Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-12-15 16:41:08 +0200 Πως μπορεί να καταλάβει ένα παιδί την αξία αυτής της λέξης; Πως θα την χρησιμοποιεί στα πρώτα του βήματα προς την κοινωνικοποίηση; Μαθαίνοντας τι σημαίνει "συγγνώμη"

Μαθαίνοντας τι σημαίνει "συγγνώμη"

Μαθαίνοντας τι σημαίνει "συγγνώμη" 470 900
Από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα μωράκι, υπάρχουν δύο λέξεις που οι γονείς παρακαλούν να ακούσουν. Αυτές οι λέξεις είναι: μαμά και μπαμπάς.

Από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα μωράκι, υπάρχουν δύο λέξεις που οι γονείς παρακαλούν να ακούσουν. Αυτές οι λέξεις είναι: μαμά και μπαμπάς. Μόλις το παιδί τα καταφέρει και αρθρώσει αυτές τις δύο πρώτες λεξούλες, οι γονείς ανυπομωνούν για δύο ακόμα, το ευχαριστώ και το συγγνώμη. Σήμερα θα μιλήσουμε για τη μία από αυτές, για τη λέξη “συγγνώμη”.  

 

Πως μπορεί να καταλάβει ένα παιδί την αξία αυτής της λέξης; Πως θα την χρησιμοποιεί στα πρώτα του βήματα προς την κοινωνικοποίηση

 

Σύνδεση πράξης και αποτελέσματος

Συχνά τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ότι μία πράξη, μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους γύρω τους. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε γιατί μπορεί μία πράξη να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα και αν αυτό συμβεί θα πρέπει αυτός που την έκανε να ζητήσει συγγνώμη

 

 Δείξτε το παράδειγμα 

Οι γονείς είναι το πιο ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά. Για το λόγο αυτό, όταν οι ίδιοι ζητούν συγγνώμη από τους αγαπημένους του ανθρώπους, είναι σίγουρο πως και τα παιδιά θα πουν πιο εύκολα τη λέξη αυτή, καθώς θα μιμηθούν τη συμπεριφορά τους.

 

 Επιχειρήματα

Η αιτιολόγηση της συμπεριφοράς μπορεί να βοηθήσει το παιδι να καταλάβει πως οτιδήποτε συμβαίνει έχει μία λογική εξήγηση που το συνοδεύει. Έτσι και το ίδιο θα επιζητά την επιχειρηματολογία αλλά και το ίδιο θα μπορεί να αξιολογήσει αν θέλει ή όχι να ζητήσει από κάποιον συγγνώμη.

 

Από την λέξη στην πράξη 

Η λέξη συνοδεύεται και από πράξεις. Όταν ζητάς συγγνώμη και μετά κάνεις ξανά ακριβώς την ίδια πράξη, φαίνεται πως δεν έχεις καταλάβει για ποιο λόγο εξ αρχής ήσουν λάθος. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο για να το καταλάβουν τα παιδιά. 

 

Έχοντας τα παιδιά, σαν πρότυπο, γονείς, που δεν φοβούνται να πουν τη λέξη “συγγνώμη” αλλά και που είναι διαθέσιμοι για συζήτηση και επιχειρηματολογία, είναι σίγουρο πως δεν θα δυσκολευτούν να ζητήσουν συγγνώμη από τους συνομηλίκους τους.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας