό νερό ευχάριστης θερμοκρασίας. Η χρήση ελαίου χαμομηλιού, σανδαλόξυλου ή λεβάντας θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να σας χαλαρώσει περισσότερο και να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στην διάρκεια της βύθισης εντός της μπανιέρας.

 

Τοκετός στο νερό από το μαιευτήριο

Μετά την έναρξη του ενεργού σταδίου τοκετού, ή αλλιώς της εισαγωγής σας στο μαιευτήριο, μπορείτε και πάλι να χρησιμοποιήσετε το νερό σε οποιαδήποτε φάση στη διάρκεια του σταδίου της διαστολής ή των ωδινών. Στη φάση αυτή, οι γυναίκες αναφέρουν πως η χρήση του ζεστού νερού με ντους ή κομπρέσες στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης ήταν από τα πιο αποτελεσματικά μέσα, και αυτό που τις βοήθησε να προχωρήσουν ευκολότερα στο επόμενο στάδιο.

Στα σύγχρονα μαιευτικά κέντρα ή στην περίπτωση τοκετού στο σπίτι, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πισίνας, που δεν είναι άλλη από μία μεγάλη μπανιέρα επιτοίχια ή φουσκωτή, που έχετε δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας, σε θερμοκρασία νερού ελεγχόμενη και πάντα σταθερή στους 37 βαθμούς. Ο συγκεκριμένος τρόπος τοκετού στο νερό είναι ο πιο αποτελεσματικός και ο περισσότερο προτιμητέος από τις γυναίκες.

Μπορείτε να παραμείνετε εντός της πισίνας σε οποιοδήποτε στάδιο της διαστολής σας, μέχρι το σημείο εκείνο που εσείς νιώθετε ότι το νερό σας βοηθάει. Δηλαδή, θα μπορούσατε να μείνετε στην πισίνα από τα τέσσερα εκατοστά έως και τα εφτά εκατοστά και στη συνέχεια να βγείτε από την πισίνα, αν πλέον δεν σας βοηθά, και να επιλέξετε να συνεχίσετε τον τοκετό σας εκτός νερού με την επιπρόσθετη χρήση φαρμακευτικής αναλγησίας η αλλού μέσου.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το νερό από τα τέσσερα εκατοστά έως και τα 10 εκατοστά, ολοκληρώνοντας την φάση της διαστολής εντός του νερού, και επιλέγοντας να εξωθήσετε και να γεννήσετε το μωρό σας εκτός νερού. Εναλλακτικά, μπορείτε να παραμείνετε στο νερό σε όλη τη διάρκεια του σταδίου της διαστολής ώστε να εξωθήσετε και να γεννήσετε το μωρό σας εντός του νερού. Όπως έχετε καταλάβει από τα παραπάνω, δεν υπάρχουν στεγανά και περιορισμοί σχετικά με τη χρήση του νερού στον τοκετό σας.

Αξίζει να το δοκιμάσετε εφόσον υπάρχουν οι εγκαταστάσεις ντους ή πισίνας, οι κατάλληλοι άνθρωποι με εκπαίδευση για την διεκπεραίωση τοκετού στο νερό, και η δική σας θέληση να ανακουφιστείτε με φυσικό τρόπο!

Ποιες γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια το νερό στο τοκετό τους;

Η χρήση του νερού στον τοκετό παραμένει ένα ασφαλές μέσο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις φυσιολογικά εξελισσόμενες εγκυμοσύνες, στη διάρκεια των οποίων δεν παρουσιάστηκε κάποια επιπλοκή, όπως ζαχαρώδης διαβήτης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μειωμένη ανάπτυξη εμβρύου, και λοιπά. Οποιοδήποτε στοιχείο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης παρεκκλίνει από το φυσιολογικό αποτελεί ένδειξη συστηματικής παρακολούθησης μέσω καρδιοτοκογράφου στη διάρκεια του τοκετού, και έτσι η χρήση του νερού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι επισφαλής.

Προϋπόθεση για την ασφαλή χρήση του νερού στη διάρκεια του τοκετού είναι επίσης η αυτόματη έναρξη και φυσιολογική ομαλή εξέλιξη. Η περίπτωση της χρήσης του νερού σε πρόκληση τοκετού ή η συνέχεια της χρήσης του σε περίπτωση κολλήματος της εξέλιξης της διαστολής δεν είναι δοκιμή.

Αντίστοιχο περιορισμό έχουμε και στη χρήση του νερού για τις γυναίκες που προσπαθούν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική vbac.

Είναι γνώμη ωστόσο του συγγραφέα ότι οι περισσότερες κοπέλες θα έπρεπε να συζητούν μαζί με το γιατρό και την μαία τους σχετικά με την επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν το νερό στον τοκετό, και ανεξάρτητα από το ιστορικό τους η επιθυμία τους αυτή να εξατομικεύεται.

Ποια είναι τα πραγματικά οφέλη της χρήσης του νερού στο τοκετό;

Εκτός από την πολύ αποτελεσματική αναλγητική δράση του νερού στον τοκετό, την σημερινή εποχή γνωρίζουμε βάση ερευνών ότι ο τοκετός το νερό μπορεί να μειώσει κατά μιάμιση με 2 h τη διάρκεια του τοκετού αλλά και να εμφανίσει σημαντικά μικρότερο ποσοστό τραυμάτων στο περινέο, όπως η επισιοτομή ή η αναγκη πολλαπλών ραμμάτων που μπορεί να σας προβληματίσουν μετά τον τοκετό σας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως πάνω από το 75% των γυναικών που χρησιμοποίησαν νερό στον τοκετό τους θα το επέλεγαν και για τον επόμενο τοκετό τους. Συζητήστε το κι εσείς με το γιατρό και τη μαία σας!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας