Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-03-16 11:54:10 +0200 Tοκοφοβία, επιλόχεια κατάθλιψη, επιλόχεια ψύχωση, άγχος και διαταραχή ύπνου. Μπορούμε να προβλέψουμε τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές;

Μπορούμε να προβλέψουμε τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές;

Μπορούμε να προβλέψουμε τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές; 470 900
Tοκοφοβία, επιλόχεια κατάθλιψη, επιλόχεια ψύχωση, άγχος και διαταραχή ύπνου.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις ψυχικές διαταραχές, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Πολλές νέες οικογένειες προσπαθούν να ενηρώνονται επαρκώς από την μαία και τον γιατρό για τα πρώτα σημάδια των περιγεννητικών διαταραχών όπως την τοκοφοβία, την επιλόχεια κατάθλιψη, την επιλόχεια ψύχωση, το άγχος και την διαταραχή ύπνου. 

 

Η πιο συχνή ερώτηση των νέων γονέων είναι πως θα μπορούσαν να προβλέψουν μία ψυχική διαταραχή και στην πραγματικότητα η απάντηση είναι κάπως απογοητευτική. Δεν υπάρχει ουσιαστικά πρόληψη των ψυχικών διαταραχών. Σύμφωνα με την Δέσποινα Καραγιάννη (κλινική ψυχολόγο), μόνο αφού εκδηλωθεί κάποια ψυχική διαταραχή είτε στη μητέρα είτε στον πατέρα κατά τη διάρκεια ή με το πέρας της εγκυμοσύνης μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν στην εκδήλωση της ψυχικής ασθένειας. 

 

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που φαίνεται να συνδέονται με την εμφάνιση περιγεννητικών διαταραχών, χωρίς και πάλι να αποτελούν προϋπόθεση για το σύμπτωμα. Το ιστορικό ψυχικής ασθένειας της οικογένειας μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση διαταραχών. Οι επιπλοκές και οι δυσκολίες κατά την περίοδο της κύησης μπορεί επίσης να συνδεθούν με την έκφραση συναισθηματικών διαταραχών. Επίσης, η έλλειψη ενός ζεστού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος τόσο για την μέλλουσα μητέρα όσο και για τον σύντροφό της είναι ικανή να επηρεάσει την ψυχική υγεία των νέων γονέων. 

 

Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ψυχικές περιγεννητικές διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν εντελώς ξαφνικά ακόμα και ένα χρόνο μετά την γέννηση του μωρού. Ο γιατρός, η μαία αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον της εγκύου, μπορούν να υποστηρίξουν την γυναίκα ώστε να δεχθεί το συντομότερο δυνατόν, τη βοήθεια που χρειάζεται. 

 

Θέλετε να βρείτε επιστημονική υποστήριξη σε θέματα  ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη και τη μητρότητα;

 

 

Στη σύγχρονη διααδικτυακή πλατφόρμα MyParenthood κορυφαίοι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι στο πλάι σας, σε κάθε στάδιο του ταξιδιού σας στη μητρότητα.

Αντιμετωπίστε τους φόβους και τις απορίες σας μέσα από τα Masterclasses που σκόπό έχουν να στα στηρίξουν αποτελεσματικά!

Kάντε την αρχή εδώ!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας