Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-01-29 13:21:11 +0200 9 tips για νέες μαμάδες. Τι κάνουμε όταν το μωρό αρνείται να θηλάσει;

Τι κάνουμε όταν το μωρό αρνείται να θηλάσει;

Τι κάνουμε όταν το μωρό αρνείται να θηλάσει; 470 900
9 tips για νέες μαμάδες.

Ο θηλασμός είναι ένα δώρο της φύσης που έχει πολλά οφέλη για ένα μωρό. Τι κάνουμε όμως όταν το μωρό μας αρνείται να θηλάσει; Σίγουρα κάτι τέτοιο μπορεί να μας αγχώνει και να μας στεναχωρεί, δεν υπάρχει όμως λόγος να μας πιάνει πανικός. Στις περισσότερες περιπτώσεις η άρνηση στο μητρικό γάλα από το μωρό είναι προσωρινή και με λίγη βοήθεια μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς στην καταπολέμησή της!

1. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα όταν το μωρό μας αρνείται να θηλάσει;
Κάποιες φορές ένα μωρό δεν θηλάζει όχι γιατί δε θέλει, αλλά γιατί δεν μπορεί. Το κάθε μωρό έχει τις δικές του ανάγκες και το δικό του χαρακτήρα. Κάποια μωρά θηλάζουν μερικές φορές και από τα δύο στήθη ενώ άλλες μόνο από το ένα. Κάποια άλλα, αποκλειστικά από ένα στήθος, ενώ άλλα αποκλειστικά και από τα δύο. Το κάθε μωρό λοιπόν, έχει τις ιδιαιτερότητές του και τους δικούς του ρυθμούς. Επομένως είναι πολύ πιθανό το μωρό μας στην αρχή να μην μπορεί να θηλάσει, όχι γιατί δε θέλει αλλά γιατί χρειάζεται το χρόνο του μέχρι να το κάνει. 

2. Μήπως το στήθος μας έχει πολύ γάλα;
Αυτό είναι πολύ πιθανό να το παρατηρήσουμε όταν το μωρό μας αρχίζει να κοιμάται περισσότερες ώρες τα βράδια. Όταν ωστόσο κάποιες φορές το μωρό μας αρνείται να θηλάσει με αποτέλεσμα το γάλα να παραμένει στο στήθος μας, πρέπει να το βγάλουμε. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να νιώσουμε ανακούφιση και να μειώσουμε τις πιθανότητες μαστίτιδας. 

3. Ταΐζουμε το μωρό μας σύμφωνα με τις ανάγκες του
Καλό είναι να ταΐζουμε το μωρό μας όταν πραγματικά έχει ανάγκη να φάει. Όταν ταΐζουμε το μωρό μας αποκλειστικά με βάση το πρόγραμμα, ελοχεύει ο κίνδυνος να το ταΐζουμε ακόμα και όταν αυτό δεν πεινάει. Αντίθετα, καλό είναι να θηλάζουμε το μωρό μας όταν αναγνωρίζουμε τα διάφορα σημάδια ότι πεινάει. Με αυτόν τον τρόπο θα προσλαμβάνει την τροφή που έχει πραγματικά ανάγκη

4. Δίνουμε βάση στη σωματική επαφή
Ακόμα και αν το μωρό μας αρνείται να θηλάσει, δεν το βάζουμε κάτω. Το κρατάμε στην αγκαλιά μας όσο περισσότερο μπορούμε. Η σωματική αυτή επαφή θα κάνει καλό στη σχέση μας με το μωρό μας και σιγά σιγά το μωρό μας ασυναίσθητα θα ψάξει το στήθος μας για να τραφεί.

5. Ελέγχουμε αν η ροή του γάλακτος είναι επαρκής
Κάποιες μαμάδες, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα, έχουν μειωμένη ροή γάλακτος. Εάν την ώρα που θηλάζετε το μωρό σας, αυτό ξαφνικά σταματάει, είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δοκιμάστε να το ταΐζετε και από τα δύο στήθη ενώ ταυτόχρονα πιέζετε το στήθος σας σε διάφορα σημεία. Επιπλέον μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε κομπρέσες μία με δύο φορές την ημέρα.

6. Κλείνουμε τα φώτα
Τα μωρά στον 3ο με 6ο μήνα αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους και δε σταματούν να παρατηρούν και να περιεργάζονται τα πάντα. Για αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο την ώρα του θηλασμού να μείνουν συγκεντρωμένα,  αντιθέτως αποσπώνται από το παραμικρό. Αν συμβαίνει αυτό, προσπαθήστε να θηλάσετε το μωρό σας σε ένα όσο το δυνατόν πιο ήρεμο περιβάλλον. Κλείστε τα φώτα, τηλεοράσεις και κάθε άλλη ηλεκτρική συσκευή.

7. Αλλάζουμε τη στάση που θηλάζουμε 
Κάποιες φορές ένα μωρό δεν μπορεί να θηλάσει γιατί απλά δεν το βολεύει η στάση θηλασμού. Πειραματιστείτε και βρείτε την κατάλληλη για εσάς και το μωρό σας. 

8. Μήπως έχει πονόδοντο;
Μπορεί ακόμα να μεσολαβούν εβδομάδες μέχρι την ώρα που το μωρό μας θα βγάλει το πρώτο του δοντάκι, είναι πιθανό όμως να πονάνε τα ούλα του. Αυτό μπορεί να δυσκολεύει το θηλασμό. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό.

9. Μήπως φταίνε οι ορμόνες;
Κάποια μωρά αρνούνται να θηλάσουν όταν η μαμά έχει ωορρηξία ή περίοδο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη σύσταση αλλά και τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Δυτυχώς σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, παρά μόνο υπομονή!

Πηγή: bellybelly.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας