Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-06-17 11:40:41 +0300 Η καθυστέρηση των εμβολιασμών επαναφέρει παλιές ασθένειες Η καθυστέρηση των εμβολιασμών επαναφέρει παλιές ασθένειες

Η καθυστέρηση των εμβολιασμών επαναφέρει παλιές ασθένειες

Η καθυστέρηση των εμβολιασμών επαναφέρει παλιές ασθένειες  470 900
Συνεχίζουν να καταγράφονται κρούσματα μηνιγγίτιδας Β σε παιδιά κάτω των 4 ετών και εφήβους

Το διάστημα του κορωνοΐού, ανάγκασε πολλούς γονείς να καθυστερήσουν τα εμβόλια στα παιδιά με αποτέλεσμα, να παρατηρείται μεγάλη μείωση εμβολιασμών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με τους παιδιάτρους να εκφράζουν φόβους για πιθανή έξαρση παιδικών ασθενειών.
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παιδιάτρων καλεί τους γονείς επιστρέψουν στο πρόγραμμα του έγκαιρου και πλήρους εμβολιασμού, ιδιαίτερα στα νήπια κάτω των 2 ετών, όπου η μείωση των εμβολιασμών φτάνει το 50%. 


Στις υπόλοιπες ηλικίες (άνω των 2 ετών), η αντίστοιχη πτώση υπερβαίνει το 70% γεγονός που έχει  δημιουργήσει στη χώρα μας ένα σημαντικό εμβολιαστικό κενό.
Αυτό μεταφράζεται σε κενά προστασίας έναντι σημαντικών νοσημάτων και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για τα μεμονωμένα άτομα όσο και τη δημόσια υγεία.

Αρκετά από αυτά τα νοσήματα όπως ιλαρά, μηνιγγίτιδα κλπ. εξακολουθούν να συνιστούν απειλή για όλους και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα επιδημικές εξάρσεις.

Για παράδειγμα, συνεχίζουν να καταγράφονται κρούσματα μηνιγγίτιδας Β και αυτή η εξαιρετικά απρόβλεπτη και ραγδαία εξελισσόμενη νόσος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για όλα τα παιδιά, ιδιαιτέρως για παιδιά κάτω των 4 ετών και τους έφηβους, παρότι προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό.

Όπως αναφέρουν οι παιδίατροι, η ευαισθητοποίηση των γονέων αλλά και της πολιτείας είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απαραίτητη. Η περίοδος που διανύουμε, ιδιαίτερα μέχρι τον Ιούλιο, είναι ιδανική για την πραγματοποίηση εμβολιασμών και την αναπλήρωση όλων των κενών προστασίας, δεδομένου ότι και τα επίπεδα των εποχικών λοιμώξεων και ιώσεων είναι εξαιρετικά χαμηλά.


Είναι αυτονόητο ότι η αναπλήρωση όλων των εμβολιασμών οφείλει να γίνει στην αμέσως επόμενη περίοδο (το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο - Σεπτέμβριο) και οπωσδήποτε πριν την έναρξη της αντιγριπικής περιόδου ή ενός πιθανού 2ου κύματος COVID-19.


Οι γιατροί υπογραμμίζουν, ότι οι εμβολιασμοί ρουτίνας δεν αυξάνουν την πιθανότητα λοίμωξης COVID-19, αλλά ούτε και ο τυχαίος εμβολιασμός κατά την περίοδο επώασης του κορονωϊού αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου.

Κοιτάξτε το πρόγραμμα εμβολιασμού του παιδιού σας, προγραμματίστε με τον παιδίατρό σας αυτά που συνιστώνται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και πάρτε τα μέτρα σας και κατά της μηνιγγίτιδας Β, μιας ασθένειας που μπορεί να προληφθεί.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας