Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-04-27 15:58:14 +0300 Η ερωτική δραστηριότητα στη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης δεν αντενδείκνυται, εκτός εάν ο γιατρός σας υποδείξει το αντίθετο. Το σεξ στην εγκυμοσύνη

Το σεξ στην εγκυμοσύνη

Το σεξ στην εγκυμοσύνη 470 900
Το σεξ στην εγκυμοσύνη δεν απαγορεύεται, εκτός αν ο γιατρός συστήσει το αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν θα πρέπει η έγκυος να συμβουλεύεται τον γυναικολόγο που την παρακολουθεί και που γνωρίζει το ιστορικό και την πορεία της εγκυμοσύνης της. Ενδεικτικά κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους μπορεί ο γιατρός να συστήσει στο ζευγάρι να απέχει από τις επαφές είναι οι εξής:


- Αν υπάρχει αποβολή στο ιστορικό της εγκύου
- Αν έχει προηγηθεί πρόωρος τοκετός
- Αν συμβεί κάποια αιμορραγία
- Αν είναι πρόδρομος ο πλακούντας
- Αν είναι ανεπαρκής ο τράχηλος
- Αν υπάρχει ρήξη των εμβρυϊκών υμένων (σπάσουν τα νερά)

Σεξ όμως δεν σημαίνει μόνο «διείσδυση». Ακόμα και αν το απαγορεύσει ο γιατρός το ζευγάρι μπορεί να διατηρήσει την ερωτική του σχέση ζεστή και τρυφερή χρησιμοποιώντας κάποια από τις πολλές εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.

Κάποιες γυναίκες θέλουν περισσότερο σεξ στην εγκυμοσύνη
Σε πολλές γυναίκες η ερωτική επιθυμία ανεβαίνει κατακόρυφα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με την αυξημένη ροή του αίματος στην περιοχή της λεκάνης, τα χείλη του αιδοίου διογκώνονται, γίνονται υπερευαίσθητα στην αφή και διεγείρονται πολύ ευκολότερα. Οι κολπικές εκκρίσεις επίσης είναι πλουσιότερες, με αποτέλεσμα η διείσδυση να είναι πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, μια γυναίκα φτάνει για πρώτη φορά σε έναν ή πολλαπλούς οργασμούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Άλλες πάλι ούτε που να το συζητούν
Στο πρώτο τρίμηνο η ναυτία, το βάρος και η ευαισθησία των μαστών, καθώς και η συναισθηματική φόρτιση που βιώνουν ορισμένες γυναίκες, μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν την ερωτική επιθυμία. Αλλά και στη συνέχεια, κάποιες γυναίκες, βρίσκουν ενοχλητική τη διόγκωση των γεννητικών οργάνων τους και νιώθουν πόνο ή αίσθηση βάρους κατά την συνουσία. Μπορεί επίσης να αισθάνονται έντονους πόνους από τις συσπάσεις της μήτρας στη διάρκεια της συνουσίας ή μετά τον οργασμό. Τότε η ερωτική πράξη είναι λιγότερο ικανοποιητική και προτιμούν να την αποφεύγουν. Όμως ερωτική πράξη δεν σημαίνει μόνο διείσδυση. Το ζευγάρι μπορεί να ανακαλύψει ξανά την ηδονή μέσα από εντελώς διαφορετικές ερωτικές προσεγγίσεις.

Επί της... συνουσίας
Οι αλλαγές στο σώμα της εγκύου επηρεάζουν τις ερωτικές συνήθειες του ζευγαριού. Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια καλή ευκαιρία για να πειραματιστείτε με νέες τεχνικές και να εμπλουτίσετε την ερωτική σας δραστηριότητα ανακαλύπτοντας νέες πηγές απόλαυσης. Αν τώρα σας φαίνεται δύσκολο, σκεφτείτε πως θα είναι μετά όταν θα έχετε το μωρό να κοιμάται στο δωμάτιό σας! Ορισμένες στάσεις στην προχωρημένη εγκυμοσύνη είναι πιο άβολες. Βρείτε μαζί τις στάσεις που εξασφαλίζουν άνεση και δεν ασκούν πίεση στην κοιλιά. Δημοφιλής είναι η στάση «κουτάλι»: και οι δυο ξαπλωμένοι στο πλάι με την γυναίκα να έχει ελεύθερη την κοιλιά της. Αν, ωστόσο, η ερωτική επαφή είναι επώδυνη ή η έγκυος δεν έχει καμία σεξουαλική επιθυμία στην εγκυμοσύνη, θα πρέπει να εξηγήσει με ειλικρίνεια στον σύντροφό της τι συμβαίνει. Αρκετοί άντρες φοβούνται να αγγίξουν την έγκυο γυναίκα τους από φόβο  μήπως την τραυματίσουν ή μήπως κάνουν κακό στο έμβρυο. Μερικά ζευγάρια λένε πως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης επιχείρησαν να κάνουν σεξ αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί ένιωθαν να «τους παρακολουθεί» το μωρό!

Μήπως βλάψω το έμβρυο;
Η άποψη ότι το σεξ στην εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το έμβρυο είναι λανθασμένη. Το έμβρυο προστατεύεται απόλυτα από το αμνιακό υγρό και τους δυνατούς μυς της μήτρας. Δεν μπορεί επομένως να τραυματιστεί από τη διείσδυση. Αν αρχίσει να κλοτσάει λίγο παραπάνω μετά τον οργασμό, αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά της μαμάς χτυπάει πιο δυνατά, κι όχι επειδή καταλαβαίνει τι συμβαίνει ή αισθάνεται πόνο.

Μπορεί το σεξ στην εγκυμοσύνη να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;
Το σπέρμα περιέχει μια ουσία που ωριμάζει τον τράχηλο και βοηθάει τη διαστολή του. Στο τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης υπάρχει πιθανότητα η ουσία αυτή να δώσει το έναυσμα για τον τοκετό. Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, όμως, αυτό είναι απίθανο. Ο τράχηλος θα ωριμάσει μόνο όταν είναι έτοιμος. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, επίσης, ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει τις μικροσυσπάσεις Braxton-Hicks, οι οποίες διαρκούν περίπου μισή ώρα. Δεν πρόκειται όμως για τις κανονικές συσπάσεις του τοκετού.

 

Mπορείτε να μάθετε περισσότερα σε ένα Online Masterclass!

Στο VOD Masterclass "Σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης" της διαδυκτιακής πλατφόρμας γονεϊκότητας MyParenthood, η Γυναικολόγος Μαριλία Νικολαίδου, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το σεξ στην εγκυμοσύνη. 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας