Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-07-07 12:53:20 +0300 Καλοκαιρινές ωτίτιδες - Πως να τις αντιμετωπίσεις Πως να αντιμετωπίσετε τις καλοκαιρινές ωτίτιδες

Πως να αντιμετωπίσετε τις καλοκαιρινές ωτίτιδες

Πως να αντιμετωπίσετε τις καλοκαιρινές ωτίτιδες  470 900
Αν το παιδί παραπονιέται για δυνατό πόνο στο αφτί, μείωση της ακοής του και υπερβολική ευαισθησία στην αφή επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας

Τα μπάνια στη θάλασσα ή στην πισίνα μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις στα αυτιά των παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες που ενδεχομένως να κρύβουν μια ύπουλη ωτίτιδα.
Αν λοιπόν το παιδί παραπονιέται για δυνατό πόνο στο αφτί, μείωση της ακοής του και υπερβολική ευαισθησία στην αφή μετά από μερικά μπάνια πιθανότατα πρόκειται για λοίμωξη στον έξω ακουστικό πόρο, γνωστή και ως εξωτερική ωτίτιδα ή «ωτίτιδα του κολυμβητή» («swimmer’s ear»). Συμβαίνει όταν το νερό μπαίνει στο αφτί κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, και παγιδεύεται δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη βακτηρίων.
 

Τι είναι η ωτίτιδα

Η ωτίτιδα είναι μια πολύ συχνή ιογενής λοίμωξη, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η λοίμωξη επηρεάζει το σημείο που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο και μπορεί να είναι επώδυνη λόγω της συσσώρευσης πύου στο μέσο αφτί.
Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι η ωτίτιδα χρήζει άμεσης ιατρικής παρακολούθησης, καθώς η φλεγμονή που προκαλεί μπορεί να πυροδοτήσει χρόνια προβλήματα ακόμη και στην ακοή του παιδιού και διάτρηση τυμπάνου.

Ο λόγος που τα παιδιά παρουσιάζουν συχνότερα ωτίτιδες σε σχέση με τους ενήλικες είναι επειδή οι ευσταχιανές σάλπιγγες είναι πιο στενές και έτσι, δεν διευκολύνεται η διέλευση των υγρών, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται. Τα συμπτώματα που δείχνουν ωτίτιδα είναι:

- Ο πόνος στο αφτί

- Η προσωρινή αδύναμη ακοή

- Ο πυρετός

- Το αίσθημα κόπωσης και η αδιαθεσία

- Ο πονοκέφαλος

- Η απώλεια όρεξης

- Η έκκριση υγρού από το αφτί

- Η δυσκολία στον ύπνο

- Ο εμετός (σπανιότερα)

Αναλόγως με την αιτία της ωτίτιδας, αλλά και το συνολικό ιστορικό του παιδιού, ο γιατρός χορηγεί την κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως επιλέγεται αντιβίωση.

 

Συμβουλές αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ωτίτιδας:

Αν το παιδί νιώθει πόνο, τότε μπορεί να χορηγηθεί αναλγητικό κατάλληλο για την ηλικία του.

Αν έχει πυρετό, μπορεί να λάβει αντιπυρετικό αναλόγως της ηλικίας του.

Αν παρουσιάζει παράλληλα και ρινική συμφόρηση μπορεί να λάβει κάποιο ειδικό αποσυμφορητικό σπρέι.

Αν ο γιατρός χορηγήσει στο παιδί αντιβιοτικό, θα πρέπει να το πάρει για όλο το διάστημα που θα του καθορίσει και όχι να σταματήσει μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα.Αν με τη λήψη αντιβιοτικού δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα μέσα σε 2-3 μέρες, απευθυνθείτε και πάλι στο γιατρό, διότι μπορεί να χρειάζεται να τροποποιήσει την αγωγή.Αν υπάρχει πολύ πύον μέσα στο αφτί, ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει κατά περίπτωση τυμπανοκέντηση για να αφαιρέσει το υγρό από το αφτί.

 

Πηγή: doctoranytime

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας