Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-04-19 12:01:12 +0300 Σύμφωνα με μία νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική έρευνα η διαταραχή του ύπνου φθάνει στο αποκορύφωμά της τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη γέννα, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως έξι χρόνια. Έρευνα: Έως και έξι χρόνια άυπνοι οι νέοι γονείς

Έρευνα: Έως και έξι χρόνια άυπνοι οι νέοι γονείς

Έρευνα: Έως και έξι χρόνια άυπνοι οι νέοι γονείς 470 900
Σύμφωνα με μία νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική έρευνα η διαταραχή του ύπνου φθάνει στο αποκορύφωμά της τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη γέννα, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως έξι χρόνια.

Ένα κοινό μυστικό που επικρατεί στους κύκλους γονέων είναι η έλλειψη ύπνου. Ειδικά το πρώτο διάστημα που τα βρέφη είτε έχουν πιο άστατο ύπνο, είτε χρειάζεται να ξυπνούν μέσα στο βράδυ για φαγητό. Σύμφωνα με μία νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική έρευνα η διαταραχή του ύπνου φθάνει στο αποκορύφωμά της τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη γέννα, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως έξι χρόνια.

 

Ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής Σακάρι Λέμονα από το Τμήμα Ψυχολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γουόρικ και η ομάδα του, μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 4.659 νέων γονιών, οι οποίοι κλήθηκαν να βαθμολογήσουν από μηδέν έως δέκα τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους πριν και μετά το παιδί (πρώτο, δεύτερο ή τρίτο).

 

Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, το πρώτο τρίμηνο μετά τη γέννηση του μωρού οι μητέρες κοιμούνται μια ώρα λιγότερο από ό,τι πριν αποκτήσουν παιδί, ενώ οι πατέρες 15 λεπτά λιγότερο. Μέσα στο πρώτο έτος, η απώλεια του ύπνου για μια γυναίκα είναι περίπου 40 λεπτά κάθε βράδυ.

 

Σε συνέχεια η έρευνα ακολούθησε τους γονείς 6 χρόνια μετά την γέννηση του πρώτου τους παιδιού. Εκεί παρατηρήθηκε πως οι μαμάδες κοιμούνται 20 λεπτά λιγότερα, ενώ οι μπαμπάδες συνεχίζουν να κοιμούνται 15 λεπτά λιγότερο, με άλλα λόγια η κατάσταση έχει βελτιωθεί για τις γυναίκες, αλλά και οι δύο γονείς δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα ύπνου προτού κάνουν παιδί.

 

Αυτό οφείλεται στο ότι μπορεί πια το παιδί να μην κλαίει μέσα στη νύχτα όσο μεγαλώνει, όμως δεν παύει να ξυπνά το βράδυ, να αρρωσταίνει, να έχει εφιάλτες και γενικώς να έχει ανάγκες που κρατούν ξύπνιους τους γονείς. Η μείωση του ύπνου είναι πιο αισθητή στο ζευγάρι που αποκτά το πρώτο του παιδί.

 

Οι γυναίκες κατά μέσο όρο ανέφεραν μια μείωση της ποιότητας και ικανοποίησής τους από τον ύπνο τους της τάξης των 1,7 μονάδων μετά το πρώτο παιδί (στην κλίμακα 0-10), ενώ μετά το δεύτερο και τρίτο παιδί η μείωση ήταν μικρότερη, περίπου μία μονάδα.

 

Σύμφωνα με τον Δρ Λέμολα: "Οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν περισσότερη διαταραχή του ύπνου τους από ό,τι οι άνδρες μετά τη γέννηση του παιδιού, κάτι που οφείλεται στο ότι οι μητέρες έχουν πιο συχνά τη βασική φροντίδα του παιδιού".

 

Το ύψος του εισοδήματος των γονιών και άλλοι ψυχολογικοί ή κοινωνικοί παράγοντες δεν φάνηκε να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο και να προστατεύουν τον ύπνο των νέων γονιών.

 

Η έρευνα επιβεβαιώνει ίσως αυτό που πολλοί υποπτεύονταν ήδη, ότι ο άνθρωπος που έχει την βασική φροντίδα του παιδιού, μπορεί να κοιμάται λιγότερo. Την ίδια στιγμή, η έρευνα επιβεβαιώνει πόσο μεγάλη αλλαγή είναι για ένα ζευγάρι ο ερχομός του πρώτου παιδιού, καθώς από ότι αναφέρθηκε οι γονείς δεν είδαν μεγαλύτερη διαφορά στον ύπνο, όταν ήρθε το δεύτερο ή το τρίτο παιδί στην οικογένεια, σε σχέση με την διαφορά που είδαν όταν ήρθε το πρώτο.

Σχόλια

Neutral avatar

Οι υποστηρικτές μας