Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-09-14 12:56:40 +0300 Τι συμβαίνει όταν ο γονιός αργεί να παραλάβει το παιδί;

Τι συμβαίνει όταν ο γονιός αργεί να παραλάβει το παιδί;

Τι συμβαίνει όταν ο γονιός αργεί να παραλάβει το παιδί; 470 900
Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της κακής συνήθειας του γονιού στο παιδί;

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ξεκινά κι ένα θέμα που συχνά απασχολεί τους εκπαιδευτικούς και δασκάλους αθλητισμού ή μουσικής: τι συμβαίνει όταν οι γονείς καθυστερούν ή δεν εμφανίζονται έγκαιρα για να παραλάβουν τα παιδιά τους; 

 

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει πολλές διαφορετικές πλευρές που χρειάζεται να φωτιστούν. 

 

Το βασικό θέμα αφορά στην φροντίδα και στην προστασία των παιδιών. Όταν για παράδειγμα, το σχολικό φτάνει στο σημείο που πρέπει να αφήσει το παιδί και ο γονιός λείπει, τι μπορεί να κάνει ο οδηγός ή η συνοδός του σχολικού; Επιτρέπεται να φύγει και να αφήσει το παιδί μόνο του στο δρόμο; Μπορεί να καθυστερεί περιμένοντας και τελικά για πόση ώρα; Και το κυριότερο: πώς αυτό μπορεί να γράφει στην ψυχή του παιδιού; 

 

Το θέμα φέρνουν κατα καιρούς στο προσκήνιο σχολεία στην Αγγλία, τα οποία προσπαθούν να εφαρμόσουν τακτικές που να περιορίζουν την αργοπορία των γονιών. Σύμφωνα με την The Indipendent, ορισμένα σχολεία πρότειναν να χρεώνονται οι γονείς με 1 λίρα ανά 5 λεπτά (!) που θα καθυστερούν να φτάσουν στο σχολείο, ενώ άλλα σχολεία πρότειναν μετά από μισή ώρα καθυστέρησης να καλούν τις κοινωνικές υπηρεσίες.

 

Όπως δήλωσαν τα σχολεία που ερωτήθηκαν, όταν όλα τα παιδιά φεύγουν στις 15.30 και υπάρχουν κάποια που συστηματικά μένουν μετά τις 16.00, ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού χρειάζεται να μείνει μετά τις προβλεπόμενες ώρες στην εργασία του, για να διασφαλίσει πως τα παιδιά θα είναι εντάξει. 

 

Η αργοπορία των γονιών φυσικά δεν γίνεται αισθητή μόνο στα σχολεία. Σε σχολές χορού, σε αθλητικές ακαδημίες, σε φροντιστήρια και σε άλλους χώρους, συχνά κάποια παιδιά μένουν τελευταία στην αίθουσα αναμονής, κοιτώντας στην πόρτα τους γονείς των συμμαθητών τους να καταφθάνουν, αλλά όχι τους δικούς τους. 

 


 

Τι σημαίνει όμως για ένα παιδί το γεγονός ότι οι γονείς του πάντα αργοπορούν; 

Τα παιδιά που μένουν τελευταία στις αίθουσες αναμονής μπορεί να αισθανθούν το άγχος και συχνά τη ντροπή του να αργοπορούν τόσο συχνά οι γονεις τους. Αντίστοιχα οι εκπαιδευτικοί από τη θέση τους ενδέχεται να χάσουν την υπομονή τους με τους αργοπορημένους γονείς επιβαρύνοντας επιπλέον τα παιδιά.

Πως μπορεί νιώθει ένα παιδί όταν ο γονιός του αργοπορεί συστηματικά; 

  • Αίσθημα της ντροπής ότι όλα τα άλλα παιδιά φεύγουν έγκαιρα
  • Άγχος για το αν είναι καλά οι γονείς τους και αν θα εμφανιστούν
  • Ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης για τους γονείς, όταν οι ίδιοι δηλώνουν πως “δεν θα ξαναργοπορήσουν” αποτελούν μόνο κάποιες από τις σκέψεις των παιδιών.

 

Οι γονείς κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να υποστηρίξουν τα παιδιά τους και συχνά βάζουν πολλά στο πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό όμως να μπορούν να είναι συνεπείς στα βασικά πράγματα όπως το “αφήνω και παίρνω” το παιδί από το σχολείο. Αν τους είναι δύσκολο να παρευρίσκονται οι ίδιοι, μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια συγγενικών τους προσώπων ή άλλων γονιών που μένουν κοντά τους ή πηγαίνουν σε αντίστοιχες δραστηριότητες. Είναι και αυτός ένας τρόπος να φροντίσουν τα παιδιά τους. 

 

Οι γονείς χρειάζεται να αντιληφθούν την αξία αυτής της απλής αλλά σημαντικής πράξης για τα παιδιά και να ρυθμίσουν οι ίδιοι το πρόγραμμά τους ώστε να μπορούν τα παιδιά να μεταφέρονται με ασφάλεια και χωρίς άγχος από και προς τις δραστηριότητές τους. 
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας