Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-11-14 15:33:42 +0200 Έρευνα: Και το περιβάλλον στις ΜΕΝΝ κρίνει την ανάπτυξη του πρόωρου βρέφους

Έρευνα: Και το περιβάλλον στις ΜΕΝΝ κρίνει την ανάπτυξη του πρόωρου βρέφους

Έρευνα: Και το περιβάλλον στις ΜΕΝΝ κρίνει την ανάπτυξη του πρόωρου βρέφους 470 900
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί που εκπόνησαν την μελέτη, δεν αρκεί να προσφέρουν ζωή στα πρόωρα βρέφη αλλά και να τους εξασφαλίζουν μία όσο το δυνατόν πιο ποιοτική ζωή.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα ( Αυγουστος, 2023), που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ένα εβδομαδιαίο ιατρικό περιοδικό που εκδίδεται από την Ιατρική Εταιρεία της Μασαχουσέτης, έχει ιδιαίτερη αξία τα εξεταστούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των εγκεφάλων των νεογνών στις μονάδες εντατικής νοσηλείας. 

 

Στο δημοσίευμα της αγγλικής ιστοσελίδας The Guardian, αναφέρεται πως ενώ όλο και περισσότερα νεογνά που γεννιούνται νωρίτερα από τους 7 μήνες καταφέρνουν να ζήσουν, λίγη πρόοδος έχει γίνει για την πρόληψη αναπτυξιακών δυσκολιών που σχετίζονται με την προωρότητα

 

Η μελέτη προσπαθεί να αφυπνήσει, όσους επαναπαύονται στα μεγάλα βήματα που έχει κάνει ήδη η Ιατρική επιστήμη σχετικά με την φροντίδα των πρόωρων νεογνών, υποστηρίζοντας πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με το περιβάλλον στο οποία τα πρόωρα βρέφη παραμένουν μέχρι τη στιγμή που μπορούν να επιστρέψουν πλέον υγιή στο σπίτι τους. 

 

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι στα πολύ πρόωρα βρέφη, περιβαλλοντικοί παράγοντες παρόντες στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ( ΜΕΝΝ) όπως η διατροφή, ο πόνος, το άγχος και η συμπεριφορά των γονιών μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. 

 

Σύμφωνα με το άρθρο του The Guardian, κάθε εβδομάδα στην Αυστραλία περισσότερα από 50 μωρά γεννιούνται εξαιρετικά πρόωρα - λιγότερες από 32 εβδομάδες κύησης - με αυξημένο ρίσκο διαταραχής της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Πολλά από τα νεογνά αυτά μπορεί να μην παρουσιάζουν καμία ή πολύ μικρή αναπτυξιακή καθυστέρηση αλλά κάποια μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές στην ακοή, στην όραση, στην ανάπτυξη και στη συμπεριφορά.  

 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς της Παιδιατρικής Κλινικής της περιοχής Orange County στην Αμερική και του Turner Institute for Brain and Mental Health του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας, αναφέρει πως ενώ αυτές οι διαταραχές μπορούν να συνδέονται με εγκεφαλικά τραύματα την περίοδο της κύησης ή με καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα την πρώτη εβδομάδα ζωής, το περιβάλλον των ΜΕΝΝ είναι επίσης εξαιρετικής σημασίας. 

 

 

Για την έρευνα αξιοποιήθηκε η απεικόνιση του εγκεφάλου των νεογνών με μαγνητική τομογραφία, νέες εξελιγμένες τεχνικές νευρολογικής απεικόνισης και έρευνες που αφορούσαν το νευρικό σύστημα των βρεφών. 

 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, περιστατικά εγκεφαλικής παράλυσης μειώθηκαν σημαντικά, όμως δεν υπήρξε καμία μείωση στα υψηλά ποσοστά εμφάνισης μειωμένων γνωστικών λειτουργιών και κοινωνικών/συναισθηματικών δυσκολιών μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων που έχουν γεννηθεί πρόωρα” καταλήγει η έρευνα.  


 

Σύμφωνα με τον Dr Peter Anderson, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης “Γνωρίζουμε πως το τρίτο τρίμηνο της κύησης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου για το υπόλοιπο της ζωής του ατόμου. Τα πρόωρα βρέφη εκείνη την περίοδο βιώνουν τεράστια επίπεδα άγχους, σαν αποτέλεσμα ενός μεγάλου εύρους παραγόντων όπως δυνατοί θόρυβοι, έντονα φώτα, συνθήκες στις οποίες δεν θα εκτίθονταν ενδομήτρια."


 

Η έρευνα εστιάζει στο να δοθεί περισσότερη αξία στις ΜΕΝΝ και στους παράγοντες, που μπορεί να περιορίζουν την ανάπτυξη των νεογνών. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί που εκπόνησαν την μελέτη, δεν αρκεί να προσφέρουν ζωή στα πρόωρα βρέφη αλλά και να τους εξασφαλίζουν μία όσο το δυνατόν πιο ποιοτική ζωή. 

 

Μπορείτε να βρείτε όλο το άρθρο της The Guardian ΕΔΩ.



 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας