Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-02-08 11:06:48 +0200 Η σωματική άσκηση βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο λένε οι επιστήμονες 'Ερευνα: H γυμναστική λειτουργεί θετικά στην απόδοση του μαθητή

'Ερευνα: H γυμναστική λειτουργεί θετικά στην απόδοση του μαθητή

'Ερευνα: H γυμναστική λειτουργεί θετικά στην απόδοση του μαθητή 470 900
Η σωματική άσκηση βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο λένε οι επιστήμονες

Η παρακάτω έρευνα είναι μια πολύ καλή αφορμή για να αρχίσουμε να θεωρούμε το μάθημα της γυμναστικής ένα "σημαντικό" μάθημα και όχι απλά ώρα παιχνιδιού.  Το αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί» αποδεικνύετα αληθινό! O λόγος; Mια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που ασκούνται συστηματικά παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο!

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ (Vrije Universiteit ή VU) οδηγήθηκαν στο να διερευνήσουν τη σχέση της σωματικής δραστηριότητας με τις σχολικές επιδόσεις εξ αιτίας της ανησυχίας ότι η πίεση προς τα παιδιά για να γίνουν καλύτεροι μαθητές τα «ακινητοποιεί» στα θρανία εις βάρος της σωματικής άσκησής τους.

Επέλεξαν για τη μετα-ανάλυσή τους συνολικά 14 μελέτες – 12 εξ αυτών είχαν διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια στον Καναδά και μια στη Νότια Αφρική – οι οποίες είχαν εξετάσει από 53 ως και 12.000 συμμετέχοντες ηλικίας από 6 ως 18 ετών. Η περίοδος παρακολούθησης κυμαινόταν από τις οκτώ εβδομάδες ως και περισσότερο από πέντε χρόνια.

Αν και με τα υπάρχοντα στοιχεία οι ειδικοί δεν μπορούν να εξακριβώσουν τα αίτια αυτής της επίδρασης υποπτεύονται ότι μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο, οδηγώντας στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών.

Επίσης η σωματική δραστηριότητα φαίνεται ότι μειώνει το στρες και δημιουργεί καλύτερη διάθεση, οπότε ενδεχομένως να βοηθάει τα παιδιά να συμμετέχουν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση στο μάθημα.

Μια άλλη παράμετρος μπορεί τέλος να είναι η «διαμόρφωση χαρακτήρα» μέσα από την άθληση. «Τα παιδιά που μαθαίνουν να συμμετέχουν στα αθλήματα μαθαίνουν επίσης να υπακούουν σε κανόνες» τόνισε η Αμίκα Σινγκ, επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό ίσως σημαίνει ότι είναι πιο πειθαρχημένα και μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα στα μαθήματα».

Καιρός λοιπόν να δούμε την άσκηση του παιδιού μας σαν μάθημα πρώτης γραμμής! Εμείς είμαστε αυτοί που του δώσουμε την ώθηση, ας ξεκινήσουμε από φέτος.


Πηγή: www.tovima.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας