Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-09-21 12:07:50 +0300 Διδάσκοντας τα παιδιά να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους

Διδάσκοντας τα παιδιά να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους

Διδάσκοντας τα παιδιά να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους 470 900
Όταν οι γονείς ξεσπούν ή δεν μιλούν για όσα αισθάνονται είναι αναμενόμενο τα παιδιά να μιμηθούν αυτό τον τρόπο.

 

Οι περισσότεροι γονείς μιλούν για την δυσκολία των παιδιών έχουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Η ζωή των παιδιών μπορεί να φαίνεται αρκετά απλή στα μάτια ενός ενήλικα, όμως στην πραγματικότητα, αν ο καθένας από εμάς σκεφτεί την παιδική του ηλικία, θα μπορέσει να ανακαλέσει στιγμές που ήταν πραγματικά δραματικές και που για λίγα λεπτά μπορεί να πίστευαν πως έφτασε το τέλος του κόσμου. Μία παρατήρηση από την δασκάλα, όταν κατά λάθος έσπασαν το αγαπημένο τους παιχνίδι, όταν ο αγαπημένος τους φίλος άλλαξε νηπιαγωγείο, όταν έχασαν για ένα δευτερόλεπτο την μαμά/τον μπαμπά ανάμεσα στα ράφια του super market, είναι μόνο κάποιες από τις στιγμές που μπορεί να ήταν πολύ πρωτόγνωρες για ένα μικρό παιδί.

 

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους τα παιδιά φαίνεται να μπορούν να ρυθμίζουν τα συναισθήματα τους. Κάποια παιδιά μπορούν πιο εύκολα από κάποια άλλα, να ελέγχουν τις αντιδράσεις τους στις πολύ ευχάριστες ή στις πολύ δυσάρεστες καταστάσεις και να ηρεμούν τον εαυτό τους. Το περιβάλλον αλλά και η προσωπικότητα των παιδιών επηρεάζει τον τρόπο που ελέγχουν το συναίσθημά τους. Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, όταν τα αγόρια δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, τείνουν να εξωτερικεύουν τις αντιδράσεις τους, σε αντίθεση με τα κορίτσια που λειτουργούν εσωτερικεύοντας τα συναισθήματά τους. 

 

Ξανά, οι γονείς εδώ έχουν ένα κυρίαρχο ρόλο. Οι γονείς για να μπορέσουν να διδάξουν στα παιδιά πως να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, θα χρειαστεί πρώτα οι ίδιοι να μπορέσουν να τα διαχειριστούν. Όταν οι γονείς ξεσπούν ή δεν μιλούν για όσα αισθάνονται είναι αναμενόμενο τα παιδιά να μιμηθούν αυτό τον τρόπο. Παράλληλα, είναι πολύ δύσκολο να ζητάς από ανθρώπους που τρέχουν καθημερινά, προσπαθώντας να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να παρέχουν στα παιδιά τους, να βρουν το χρόνο για να σκεφτούν πως νιώθουν οι ίδιοι. 

 

Τι μπορούν να κάνουν; 

 

  • Να βρουν μία λίστα με τα συναισθήματα, από αυτές που υπάρχουν στο διαδικτυο και να την κολλήσουν σε διαφορετικά σημεία, που οι ίδιοι και τα παιδιά βλέπουν καθημερινά. 
  • Να περιγράψουν τα σωματικά συμπτώματα που αισθάνονται, αν δεν μπορούν να βρουν τις λέξεις για τα συναισθήματα και να ζητήσουν από τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. 
  • Να μοιραστούν με τα παιδιά τους ιστορίες που μπορεί να τους συμβαίνουν καθημερινά και να τα ρωτήσουν πως μπορεί να αισθάνθηκαν οι πρωταγωνιστές και οι άλλοι χαρακτήρες της ιστορίας. 
  • Να μιλήσουν με τα παιδιά τους για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να διαχειριστεί τα πολύ έντονα συναισθήματα, όπως πχ να ζητήσει λίγο χρόνο για διάλειμμα, να μιλήσει σε κάποιον, να πιεί λίγο νερό ή να μετρήσει τις αναπνοές του.  

 

Οι γονείς μαθαίνουν συχνά μαζί με τα παιδιά τους και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πρόκειται για μια συνεχή διεργασία, στην οποία γονείς και παιδιά μεγαλώνουν και ανακαλύπτουν τους διαφορετικούς τους ρόλους παράλληλα. 

 

Αν δυσκολεύεστε να υποστηρίξετε τα παιδιά σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό Μasterclass για τα tantrums, από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Myparenthood.gr. Για την εγγραφή σας στο Masterclass, ακολουθήστε το σύνδεσμό. 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας