Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-11-18 11:21:30 +0200 Δεν απαγορεύεται να βλέπουν τηλεόραση τα παιδιά, αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Η TV έχει και το κουμπί OFF!

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Η TV έχει και το κουμπί OFF!

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Η TV έχει και το κουμπί OFF! 470 900
Όπως τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, έτσι και η σχέση τους με την τηλεόραση, έχει δυο όψεις. Οι γνώμες των ειδικών διίστανται, ωστόσο υπάρχει ένα πεδίο κοινής συμφωνίας που συνοψίζεται στο εξής: η τηλεόραση είναι ένα ουδέτ...

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί για τη σχέση του παιδιού με την τηλεόραση
Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν πως τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να βλέπουν καθόλου τηλεόραση. Ο λόγος είναι η γρήγορη εναλλαγή των εικόνων που επηρεάζει το ανώριμο νευρικό σύστημα των παιδιών και έχει συνδεθεί με την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων. Γι αυτό και όλα τα video games έχουν σχετική προειδοποίηση (που αφορά και τους μεγάλους) και συνιστούν όταν παίζουμε να κάνουμε διάλειμμα για να ξεκουραστούμε κάθε 1 ώρα. Αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να συμφωνούμε με τα παιδιά πριν ξεκινήσουν το παιχνίδι.

Τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο. Ναι ή όχι;
Η τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη συνήθεια: καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ανοίγουν τη συσκευή όποια ώρα θέλουν, ακόμα και τη νύχτα που τα περισσότερα προγράμματα είναι ακατάλληλα. Κάποιοι γονείς περνούν στο άλλο άκρο και απαγορεύουν εντελώς την τηλεόραση στα παιδιά τους. Ορισμένοι προχωρούν ακόμα περισσότερο και βγάζουν την τηλεοπτική συσκευή από το σαλόνι τους. Η λογική χρήση είναι ο μόνος δρόμος για να μην δημιουργούνται κόντρες αλλά και για να μην θεοποιηθεί η τηλεόραση ως «απαγορευμένος καρπός». Η τηλεόραση και τα παιχνίδια χρειάζονται κανόνες που θα πρέπει να θέσουμε στο σπίτι και να τους τηρούμε όλοι αυστηρά.

Οι 5 νόμοι της παιδικής τηλεθέασης
1. TV στα μέτρα μας. Επιλέγουμε την ώρα που θα παρακολουθήσουμε τηλεόραση με βάση το πρόγραμμα. Έτσι θα μάθουμε κι εμείς, αλλά και τα παιδιά μας να είμαστε ενεργητικοί τηλεθεατές. Είναι απλό: σνοίγεις για να δεις το πρόγραμμα της επιλογής σου, κλείνεις αμέσως την τηλεόραση μόλις τελειώσει.
2. TV OFF. Η τηλεόραση δεν παραμένει αναμμένη στο χώρο γενικώς και αορίστως, όταν κανείς δεν βλέπει κάτι συγκεκριμένο. Έρευνες έδειξαν πως η προσοχή των παιδιών αποσπάται από το παιχνίδι τους και η ικανότητα συγκέντρωσής τους ελαττώνεται, όταν στο δωμάτιο παίζει πάντα μια τηλεόραση.
3. Η τηλεόραση δεν είναι baby sitter. Κάνουμε φύλαξη σε βάρδιες, προσλαμβάνουμε baby-sitter ή βρίσκουμε όποια άλλη λύση χρειαστεί για να κρατήσουμε το παιδί μας απασχολημένο. Σε καμμιά περίπτωση δεν αναθέτουμε το baby sitting στην τηλεόραση.
4. Αν έχουμε σύνδεση με καλωδιακή, δορυφορική ή τηλεόραση μέσω Ίντερνετ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κλείδωμα της συσκευής για τα παιδιά, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας που παρέχει τη σύνδεση.
5. Μία ώρα τηλεόραση την ημέρα είναι αρκετή. Καλύτερα το παιδί να ξοδέψει τον χρόνο του σε πιο δημιουργικές ή πιο ενεργητικές ασχολίες.

Τι βλέπουν τα παιδιά στην τηλεόραση;
Στην τηλεόραση υπάρχει μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων, από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε τα ασφαλέστερα για τα παιδιά μας για να μην τα εκθέτουμε άδικα στον πόνο και τον κίνδυνο.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας