Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-04-05 15:15:20 +0300 Τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι διαφωνεί σε πράγματα που αφορούν το μεγάλωμα των παιδιών; Διαφωνούμε στον τρόπο διαπαιδαγώγησης! Τι μπορούμε να κάνουμε;

Διαφωνούμε στον τρόπο διαπαιδαγώγησης! Τι μπορούμε να κάνουμε;

Διαφωνούμε στον τρόπο διαπαιδαγώγησης! Τι μπορούμε να κάνουμε; 470 900
Τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι διαφωνεί σε πράγματα που αφορούν το μεγάλωμα των παιδιών;

Δεν είναι σπάνιο γονείς να διαφωνούν για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το γεγονός πως ένα ζευγάρι αποκτά παιδί και σημαίνει αυτόματα πως συμφωνούν στα πάντα και γίνονται δύο ίδιοι άνθρωποι. Κάτι βέβαια που είναι φυσιολογικό δεν σημαίνει πως δεν είναι και δύσκολο. Αντιθέτως, οι διαφορές ανάμεσα στο στυλ γονεϊκότητας ή στις απόψεις των γονέων για διάφορα θέματα, μπορεί να οδηγήσει ένα ζευγάρι μέχρι και στο διαζύγιο. 

 

Για το λόγο αυτό έχει αξία να βρουν ένα τρόπο επικοινωνίας, ώστε να λειτουργούν χωρίς να μπερδεύουν το παιδί τους και χωρίς να απομακρύνονται και οι ίδιοι μεταξύ τους.


 

Είναι θετικό, το παιδί να βλέπει πως οι άνθρωποι που αγαπιούνται μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις και να συζητούν για αυτές. Αυτό που δεν βοηθάει είναι να βλέπει τις συγκρούσεις και τα αδιέξοδα το παιδί. Για το λόγο αυτό οι γονείς χρειάζεται βρουν έναν τρόπο για αυτές τις “διαπραγματεύσεις”.

 

Μιλήστε για αυτό

 

 Βοηθάει πολύ όταν συζητάτε για σημεία που διαφωνείτε, να ακούσετε τη γνώμη του άλλου με προσοχή και τους λόγους που έχει και ίσως επιμένει. Αυτό θα βοηθήσει πολύ να προχωρήσετε. Επίσης ο σεβασμός στη συζήτηση, που είτε αφορά την ώρα που πάνε τα παιδιά για ύπνο, είτε το πόσο χαρτζιλίκι θα έχουν,  θα βοηθήσει να βρείτε μια λύση. Ακούστε και προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του/της συντρόφου σας.

 

Φτιάξτε κανόνες

 

Δημιουργήστε κανόνες, στα σημεία που συμφωνείτε και έχετε κοινό έδαφος. Κάποια σημεία στα οποία μπορούν τα παιδιά να λαμβάνουν σαν σταθερές και μετά να χτίζουν πάνω τους ανάλογα με την ηλικία ή το πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται.

 

Συμφωνήστε στις συνέπειες

 

Κάποιοι γονείς πιστεύουν πως δεν χρειάζεται να υπάρχουν αυστηρές συνέπειες, όταν οι κανόνες δεν ακολουθούνται. Τους αρκεί να συζητούν με τα παιδια για το τι πήγε λάθος και πως μπορούν να το κάνουν καλύτερα την επόμενη φορά. Άλλοι γονείς προτιμούν να υπάρχουν ξεκάθαρα βήματα όταν οι κανόνες δεν ακολουθούνται. Όποια κι αν είναι η περίπτωση για εσάς προσπαθήστε να βρίσκεστε σε συμφωνία μεταξύ σας. 

 

Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλο

 

Λειτουργήστε σαν ομάδα. Δεν θα βοηθήσει την οικογένεια, αν ο ένας γονιός βάζει κανόνες και ο άλλος αδιαφορεί για αυτούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν οι γονείς δεν υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, τα παιδιά νιώθουν άγχος, ανασφάλεια και ανησυχία. Οι γονείς είναι σαν τον καπετάνιο ενός πλοίου. Μπορείτε να φανταστείτε στην καταιγίδα, οι δύο καπετάνιου να τσακώνονται μπροστά στο πλήρωμα; 


 

Αποφύγετε διαφωνίες μπροστά στο παιδί 

 

Αν δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας για το παιδί την στιγμή που εσείς ή ο/η σύντροφός σας του μιλάει, προσπαθήστε να μην επέμβετε ή να μην πάρετε θέση. Προτιμήστε να μιλήσετε όταν  θα είστε μόνοι σας για πράγματα με τα οποία διαφωνείτε ή πιστεύετε πως θα έπρεπε να γίνονται διαφορετικά. 

 

Να είστε ευέλικτοι 

 

Όσο το παιδί μεγαλώνει και οι ανάγκες του αλλάζουν θα χρειαστεί να είστε ευέλικτοι και να αλλάζετε τους κανόνες και τα όρια που βάζετε. Ένας κανόνας που μπήκε όταν ήταν τα παιδιά 5 χρονών, μπορεί να μοιάζει άτοπος όταν τα παιδιά είναι 15. Αφουγκράζεστε τις αλλαγές και τροποποιείτε τους κανόνες. Ακούγεται και είναι δύσκολο, αλλά με ειλικρίνεια, συζήτηση και σεβασμό θα βρείτε την ισορροπία για την οικογένειά σας.


 

Μην βάζετε τα παιδιά μέσα στον τσακωμό 

 

Προσπαθήστε να μην  εμπλέκετε τα παιδιά στον τσακωμό, ζητώντας τους να πάρουν θέση ή να έχουν το ρόλο του διαιτητή. Δεν θα βοηθήσει ούτε εσάς σαν ζευγάρι, ούτε τα παιδιά σας. Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να το αποφύγετε, είναι προτιμότερο να ζητήσετε βοήθεια από έναν σύμβουλο. 

 

Τέλος μην ξεχνάτε, πως οι  διαφωνίες είναι απόλυτα φυσιολογικές. Οι προθέσεις των γονιών είναι στις περισσότερες περιπτώσεις το καλό των παιδιών τους. Οι γονείς βρίσκονται στην ίδια ομάδα, όχι σε αντίθετη και δουλεύουν προς τον ίδιο στόχο. Αυτή η υπενθύμιση μπορεί να μαλακώσει πολλές διαφωνίες. 




 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας