Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-03-20 17:59:37 +0200 Σήμερα 20 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αυτή τη μέρα σαν μια αφορμή για να αναλογιστούν όλα όσα τους κάνουν χαρούμενους και ευτυχισμένους. Εστιάζω στην ευτυχία ή είμαι τοξικά θετικός;

Εστιάζω στην ευτυχία ή είμαι τοξικά θετικός;

Εστιάζω στην ευτυχία ή είμαι τοξικά θετικός; 470 900
Σήμερα 20 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αυτή τη μέρα σαν μια αφορμή για να αναλογιστούν όλα όσα τους κάνουν χαρούμενους και ευτυχισμένους.

Δεν είναι σπάνιο αυτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να εστιάσουν στα “καλά” που έχει η κάθε συνθήκη που βιώνουν, ενώ σε μαγαζιά, φωτογραφίες, ρούχα και ακόμα διαφημίσεις θα δεις φράσεις όπως “good vibes only” (μόνο θετική διάθεση) ή ‘’όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο” ή “εκεί που άλλοι βλέπουν μια δοκιμασία, εμείς βλέπουμε μια ευκαιρία”. Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι θα μοιραστούν τις θετικές τους εμπειρίες και τις φωτογραφίες από τις καλύτερες στιγμές τους, πράγματα που κατάφεραν, τα χαμόγελα τους. Ξαφνικά φαίνεται λες και δεν επιτρέπεται πουθενά να εκφράζονται τα αρνητικά συναισθήματα. Στο κυνήγι της ευτυχίας, μένουμε συχνά να μην επιτρέπουμε καν στον εαυτό μας να αναγνωρίσει ή να μιλήσει για θέματα λιγότερο αισιόδοξα και χαρούμενα. 

 

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Καθημερινής, η ψυχοθεραπεύτρια Γουίτνι Γκούντμαν στο δημοφιλές βιβλίο της «Τοξική Θετικότητα, πώς να τα βγάλετε πέρα σε έναν κόσμο εμμονικό με την ευτυχία» αναφέρει: «Η τοξική θετικότητα είναι η συμβουλή που θεωρητικά θα θέλαμε να ακούσουμε, αλλά μας είναι αδύνατον να το κάνουμε αυτή τη στιγμή. Αντιθέτως, συνήθως μας αφήνει να νιώθουμε σαν κάποιος να μας κλείνει το στόμα, να μας κρίνει και μην μας κατανοεί». Ενώ, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται και ο ορισμός του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου: «Ως τοξική θετικότητα μπορεί να οριστεί ως η υπερβολική και ανειλικρινής προώθηση της θετικής σκέψης και η άρνηση, ελαχιστοποίηση ή ακύρωση των αρνητικών συναισθημάτων».

 

Από την άλλη πλευρά η Θετική Ψυχολογία, μια προσέγγιση που ξεκίνησε το 1998 από τον Martin Seligman, δίνει μια άλλη οπτική στο πως μπορούμε να προσεγγίσουμε την ευτυχία. Συγκεκριμένα, η προσέγγιση αυτή εστιάζει όχι στα πράγματα που πηγαίνουν “στραβά” αλλά σε όσα καταφέρνουμε και είμαστε ευγνώμονες για αυτά. Ο ίδιος, ο Martin Seligman μέσα από την πολυετή του έρευνα παρατήρησε πως η ευτυχία είναι ένας τρόπος να βλέπεις τη ζωή και να αναγνωρίζεις όλα όσα πηγαίνουν καλά τα οποία πολλές φορές προσπερνάμε σαν δεδομένα. Ένα παράδειγμα θα ήταν πόσο συχνά θεωρούμε δεδομένη την υγεία μας και δεν “χαιρόμαστε” για αυτή, ενώ μπορεί να περάσουμε μέρες στεναχωρημένοι, επειδή δεν πήγαν τα πράγματα όπως τα σχεδιάζαμε για μια εκδρομή. 

 

Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της θετικής ψυχολογίας είναι η Έκφραση Ευγνωμοσύνης. Το άτομο αναγνωρίζει τα “σημαντικά” που έχει στη ζωή του και συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. 

 

Μια άσκηση ευτυχίας: “Τα 3 καλά πράγματα”

 

Κάθε βράδυ πριν πας για ύπνο σκέψου τρία καλά πράγματα που σου συνέβησαν μέσα στην ημέρα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε σου φάνηκε θετικό ή ευχάριστο. Μπορεί να είναι μεγάλο ή μικρό.

 

Ανεξάρτητα από το πόσο μικρά ή μεγάλά είναι σκέψου τα, κατέγραψέ τα.

Σκέψου γιατί συνέβησαν και πώς συνέβαλες εσύ για να συμβούν.


 

Το που εστιάζουμε και που αφιερώνουμε την ενέργεια μας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πόσο ευτυχισμένη ζωή θα ζήσουμε. Εσείς τι πιστεύετε; 


 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας