Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-11-28 11:19:49 +0200 Αυτή ακριβώς η κατάσταση είναι η τοκοφοβία και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη.  Τι είναι η τοκοφοβία και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η τοκοφοβία και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η τοκοφοβία και πώς αντιμετωπίζεται; 470 900
Αυτή ακριβώς η κατάσταση είναι η τοκοφοβία και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη. 

Οι περισσότερες μητέρες έχουν αγωνία όταν σκέφτονται τη μέρα που θα γεννήσουν και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Αν όμως αισθάνεσαι τόσο τρομοκρατημένη στην ιδέα του τοκετού που δεν θέλετε να πάτε στην κλινική, τότε ίσως να πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. 

 

Η τοκοφοβία είναι μία ψυχικήδιαταραχή, που συμβαίνει σε κάποιες γυναίκες να φοβούνται τόσο πολύ τη διαδικασία του τοκετού που δεν θέλουν τη βιώσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θέλουν το μωρό τους. Ο τρόμος που σχετίζεται με τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό τους και κάποιες φορές μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπου που θα επιλέξουν να γεννήσουν π.χ στο σπίτι τους, σε πισίνα ή στο νοσοκομείο. 

Συχνά οι γυναίκες με μεγάλο φόβο για τον τοκετό μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης ή/και έντονου άγχους. Πρόκειται μία πραγματική διαταραχή ψυχικής υγείας και πρέπει η νέα μαμά να λάβει την ανάλογη φροντίδα, κατανόηση και στήριξη αρχικά από τον σύντροφο ή το οικογενειακό περιβάλλον. Σε οποιαδήποτε κύηση και τοκετό προτεραιότητα έχει η ψυχική υγεία της μητέρας και η παροχή βοήθειας στην ίδια και το περιβάλλον της ώστε να νιώσει ασφάλεια.

Υπάρχουν δύο μορφές τοκοφοβίας: Η πρωτοπαθής τοκοφοβία: Αφορά το φόβο του τοκετού ή του θανάτου κατά τον τοκετό, και οδηγεί στην αποφυγή του φυσιολογικού τοκετού ή ακόμα και στην αποφυγή εγκυμοσύνης. Η δευτεροπαθής τοκοφοβία: Προκύπτει από προηγούμενη εμπειρία τραυματικού τοκετού ή και προηγούμενη επιλόχειο κατάθλιψη της μέλλουσας μαμάς.

Kαλό θα είναι η μέλλουσα μητέρα να αποφύγει να αντλήσει πληροφορίες από το διαδίκτυο ή από σκόρπιες γνώμες άλλες μαμάδων καθώς η εμπειρία είναι προσωπική για κάθε μητέρα και μπορεί να ενισχύσει τον τρόμο, αντί να τον καθυσηχάσει. 

Η επικοινωνία με τη μαία και το γιατρό της είναι ίσως η πρώτη κίνηση που θα χρειαστεί να κάνει η έγκυος που φοβάται τον τοκετό. Επίσης, η δημιουργία ενός πλάνου τοκετού από το ζευγάρι και η επιλογή μίας μεθόδου που θα κάνει την γυναίκα να αισθάνεται καλά μπορεί να βοηθήσει πολύ την κατάσταση. 

 

Τέλος η ψυχολογική υποστήριξη της εγκύου από ειδικούς, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της μείωσης του άγχους και της αγωνίας θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τοκοφοβίας.

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας