Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-09-27 10:08:47 +0300 Επιστήμονες του Harvard βοηθούν τους γονείς να μεγαλώσουν παιδιά με ενσυναίσθηση Harvard: Μυστικά για να μεγαλώσετε παιδιά με ενσυναίσθηση

Harvard: Μυστικά για να μεγαλώσετε παιδιά με ενσυναίσθηση

Harvard: Μυστικά για να μεγαλώσετε παιδιά με ενσυναίσθηση 470 900
Με την αγωνία και την αβεβαιότητα της πανδημίας, η ανάπτυξη ενσυναίσθησης τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες φαίνεται να βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο.

Ερευνητές από το Harvard καταλαβαίνοντας πόσο σημαντική είναι η ενσυναίσθηση για τα παιδιά κυκλοφόρησαν έναν χρυσό οδηγό για να βοηθήσουν τους γονείς. 

Βρείτε τους λοιπόν παρακάτω: 


 

1. Η ποιότητα του χρόνου

Πολλές είναι οι δραστηριότητες που εμπλέκουν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά αλλά δεν είναι όλες το ίδιο ευεργετικές για την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Η επικοινωνία, οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων μέσα στην οικογένεια βοηθά στην δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των μελών της οικογένειας. 

 

2. Μίμηση

Δεν είναι νέο. Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές στις οποίες εκτίθενται ενώ ταυτόχρονα οι γονείς είναι οι δύο πιο σημαντικές μορφές στην ζωή τους. Αν δώσετε βάρος στην μετριοφροσύνη, στη δικαιοσύνη, στην ειλικρίνεια και στη θετικότητα και κερδίσετε το σεβασμό των παιδιών σας, τότε το πιο πιθανό είναι και εκείνα να σέβονται τον εαυτό τους, αλλά να γίνουν και έμπιστοι ενήλικες.


 

3. Ενσυναίσθηση

Η φροντίδα και το ‘’νοιάξιμο’’ για τους άλλους πρέπει να μπει σαν προτεραιότητα για τα παιδιά. Οι διαδικασίες κοινωνικοποίησης με τους συνομηλίκους διαδραματίζουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ομαλής ανάπτυξής τους. Ταυτόχρονα η ενσυναίσθηση των ίδιων των γονέων με τον δικό τους κύκλο θα συμβάλει στο να ‘’πάρουν’’ το μήνυμα και τα παιδιά. 

 

4. Ευγνωμοσύνη

Δώστε στα παιδιά σας αφορμές για να νιώσουν εκτίμηση και ευγνωμοσύνη. Πολλές φορές θεωρούνται πράγματα δεδομένα και τα παιδιά δεν μπορούν συχνά να εκτιμήσουν μικρές στιγμές χαράς και ευτυχίας. Σύμφωνα με την έρευνα του Harvard, «τα παιδιά είναι καλό να βοηθούν τακτικά, για παράδειγμα, στις δουλειές του σπιτιού και να επαινούνται για μη συνηθισμένες πράξεις καλοσύνης. Όταν αυτές οι πράξεις της καθημερινότητας απλά αναμένονται και δεν επιβραβεύονται συνεχώς σαν κάτι περίεργο, είναι πιο πιθανό να ενσωματωθούν και στην υπόλοιπη ζωή των παιδιών».

 

5. Ευρύτερη οπτική

Εξηγήστε στα παιδιά πως για όλα τα θέματα υπάρχουν διαφορετικές οπτικές. Είναι συχνά δύσκολο ένας άνθρωπος να καταλάβει τις επιπτώσεις που έχει ο λόγος ή οι πράξεις του σε άλλους ανθρώπους και στον κόσμο. Τα παιδιά μπορούν να ακούν και αλληλεπιδρούν με διαφορετικούς κύκλους φίλων ώστε να εκτίθενται σε πολλές διαφορετικές θέσεις.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας