Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-14 15:03:09 +0300 Τι σημαίνει να είσαι νέος γονέας; Τι πρέπει να γνωρίζεις για τον νέο σου αυτό ρόλο; Υποστήριξη γονέων

Υποστήριξη γονέων

Υποστήριξη γονέων 470 900
Άρθρο από Αναστάσιος Σ. Αργυρόπουλος MSc
Τι σημαίνει να είσαι νέος γονέας; Τι πρέπει να γνωρίζεις για τον νέο σου αυτό ρόλο; Πως ο ερχομός ενός παιδιού επιδρά σε εσένα  και στην σχέση με τον/την σύντροφο σου;

Γονεϊκότητα
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που σίγουρα απασχολούν κάθε νέο γονέα με τον ερχομό ενός παιδιού. Ενώ μιλούμε για ένα κατεξοχήν ευχάριστο γεγονός, η γονεϊκότητα παραμένει ένα ‘άγνωστο έδαφος’ για όλους μας μέχρι τουλάχιστον να έρθουμε αντιμέτωποι με τον ρόλο με τον οποίο καλούμαστε να ταυτιστούμε ουσιαστικά από την γέννηση του παιδιού μας μετά. Αυτό σίγουρα γεννά ερωτήματα σε πολλούς από εμάς γύρω από τις νέες ‘δυναμικές’ που σίγουρα αναπτύσσονται. Μιλούμε δηλαδή για μια νέα ‘ψυχολογική πραγματικότητα’ τόσο δική μας όσο και του/της συντρόφου μας. Σε αυτό το πλαίσιο καλούνται οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να απαντήσουν σε μερικά από τα παραπάνω ερωτήματα  μέσω σχετικών υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Στήριξης νέων γονέων. 

Προκαταλήψεις
Δυστυχώς η επαφή μας με επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους ψυχιάτρους κ.α.) αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας θέμα taboo και χαρακτηρίζεται απαραίτητη ή χρήσιμη συχνά μόνο όταν γίνεται λόγος για κάποιο ‘πρόβλημα’ για μια παθολογική ή αποκλίνουσα (από το ‘φυσιολογικό’ ή τον μέσο όρο ) συμπεριφορά. Η πραγματικότητα απέχει όμως πολύ από αυτές τις απόψεις.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το πώς ένας ειδικός μπορεί να μας βοηθήσει να εξερευνήσουμε τον νέο αυτό και σημαντικό ρόλο που θα έχουμε πλέον ως γονείς και ειδικότερα στις μέρες μας όπου τόσο η δομή όσο και η λειτουργία της «οικογένειας» ως σύνολο και σύστημα επηρεάζεται και δοκιμάζεται σφόδρα από τους γρήγορους, εναλλασσόμενους και έντονους ρυθμούς ζωής με όλες τις δύσκολες απαιτήσεις (πχ επαγγελματικές , οικονομικές, κοινωνικές κ.α.). 

Ο Ρόλος του Ειδικού και η Συμβουλευτική για Νέους Γονείς
Κάθε άτομο έχει την δική ξεχωριστή προσωπικότητα, ιδιοσυγκρασία και χαρακτηριστικά συμπεριφοράς. Αυτή λοιπόν η μοναδικότητα δεν γίνεται να μην είναι επίσης ορατή και στο τρόπο που ο καθένας θα αναλάβει τα καθήκοντα του ως γονέας. Με αυτό το δεδομένο γίνεται αντιληπτό ότι δεν μιλάμε για ‘σωστές’ ή ‘λάθος’ συμπεριφορές των νέων γονέων μήτε υπάρχουν έτοιμες ‘προκατασκευασμένες’ συμβουλές για το πώς θα ανταπεξέλθουμε στον νέο μας αυτό ρόλο ή πως θα γίνουμε καλύτεροι ή ικανότεροι ως γονείς. Αυτό στο οποίο μπορεί όμως ο ‘ειδικός’ να μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμος είναι στο να διερευνήσει μαζί μας αυτήν ακριβώς την μοναδικότητα μας και να συνδράμει καταλυτικά ώστε να την προσαρμόσουμε (επιστρατεύοντας την εξειδικευμένη του γνώση και εμπειρία) στην νέα αυτή πραγματικότητα του γονεϊσμού.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας