Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-05-21 17:22:13 +0300 Οι Μυρμηγκίες προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Μυρμηγκίες στα Παιδιά: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Μυρμηγκίες στα Παιδιά: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Μυρμηγκίες στα Παιδιά: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται 470 900
Άρθρο από Χριστόφορος Τζερμιάς
Οι Μυρμηγκίες προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV).

Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά.


Υπάρχουν πάνω από 70 διαφορετικοί υποτύποι του ιού HPV που προκαλούν τις μυρμηκίες.
Οι διαφορετικοί τύποι του ιού προκαλούν συνήθως μυρμηγκιές σε διάφορα σημεία του σώματος.
Ο ιός μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών.

Μετά την αρχική επαφή, ο ιός HPV μπορεί να μείνει ανενεργός ή σε λανθάνουσα κατάσταση στο δέρμα και ενδέχεται να μην υπάρξουν αμέσως ορατά συμπτώματα.
Αυτό σημαίνει ότι πολλά άτομα ενδέχεται να είναι φορείς του ιού HPV χωρίς να το μάθουν ποτέ.
Μπορεί να χρειαστούν ακόμα και αρκετοί μήνες για να αναπτυχθεί μια μυρμηκία.

Οι μυρμηκίες εμφανίζονται συνήθως όταν υπάρχει μια μεγάλη σχισμή στο δέρμα τη στιγμή που το άτομο μολύνεται με τον ιό HPV ή σε περιοχές όπου το δέρμα εκτίθεται σε υπερβολική υγρασία, όπως τα ιδρωμένα πόδια.
Μια σχισμή στο δέρμα μπορεί να προκληθεί από κοψίματα ή εκδορές από το ξύρισμα, την ονυχοφαγία και τις παρανυχίδες, το σκασμένο δέρμα και το έκζεμα.

Η σημερινή εκτίμηση είναι ότι περίπου ένα στα δέκα άτομα εμφανίζουν μυρμηκίες κάποια στιγμή και ότι ένα στα τέσσερα άτομα εμφανίζουν τουλάχιστον μία μυρμηκία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι μυρμηκίες είναι το πιο συνηθισμένο δερματολογικό πρόβλημα μετά την ακμή.

Μολονότι είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στον ιό HPV, ορισμένοι φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτόν, ενώ άλλοι είναι εκ φύσεως πιο ανθεκτικοί.

Οι μυρμηκίες εμφανίζονται συχνότερα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι εξασθενημένο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιθανότερο να προσβληθούν, καθώς δεν έχουν αναπτύξει (ακόμη) αντισώματα κατά του ιού και έρχονται συχνότερα σε επαφή με άτομα που έχουν μυρμηκίες.

Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με στεροειδή ή πάσχουν από ασθένειες που καταστέλλουν τη δράση του ανοσοποιητικού, όπως η λοίμωξη με HIV, έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυρμηκίες.

Οι περισσότερες μυρμηκίες εμφανίζονται το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης επαφής κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το κολύμπι και η κατασκήνωση.

Οι δύο τύποι μυρμηκίας που αντιμετωπίζουν συχνότερα οι δερματολόγοι είναι η κοινή μυρμηγκιά και η μυρμηκία των ποδιών.

Οι κοινές μυρμηκίες αναπτύσσονται συνήθως στα δάχτυλα, στο πίσω μέρος της παλάμης, στα χέρια και στα πόδια. Οι μυρμηκίες των ποδιών, που ονομάζονται επίσης ακροχορδών (verruca), εμφανίζονται συνήθως στα πέλματα.


Τύποι Μυρμηκιάς
* Κοινή μυρμηκία
* Μυρμηκιά των ποδιών
* Ομαλές νεανικές μυρμηκίες
* Επίπεδη μυρμηκία
* Νηματοειδής μυρμηκία
* Μυρμηκία των γεννητικών οργάνων
* Διάσπαρτη μυρμηκία


Πρέπει να θεραπεύονται οι μυρμηκίες;

Περίπου το 50% των μυρμηκιών εξαφανίζεται μέσα σε δύο χρόνια χωρίς θεραπεία. Επειδή οι μυρμηκίες προκαλούνται από ιό, ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα με την πάροδο του χρόνου και οι μυρμηκίες εξαφανίζονται.

Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή ακόμα και χρόνια. Ωστόσο, οι μυρμηκίες είναι μεταδοτικές και είναι πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος ή να μεταδοθούν σε άλλα άτομα. Γι’ αυτό το λόγο, καλύτερο είναι να αντιμετωπίζονται αμέσως με θεραπεία.

Επιπλέον, οι μυρμηκίες μπορεί να είναι ενοχλητικές. Οι μυρμηκίες των ποδιών μπορεί να είναι επώδυνες, ενώ οι υπόλοιπες μυρμηκίες ενδέχεται να αιμορραγήσουν εάν τις χτυπήσετε. Επίσης, είναι άσχημες και προκαλούν αμηχανία όταν, για παράδειγμα, αναπτύσσονται στα χέρια ή στο πρόσωπο. Η θεραπεία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να εξαπλωθούν οι μυρμηκίες.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας