Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 11:43:10 +0200 Η όραση και η ακοή του εμβρύου αρχίζουν τώρα να ενεργοποιούνται. 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

16η εβδομάδα εγκυμοσύνης 470 900
Αν και μικροσκοπικό, μόλις 12 εκατοστά, το έμβρυο είναι πια τέλεια σχηματισμένο.

Η διατροφή σου εξακολουθεί να είναι πρωτεύουσας σημασίας, όχι μόνο για την εμβρυική φάση του μικρού σου απογόνου, αλλά για όλη του τη ζωή. Δώσε μεγάλη προσοχή στην ποιότητα και φυσικά στην ποσότητα των τροφών που καταναλώνεις. 

Οι αλλαγές στο έμβρυο
Στο υπερηχογράφημα αυτή την εβδομάδα εγκυμοσύνης ξεχωρίζουν κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου του εμβρύου, όπως η μύτη και το στόμα. Τα μάτια παραμένουν ερμητικά κλειστά, αλλά ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αντιδρά στο φως που διαπερνά το τοίχωμα της κοιλιάς. Στα αφτιά του, τα οποία πλέον βρίσκονται στην οριστική τους θέση στα πλάγια το κεφαλιού του, φτάνουν αμυδρά κάποιοι ήχοι. Το έμβρυο σε αυτή την εβδομάδα εγκυμοσύνης δεν έχει καθόλου υποδόριο λίπος. Είναι τόσο αδύνατο, που πάνω στο λεπτό και διαφανές δέρμα του διακρίνονται οι διακλαδώσεις των αιμοφόρων αγγείων. Οι πνεύμονές του αναπτύσσονται, αλλά ακόμα είναι ανώριμοι. 

Η διατροφή πάντα σημαντική!
Όλο το απαραίτητο οξυγόνο το έμβρυο το προμηθεύεται από το αίμα του πλακούντα, που περνάει απευθείας στο κυκλοφοριακό του σύστημα. Για το λόγο αυτό η διατροφή της εγκύου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Μάλιστα το τι τρως αυτό το διάστημα δεν επηρεάζει το έμβρυο μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και για την υπόλοιπη ζωή του. Υγιεινές επιλογές και ελεγχόμενες ποσότητες είναι το κλειδί για εύκολο τοκετό, υγεία του εμβρύου και εύκολη ανάκτηση της σιλουέτας σου. Μάλιστα οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν πρέπει να αυξήσεις την ποσότητας της τροφής που καταναλώνεις, ακόμη και αν έχεις δίδυμη ή πολύδυμη εγκυμοσύνη. Το μόνο που αλλάζει σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα πρέπει να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία, αφού οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από ότι αν κυοφορούσες ένα έμβρυο. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, του...δυο σε ένα, δες πώς γεννιούνται τα δίδυμα και προετοιμάσου για την επιχείρηση Δίδυμα εφ όλης της ύλης. 

Τα είδη του τοκετού
Σταδιακά, καλό είναι να μελετήσεις τα είδη τοκετού που έχεις στη διάθεσή σου για να επιλέξεις. Κάποιες γυναίκες επιλέγουν τον φυσιολογικό τοκετό, εκείνον δηλαδή που πραγματοποιείται κολπικά και άλλες την καισαρική τομή που κάποιες φορές επιβάλλεται λόγω επιπλοκών. Ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές θα βρεις τον τοκετό στο σπίτι αλλά και εκείνον στο νερό. Οι υποστηρικτές αυτού του είδους υποστηρίζουν ότι το μωρό, από το φυσικό του περιβάλλον, το αμνιακό υγρό, εισέρχεται σε ένα παρεμφερές υγρό στοιχείο. Έτσι εντάσσεται πιο εύκολα στο νέο του περιβάλλον. Η εναλλακτική αυτή μορφή τοκετού εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Για να πάρεις την τελική απόφαση, θα χρειαστείς όλα τα δεδομένα και δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος να σε ενημερώσει από την μαία σου. Εξάλλου, αυτή είναι που θα σε στηρίξει πριν τον τοκετό, κατά τη διάρκεια της κύησης και μετά τη γέννα. Ο ρόλος της μαίας στη γέννα είναι σημαντικός, εξίσου σημαντικός με εκείνον του γυναικολόγου. Θα σταθεί δίπλα σου την δύσκολη ώρα του τοκετού, θα σε καθοδηγήσει τις πρώτες μέρες με το μωρό, θα σε βοηθήσει καθώς μύησε στην μητρότητα, θα απαντήσει με εγκυρότητα στις απορίες σου. 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας