Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-10-17 12:00:12 +0300 Η γρίπη είναι ασθένεια που οφείλεται σε ιό του αναπνευστικού συστήματος. Γρίπη και μωρό: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Γρίπη και μωρό: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Γρίπη και μωρό: Συμπτώματα και αντιμετώπιση 470 900
Άρθρο από Α' Παιδιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών
Η γρίπη είναι ασθένεια που οφείλεται σε ιό του αναπνευστικού συστήματος (ιοί Α, Β και C). Διαρκεί περίπου μία εβδομάδα και έχει πιο έντονα συμπτώμα από το κοινό κρυολόγημα.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων. Τα σταγονίδια διασπείρονται από τον άρρωστο, καθώς αυτός βήχει ή φτερνίζεται.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

· η ξαφνική εμφάνιση πυρετού πάνω από 38ο
· πυρετός που συνοδεύεται από ρίγος
· πόνοι στα άκρα και στους μυς
· ξερός βήχας.

 

Τι μπορώ να κάνω όταν το παιδί μου έχει πάθει γρίπη;

Καλό θα ήταν να βάλουμε έναν υγραντήρα μέσα στο καλά αεριζόμενο παιδικό δωμάτιο, που θα κρατάει την ατμόσφαιρα υγρή και θα βοηθά το παιδί στην αναπνοή του. Η χορήγηση πολλών υγρών (ροφήματα, χυμοί) είναι απαραίτητη. Μπορούμε επίσης να του χορηγήσουμε κάποιο αντιπυρετικό. Η συμβουλή του παιδιάτρου μας είναι απαραίτητη, στην περίπτωση που η γρίπη κάνει επιπλοκή.

 

Η «επιπλοκή» της γρίπης

Αν ο πυρετός παρατείνεται, το παιδί βήχει έντονα, παραπονιέται ότι έχει πόνους στο αυτάκι του, νοιώθει ένα έντονο μπούκωμα ή πονάει το κεφάλι του, ενδέχεται η γρίπη να έχει κάποια επιπλοκή. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που η γρίπη επιπλακεί με ωτίτιδα, ιγμορίτιδα ή με πνευμονία. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον παιδίατρο.

 

Είναι επικίνδυνες οι επιπλοκές της γρίπης;

Συνήθως η γρίπη δεν ενέχει κάποιο κίνδυνο επιπλοκής. Πιο μεγάλο κίνδυνο επιπλοκής έχουν τα παιδιά που πάσχουν από άλλες χρόνιες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, παθήσεις των πνευμόνων, ανοσολογικά προβλήματα ή κάποιες ασθένειες του αίματος. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις στο παρελθόν υπήρχε ο κίνδυνος να αναπτυχθεί το σύνδρομο Reye.

 

Προληπτικά μέτρα για τη γρίπη

Αφού η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο θα πρέπει να μάθουμε στο παιδί μας να προστατεύεται από τον ιό της γρίπης (να πλένει τα χέρια του σχολαστικά και συχνά, να μην πλησιάζει κοντά σε ανθρώπους με εμφανή συμπτώματα γρίπης, να μην βάζει τα χέρια του στη μύτη ή στο στόμα). Με την ίδια λογική, οφείλουμε να προστατεύσουμε τους άλλους, όταν το δικό μας παιδί είναι άρρωστο. Έτσι:
1. Όταν το παιδί μας είναι άρρωστο, καλό θα είναι να αποφεύγουμε τις συχνές αγκαλιές και τα φιλιά.
2. Πλένουμε με ζεστό νερό τα πιάτα και τα ποτήριά του.
3. Μαθαίνουμε στο παιδί, όταν φταρνίζεται ή βήχει, να βάζει μπροστά από το στόμα του ένα χαρτομάντηλο.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας