Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-04-04 11:20:59 +0300 “Είμαστε νέο ζευγάρι, συνεχώς άυπνοι και κουρασμένοι από τις δουλειές της ημέρας. Έχουμε πολλή ένταση και έχουμε χαθεί. Θέλουμε να το βρούμε, αλλά απλά δεν υπάρχει χρόνος. Δουλεύουμε και φροντίζουμε το μωράκι.” Πότε να αφήσω το μωρό μου για πρώτη φορά;

Πότε να αφήσω το μωρό μου για πρώτη φορά;

Πότε να αφήσω το μωρό μου για πρώτη φορά; 470 900
“Είμαστε νέο ζευγάρι, συνεχώς άυπνοι και κουρασμένοι από τις δουλειές της ημέρας. Έχουμε πολλή ένταση και έχουμε χαθεί. Θέλουμε να το βρούμε, αλλά απλά δεν υπάρχει χρόνος."

Οι νέοι γονείς συχνά έχουν ερωτήσεις για το αν υπάρχει κατάλληλη ηλικία ώστε να αποχωριστούν το μωράκι είτε για λίγες ώρες, είτε για τη νύχτα.

 

Η έλλειψη ύπνου, η κόπωση, η απόσταση στο ζευγάρι μπορεί να είναι λόγοι που θα οδηγήσουν τους νέους γονείς να ζητήσουν την βοήθεια κάποιου για να “κρατήσει” το μωρό.

 

Τα νέα ζευγάρια συχνά δηλώνουν εξαντλημένα, πως χάνουν τα πατήματά τους και την μεταξύ τους σχέση, με τον ερχομό του μωρού στο σπίτι. Την ίδια στιγμή υπάρχει και μια τεράστια ενοχή γύρω από την ανάγκη τους. 

 

“Δεν θα έπρεπε να σκέφτεσαι να αποχωριστείς το μωράκι”

“Είναι πολύ μικρό δεν θα αντέξει”

“Θα κοιμηθείς όταν μεγαλώσει”

 

Στην πραγματικότητα είναι απόλυτα φυσιολογικό, ένα ζευγάρι να χρειαστεί λίγες ώρες ή ένα βράδυ καλού ύπνου. Συχνά οι εξαντλημένοι γονείς, γεμάτοι ένταση  μπορεί να μην είναι και η καλύτερη και ασφαλέστερη παρέα για ένα μωρό. Όταν οι γονείς βρίσκονται στα όριά τους χρειάζεται να το αντιλαμβάνονται και να ζητούν βοήθεια. Δεν είναι διαγωνισμός στο ποιος θα αντέξει περισσότερο χωρίς να κοιμηθεί και χωρίς να κάνει μπάνιο.

 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που μπορείς να αφήσεις το παιδί σου για κάποιες ώρες ή για ένα ολόκληρο βράδυ. Είναι σημαντικό οι γονείς να χρησιμοποιήσουν την δική τους σκέψη, καθώς γνωρίζουν το μωράκι τους, καλύτερα από τον καθένα. Κάθε βρέφος αναπτύσεται στον δικό του ρυθμό. Αν βλέπετε πως το μωράκι σας μπορεί να σας αποχωριστεί για ένα βράδυ θυμηθείτε:

 

  • Κάντε πρώτα μικρά τεστ για να βεβαιωθείτε πως είναι εντάξει τόσο το μωράκι, όσο και το άτομο που το φροντίζει. Λίγες ώρες πρώτα. Αν είναι εντάξει τότε ένα βράδυ ολόκληρο.
  • Μην φύγετε κρυφά, σαν να κάνετε σκανταλιά. Εξηγήστε τους πως αυτός είναι ο “ειδικός χρόνος” με την γιαγιά/τον θείο ή με όποιον κρατήσει το μωράκι. 
  • Επιλέξτε ένα κοντινό μέρος, όσο πιο κοντά είστε ειδικά το πρώτο διάστημα τόσο πιο ήρεμοι θα είστε. 
  • Προγραμματίστε καλά εκείνη την στιγμή και μείνετε σε επικοινωνία με το άτομο που φροντίζει το μωράκι, σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι. 
  • Περάστε όμορφα, αφήστε τις ενοχές, ξεκουραστείτε κι ελάτε κοντά με τον/την σύντροφό σας

 

Η σωματική υγεία και η ψυχική υγεία των γονιών είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη του παιδιού. Προσπαθήστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και το μωράκι σας, ζητώντας βοήθεια και μιλώντας για όσα χρειάζεστε.


 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας