Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-06-24 09:48:12 +0300 Το πεπτικό σύστημα του παιδιού δεν επιτρέπει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Τι δεν πρέπει να τρώει το παιδί

Τι δεν πρέπει να τρώει το παιδί

Τι δεν πρέπει να τρώει το παιδί 470 900
Ο κίνδυνος πνιγμού, οι αλλεργικές αντιδράσεις, η ελλιπής οδοντοφυία και φυσικά το αδιαμόρφωτο ακόμη πεπτικό σύστημα του παιδιού βάζουν αρκετούς περιορισμούς στο τι μπορεί να καταναλώσει. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε, ποιές τροφές να ...

Απαγορευμένες τροφές για παιδιά μέχρι 4 ετών

Αλλαντικά
Αποφεύγουμε τα καρυκεύματα, τα μπαχαρικά, τα λιπαρά και τις κατεργασμένες τροφές, όπως το σαλάμι και το ζαμπόν.
Ξηροί καρποί
Ακατάλληλες είναι και οι σκληρές τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, γιατί μπορεί να σταθούν στο λαιμό του  μωρού και να το πνίξουν. Αν επιλέξουμε να δώσουμε ξηρούς καρπούς στο παιδί, τους θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια. Πάντα, ωστόσο φροντίζουμε να καταναλώνει τους ξηρούς καρπούς με επίβλεψη.
Καφεϊνη
Αποφεύγουμε το τσάι και την καφεΐνη. Η καφείνη υπάρχει και στην σοκολάτα, η οποία πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ.
Αναψυκτικά
Δεν δίνουμε στο παιδί ανθρακούχα ποτά που περιέχουν πολλή ζάχαρη, προκαλούν προβλήματα δυσπεψίας και επιπλέον το εμποδίζουν  να κοιμηθεί.
Καλαμπόκι
Αποφεύγουμε να δώσουμε στο παιδί καλαμπόκι, ειδικά το πρώτο διάστημα αφότου το παιδί αρχίσει να καταναλώνει στερεές και ημιστερεές τροφές, γιατί είναι δύσπεπτο.
Αλάτι
Αποφεύγουμε το αλάτι που δυσκολεύει τη νεφρική λειτουργία του παιδιού  και η υπερβολή στη χρήση του μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε υπέρταση. Ώσπου το μωρό να γίνει ενός χρόνου, τα νεφρά του δεν είναι ικανά να αποβάλλουν το αλάτι κανονικά. Εξάλλου, από τη στιγμή που το  μωρό δεν έχει γνωρίσει τη γεύση του, το ανάλατο φαγητό δεν το ικανοποιεί λιγότερο γευστικά. Όσο για τα απαραίτητα μεταλλικά άλατα που χρειάζεται ο οργανισμός, αυτά τα παίρνει από τα λαχανικά.
Ζάχαρη
Προσοχή χρειάζεται και στη ζάχαρη. Τα ώριμα φρούτα είναι πλούσια σε φρουκτόζη, ουσία που οφείλεται για την γλυκιά τους γεύση. Η προσθήκη ζάχαρης έχει σαν αποτέλεσμα να συνηθίσει  το μωρό τις πολύ γλυκές γεύσεις, γεγονος που αυξάνει τις  πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο,να εμφανίσει τερηδόνα, ακόμη και διαβήτη. Αν θέλουμε να δώσετε μια πιο γλυκιά  γεύση, χρησιμοποιούμε πολτοποιημένα φρούτα (για παράδειγμα στο  γιαούρτι) και μετά τον πρώτο χρόνο, μέλι.
Σκληρές τροφές
Αν η οδοντοφυία του παιδιού δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη, αποφεύγουμε να του δίνουμε τροφές που χρειάζονται μάσημα και πάντα φροντίζουμε να κόβουμε τα τρόφιμα σε μικρά κομμάτια για να αποφύγουμε τον κίνδυνο πνιγμού. 

Προσοχή στα αλλοιωμένα φαγητά
Δεν δίνουμε στο παιδί φαγητά μαγειρεμένα δυο μέρες πριν ή φαγητά που υπάρχει κίνδυνος να έχουν αλλοιωθεί από τη ζέστη. Οι τροφές που παρασκευάζουμε μόνοι μας, σε αντίθεση με τις βιομηχανοποιημένες βρεφικές τροφές, δεν είναι απαλλαγμένες από μικρόβια, άρα χαλάνε ευκολότερα.
Όχι στα ενδιάμεσα γεύματα
Αποφεύγουμε τα πολλά ενδιάμεσα γεύματα που μπορεί να κόψουν την όρεξη του παιδιού για τα κυρίως γεύματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ 
Οι θάνατοι παιδιών από πνιγμό είναι ένα φαινόμενο με μεγάλα ποσοστά παγκοσμίως. Για να περιορίσουμε τον κίνδυνο, μέχρι την ηλικία των δυο ετών τουλάχιστον, δεν δίνουμε στο παιδί ποπ κορν, μεγάλα κομμάτια ωμού καρότου, ρόγες σταφυλιού, σέλινο, σκληρά γλυκά ή άλλες σκληρές τροφές, ειδικά σε στρογγυλό σχήμα, λουκάνικο ή σουβλάκια. Θα πρέπει να κόβουμε όλα τα παραπάνω σε μικρά κομμάτια για να αποφύγουμε τον κίνδυνο πνιγμού και πάντα να φροντίζουμε η κατανάλωση από τα παιδιά να γίνεται παρουσία ενηλίκου. Επίσης, δεν δίνουμε ποτέ καραμέλες στο παιδί και οποιοδήποτε φαγητό ενώ παίζει, τρέχει, κινείται ή είναι ξαπλωμένο. 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας