Μπορεί να μας φαίνεται κάτι απλό ως ενήλικες αλλά δε συμβαίνει το ίδιο για το παιδί
Η διαδικασία του να φυσάμε τη μύτη μας σίγουρα είναι κάτι απόλυτα συνηθισμένο και εύκολο για όλους εμάς τους ενήλικες, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα μικρά παιδιά. Για εκείνα ίσως η διαδικασία αυτή, να φαίνεται αρκετά περίπλοκη αλλά και δύσκολη πολλές φορές.
Παρακάτω θα δούμε μαζί μικρές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν πως να εξηγήσουμε και να μάθουμε στο παιδί μας να ανακουφίζεται από τη βουλωμένη του μυτούλα.
Από τη στιγμή που γίναμε γονείς συνειδητοποιήσαμε, ότι πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα και εύκολα στην καθημερινότητα μας, θα πρέπει τώρα να τα μάθουμε απ’ τη αρχή στα παιδιά μας και να τους τα εξηγήσουμε με όσο το δυνατό πιο απλό τρόπο μπορούμε. Μόνο έτσι θα μάθουν να τα καταλάβουν και να εφαρμόζουν κι εκείνα. Κάτι που φαίνεται τόσο απλό, όπως το να φυσάμε τη μύτη μας, σε ένα νήπιο φαίνεται σα να του μιλάμε σε άλλη γλώσσα.Προσπαθώντας να του δώσουμε παραδείγματα να καταλάβει πως γίνεται, θα δούμε ότι το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να μπερδευτούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους που κάνουν όλο αυτό να φαίνεται τόσο εύκολο όσο εύκολο είναι!
1. Το καλύτερο θα ήταν να μάθει το παιδί τη διαδικασία του πως να φυσάει τη μύτη του σιγά-σιγά και σταδιακά. Από το να καλύπτουμε το μισό πρόσωπό του με ένα χαρτομάντηλο, να του πιέζουμε τη μύτη και να του λέμε «φύσα!» καλύτερα θα ήταν να το κάνουμε να συνειδητοποιήσει πότε πρέπει να φυσήξει αέρα από τη μυτούλα του. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί χαίρεται, χωρίς να το καταλαβαίνει βγάζει περισσότερο αέρα από το στόμα και τη μύτη του. Έτσι λοιπόν, του ζητάμε να νιώσει αυτή τη χαρά και αυτό το συναίσθημα μόνο που αυτή τη φορά, έχουμε συντροφιά ένα χαρτομάντιλο.
2. Μπορούμε επίσης να εκμεταλλευτούμε την ώρα του μπάνιου για να του δείξουμε πως βγάζουμε αέρα από τη μύτη ώστε να γίνει με λίγο πιο διασκεδαστικό για εκείνο τρόπο. Βάλτε μαζί τα πρόσωπά σας στο νερό μέχρι την επιφάνεια της μύτης κι αρχίστε να κάνετε μπουρμπουλήθρες με τον αέρα που βγάζετε ενθαρρύνοντάς το να κάνει το ίδιο.Θα ενθουσιαστεί και θα προσπαθήσει να κάνει κι εκείνο το ίδιο.
3. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα παιχνίδι ώστε το παιδί να πρέπει να φυσήξει από τη μύτη του για να καταφέρει να παίξει. Για παράδειγμα, βάλτε πάνω σε ένα τραπέζι ένα πούπουλο κι ένα κομμάτι χαρτί, και προσπαθήστε μαζί να φυσήξετε ο καθένας το δικό του ώστε να δείτε ποιός θα φτάσει πρώτος στο «τέρμα».
4. Μια τελευταία μέθοδος που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να συνηθίσει το παιδί να φυσάει τη μύτη του σε χαρτομάντιλο και να έχει στο μυαλό του ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνει, είναι να του έχετε συνεχώς στο πεδίο ορατότητας του ένα κουτί με χαρτομάντιλα, χαρτοπετσέτες ή ακόμα και χαρτί κουζίνας ώστε να τα συνηθίσει και να τα έχει πλέον σαν κομμάτι της καθημερινότητας του. Κάντε του δώρο ένα μεγάλο και ωραίο κουτί με τον αγαπημένο του ήρωα Disney, για παράδειγμα, και πείτε του ότι αυτό θα είναι για να φυλάει μέσα τα χαρτομάντηλά του και να τα έχει μαζί του οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας τα χρειαστεί. Χαρίστε του ένα άσπρο κουτί και παροτρύνετέ το να το χρωματίσει όπως εκείνο θέλει, στη συνέχεια γεμίστε το με πολύχρωμα χαρτομάντηλα.
Πηγή: parenting.com
Σχόλια