Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-09-16 14:33:38 +0300 Η ντροπή δεν βοηθά ένα παιδί να μάθει από τα λάθη του

Η ντροπή δεν βοηθά ένα παιδί να μάθει από τα λάθη του

Η ντροπή δεν βοηθά ένα παιδί να μάθει από τα λάθη του 470 900
Αυτό το αυταρχικό στυλ γονεϊκότητας, είχε επικρατήσει για αρκετά χρόνια, παρόλο που είναι ένα στυλ διαπαιδαγώγησης με πολύ υψηλές προσδοκίες και πολύ χαμηλή συναισθηματική εγγύτητα από τους γονείς.

Στο παρελθόν, είχε υπερισχύσει η άποψη, ότι τα παιδιά που έχουν ξεκάθαρα και αυστηρά όρια από τους γονείς τους, ή ντρέπονται για τη συμπεριφορά τους ή δέχονται τιμωρίες, θα έχουν καλύτερη εξέλιξη και θα είναι πιο υπάκουα.  Αυτό το αυταρχικό στυλ γονεϊκότητας, είχε επικρατήσει για αρκετά χρόνια, παρόλο που είναι ένα στυλ διαπαιδαγώγησης με πολύ υψηλές προσδοκίες και πολύ χαμηλή συναισθηματική εγγύτητα από τους γονείς. Είναι σύμφωνα με το ηλεκτρονικό περιοδικό Mother.ly, αυτό που λέμε στα ελληνικά με τη φράση “η αγάπη πονάει” (tough love). 

 

Όμως, σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, τα παιδιά που μεγαλώνουν με πολύ αυστηρές αρχές, τιμωρία και αίσθημα ντροπής, τείνουν να είναι λιγότερο χαρούμενα, λιγότερο ανεξάρτητα, να έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση και ψυχική ανθεκτικότητα και να είναι πιο επιθετικά και εχθρικά. Παράλληλα, τα παιδιά, που οι γονείς τους είχαν υιοθετήσει ένα αυταρχικό στυλ διαπαιδαγώγησης, βρίσκονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για να παρουσιάσουν διαταραχές ψυχικής υγείας και κατάχρηση ουσιών, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. 

 

 

Δεν χρειάζεται να τιμωρήσουμε τα παιδια ή να τα γεμίσουμε ντροπή για να τα βοηθήσουμε να μάθουν από τα λάθη τους, ακριβώς όπως εμείς οι ίδιοι δεν χρειάζεται για να τιμωρηθούμε ώστε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. 

 

Πως μαθαίνουν τα παιδιά να συμπεριφέρονται με σεβασμό; 

 

  • Μαθαίνουν μέσα από την μίμηση προτύπων. 
  • Μαθαίνουν μέσα από την σύνδεση, την αγάπη και την συμπόνια για τους άλλους ανθρώπους. 
  • Μαθαίνουν όταν αισθάνονται πως κάποιος τα βλέπεις, τα ακούει και τα καταλαβαίνει.
  • Μαθαίνουν μέσα από την συνέπεια στη συμπεριφορά και τα ξεκάθαρα όρια. 
  • Μαθαίνουν μέσα από την καθοδήγηση. 

 

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω, τις παλιές μεθόδους, που έδειχναν ένα παθητικό μοντέλο, όπου τα παιδιά δεν σκέφτονταν την συμπεριφορά τους, αλλά απλά άκουγαν τυφλά τις οδηγίες. Μπορούν να υπάρχουν παράλληλα η τρυφερότητα και τα ξεκάθαρα όρια στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Γιατί μας έπεισαν πως χρειάζεται ή το ένα ή το άλλο; 


source: www.mother.ly 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας