Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-28 16:41:31 +0300 Τι πρέπει να γνωρίζω; Είναι πολύ σημαντικό το παιδί που φέρει το πρόβλημα να εξετασθεί κλινικά από έναν Παιδοουρολόγο ή Παιδοχειρουργό. Ανασπώμενοι όρχεις

Ανασπώμενοι όρχεις

Ανασπώμενοι όρχεις 470 900
Είναι πολύ σημαντικό το παιδί που φέρει το πρόβλημα να εξετασθεί κλινικά από έναν Παιδοουρολόγο ή Παιδοχειρουργό.

Όσο μεγαλώνει το παιδάκι, οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας του.

Οι ιατροί αυτών των δύο ειδικοτήτων είναι πολύ έμπειροι στο να κατηγοριοποιήσουν τους όρχεις με κλινική εξέταση του παιδιού (το υπερηχογράφημα δεν χρειάζεται σχεδόν ποτέ) σε εξής κατηγορίες:

 1. Ανασπώμενοι όρχεις - όταν οι όρχεις ανεβοκατεβαίνουν στο όσχεο και κατά τη κλινική εξέταση ο ιατρός χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια μπορεί με έναν ειδικό χειρισμό να τους κατεβάσει στο ρυτιδωτό μέρος του οσχέου. Το παιδί δεν ενοχλείται καθόλου από τον χειρισμό του ιατρού.  Για αυτή τη κατηγορία δεν χρειάζεται καμία επέμβαση διότι οι ανάσπαση των όρχεων είναι φυσιολογικό φαινόμενο και οι περισσότεροι από αυτούς τους όρχεις θα κατέβουν στο όσχεο αργότερα στη ζωή του παιδιού.

 2. Κρυψόρχεις -οι όρχεις μόνιμα βρίσκονται εκτός οσχέου, ψηλότερα προς την κοιλία, στη πορεία του βουβωνικού πόρου και στη καλύτερη των περιπτώσεων ο ιατρός με δυσκολία μπορεί να κατεβάσει τους όρχεις στο ρυτιδωτό μέρος του οσχέου. Το παιδί ενοχλείται κατά τον χειρισμό του ιατρού και όταν η διαδικασία τελειώνει οι όρχεις αμέσως επιστρέφουν στην αρχική τους παθολογική θέση. Οι κρυψόρχεις πρέπει να χειρουργούνται. Ο λόγος και ο σκοπός της επέμβασης θα πρέπει να εξηγούνται στους γονείς του παιδιού με λεπτομέρεια κατά την επίσκεψη.  Ο Παιδοουρολόγος ή ο Παιδοχειρουργός είναι υπεύθυνοι για τη σωστή προεγχειρητική ενημέρωση των γονέων.

 3. Έκτοποι όρχεις - οι όρχεις κατέβηκαν αλλά δεν έφτασαν ποτέ στο όσχεο. Αυτοί οι όρχεις σταματούν κάπου δίπλα στο όσχεο. Μπορεί να βρίσκονται στη πτυχή του μηρού (μπουτάκι), πάνω από τη ρίζα του πέους και μερικές φορές αλλού. Οι έκτοποι όρχεις πρέπει να χειρουργούνται για τους ίδιους λόγους που πρέπει να χειρουργούνται και οι κρυψόρχεις.

 4. Ανελκόμενοι όρχεις - οι όρχεις που αρχικά κατέβηκαν στο όσχεο κανονικά, αλλά μετά για έναν άγνωστο λόγω άρχισαν να ανεβαίνουν με κατεύθυνση την κοιλία του παιδιού από όπου είχαν αρχικά κατέβει ( οι κατηγορία αυτή δεν ταιριάζει για την ηλικία του παιδιού σας).

 Για την ανάγκη της επέμβασης αποφασίζει ο γονέας μετά από τη σωστή και λεπτομερή ενημέρωση του ειδικού Παιδοουρολόγου ή Παιδοχειρουργού.

 Εκείνο που συνιστώ να γίνει σύντομα (όχι άμεσα) είναι η εξέταση από ειδικούς ιατρούς που προανέφερα.

 Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα παιδιά που έχουν αληθή αμφοτερόπλευρη κρυψορχία (και οι δύο όρχεις είναι εκτός οσχέου) έχουν μειωμένη κατά 50% πιθανότητα να τεκνοποιήσουν.

 Ωστόσο, δεν πρέπει να σας ανησυχεί αυτό, διότι εσείς δεν ξέρετε ακόμη σε ποια κατηγορία ανήκει το παιδάκι σας. Eίναι πιθανόν να είναι φυσιολογικός και να μην χρειάζεται επέμβαση.

 Για αυτόν ακριβώς τον λόγο σας ενθαρρύνω να επισκεφθείτε με το παιδάκι σας έναν Παιδοουρολόγο ή Παιδοχειρουργό. Την ανάγκη του υπερηχογραφήματος επίσης τη προσδιορίζει ο Παιδοουρολόγος ή Παιδοχειρουργός που θα επιλέξετε να εξετάσει το παιδί σας.

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας